ГОРИЗОНТ ЄВРОПА,  Європейський простір

Великобританія повертається до Horizon Europe і Copernicus

 

Сьогодні Європейська комісія та Велика Британія досягли важливої політичної угоди: Сполучене Королівство збирається знову приєднатися до  Horizon Europe, дослідницької та інноваційної програми ЄС, і Copernicus, провідної світової програми ЄС зі спостереження за Землею. 

Це взаємоузгоджене рішення стало результатом поглиблених обговорень між ЄС і Великобританією і буде корисним для обох. Це дозволить ЄС і Великобританії поглибити їхні відносини в галузі досліджень, інновацій та космосу, об’єднавши дослідницькі та космічні спільноти. 

Сьогоднішня угода повністю відповідає Угоді про торгівлю та співпрацю між ЄС та Великобританією. Сполучене Королівство буде зобов’язане вносити фінансові внески до бюджету ЄС і підпадає під усі гарантії Угоди про торгівлю та співпрацю. Загалом, за оцінками, Сполучене Королівство щороку в середньому вноситиме майже 2,6 мільярда євро за участь як у Horizon Europe, так і в компоненті програми Copernicus космічної програми. 

Починаючи з 1 січня 2024 року дослідники та організації у Великій Британії матимуть рівні умови з колегами з ЄС у Horizon Europe. Цей інклюзивний підхід надає доступ до фінансування, дозволяючи Великій Британії брати участь у глобальній мережі дослідників та інноваторів, які займаються вирішенням нагальних проблем. 

Повторна інтеграція Сполученого Королівства в Horizon Europe і Copernicus підтверджує відданість як ЄС, так і Великобританії просуванню глобальної наукової досконалості. Відзначаючи це досягнення, наш партнер, асоціація CESAER також з нетерпінням чекає подальшого прогресу в міжнародному науковому співтоваристві, сподіваючись на приєднання Швейцарії. 

Подробиці: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4374