Допомога вченим і аспірантам,  Новини ДМС

Європейська комісія запускає платформу для підтримки українських науковців

 

22-го березня 2022 року Європейська комісія запустила платформу ‘ERA4Ukraine’ (“Європейський дослідницький простір для України”), на якій зібрано актуальну інформацію та служби підтримки для українських дослідників, які вимушені покидати свої домівки через російську військову агресію.

Так, на платформі можна знайти інформацію щодо можливостей працевлаштування, пошуку житла, визнання дипломів. Платформа об‘єднує пропозиції допомоги від 30 європейських країн, неурядових груп та європейських ініціатив. До прикладу, минулого тижня Європейська дослідницька рада звернулася до своїх грантодавців (поточна кількість яких становить 5 600) з проханням надати можливості працевлаштування для українських дослідників з метою їх підтримки в ці тривожні та складні часи. Відтоді, було отримано 380 пропозицій допомоги і всі вони будуть розміщені на платформі ‘ERA4Ukraine’.

Основою для платформи слугує мережа EURAXESS, на якій зібрано інформацію для дослідників з понад 600 центрів та 43 національних порталів країн-членів ЄС, а також країн, асоційованих до програми “Горизонт Європа”.

Цю ініціативу привітав генеральний секретар Гільдії європейських науково-дослідних університетів, Ян Палмовскі, і наголосив, що наступним кроком Європейської комісії повинна стати мобілізація ресурсів для українських дослідників з фондів ЄС. За його словами, для цього “слід переглянути всі інструменти програм “Горизонт Європа” та “Еразмус+” і проаналізувати, яким чином їх можна відкрити для науковців та студентів з України”.

Нагадаємо, що відповідно до рішення Європейської Комісії українські дослідники, чиї проєктні заявки були підтримані в межах програм з досліджень та інновацій ЄС, вже можуть отримати фінансування. Про це повідомила комісар ЄС Марія Габріель.

Джерело: https://cutt.ly/BSGBsht