Допомога вченим і аспірантам,  Новини ДМС

Розпочато ініціативу «Українська наукова діаспора / Ukrainian Science Diaspora»

 

За підтримки Міністерства освіти і науки України Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України та Ініціативою «Офіс підтримки вченого» розпочато ініціативу «Українська наукова діаспора/Ukrainian Science Diaspora», метою якої є сприяння співпраці представників української наукової діаспори та українських вчених, які працюють в іноземних закладах вищої освіти, наукових установах, лабораторіях тощо, з науковими установами та закладами вищої освіти України.

Передбачається, що реалізація ініціативи «Українська наукова діаспора/Ukrainian Science Diaspora» сприятиме:

  • інституційній співпраці між українськими і зарубіжними ЗВО та науковими установами;
  • зміцненню згуртованості українців за кордоном для реалізації ідей, пов’язаних зі повоєнним відновленням через розвиток науки;
  • покращенню іміджу української науки в світі;
  • налагодженню ефективного нетворкінгу в різних галузях науки як в середині української наукової діаспори, так і між її представниками та науковцями в Україні;
  • організації менторства з боку представників української наукової діаспори, які давно проживають за кордоном;
  • підвищенню видимості наукової діяльності членів спільноти;
  • започаткуванню та реалізації благодійних проєктів.

Планом заходів ініціативи «Українська наукова діаспора/Ukrainian Science Diaspora» передбачено:

  • визначення потреб українських науковців для подальшої розробки політики з їхньої підтримки;
  • залучення української наукової діаспори до діалогу та спілкування між собою, з науковцями, які залишилися в Україні;
  • консультації щодо створення осередків українських наукових спільнот у різних країнах та підтримка їх діяльності;
  • створення мапінгу української наукової діаспори та бази даних тих науковців, які могли б брати участь у спільних ініціативах у майбутньому.

Зацікавленим українським науковцям, які наразі перебувають за кордоном, пропонується заповнити наступну форму: https://forms.gle/c5asLKLYXvQMRbKb6.

Представники наукової діаспори і наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти та наукових установ України, які продовжують свою діяльність за кордоном, можуть долучатись до вже створеного телеграм-каналу https://t.me/UkScDs, а також до сторінки у Facebook https://www.facebook.com/UkrainianScienceDiaspora.

Також інформуємо, що 22 березня 2023 року з 15-00 до 18-00 відбудеться захід «Українська наукова діаспора» в рамках ІІ-конференції Рік війни: вплив на науку та підтримуючі ініціативи, яка організована International Science Council (ISC) and All European Academies (ALLEA). Зареєструватися можна за посиланням – https://confsa.eventsair.com/2nd-conference-on-the-ukraine-crisis/.

За додатковою інформацією можна звертатись до Євгенії Поліщук (Рада молодих учених при Міністерстві освіти України/Офіс підтримки вченого – yevheniia.polishchuk@gmail.com) та Зої Петренко (керівник експертної групи з питань розвитку науки директорату науки та інновацій МОН – petrenko@mon.gov.ua).