CESAER,  Європейський простір,  Новини ДМС

Щорічна конференція та Генеральна асамблея CESAER 2023

Протягом жовтня 2023 р. університети-члени CESAER – “Конференції європейських шкіл передової інженерної освіти та досліджень” –  активно взаємодіяли під час численних заходів.

З 18 по 20 жовтня 2023 р. проходили Щорічні зустрічі CESAER (CAM 2023), під час якої відбулося тридцять сьоме чергове засідання Генеральної Асамблеї CESAER. Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй і випускник одного з партнерських університетів, у своєму письмовому зверненні наголосив, що план щодо ООН 2.0 – покласти в основу дані, цифрову трансформацію, інновації, стратегічне передбачення та поведінкові науки. Нова Науково-консультативна рада, до складу якої увійдуть видатні експерти з питань охорони здоров’я, клімату та штучного інтелекту, регулярно взаємодіятиме з керівництвом ООН і налагоджуватиме зв’язки з глобальними мережами вчених та академічних інституцій, зокрема, буде утворений консультативний орган високого рівня з питань штучного інтелекту. А Саміт майбутнього, який відбудеться у вересні 2024 р., буде спрямований на вирішення глобальних викликів, у тому числі в сфері науки, технологій та інновацій, цифрового співробітництва, освіти, молоді та майбутніх поколінь.

КПІ ім. Ігоря Сікорського долучився до діяльності цього Альянсу не лише в робочих групах академічного персоналу за різними напрямами, а й отримав запрошення приєднатися до Генеральної Асамблеї та, зокрема, отримав визнання успіхів у конкурсі студентських проєктів. 19 жовтня 2023 відбулася конференція високого рівня зі сталого розвитку.

На заходах був присутній проректор з міжнародних зв’язків Сергій СИДОРЕНКО. Протягом Асамблеї було презентовано оглядову доповідь «Подавати приклад: поглиблення сталого розвитку через належне управління» та оголошено переможця конкурсу CESAER Student Challenge 2023. Започаткований на початку березня 2023 року, конкурс надав студентським командам членів CESAER можливість продемонструвати свої ідеї сприяння сталому розвитку. Заявки оцінювалися за трьома параметрами: 1) новизна; 2) наукова та технологічна досконалість; 3) сталий розвиток та вплив. Під час конференції були представлені проєкти учасників, що справили неабияке враження на журі. Зокрема, ми раді привітати команду Простору ресурсних кімнат PECHERA KPI під керівництвом Ольги ТИТАРЕНКО, яка продемонструвала свою пристрасть і відданість науці та сприянню сталому розвитку при створенні проєкту психоемоційного і антикризового центру самопідтримки та позбуття емоційної залежності.

Під час Генеральної Асамблеї Орла ФІЛІ (Orla Feely) була обрана президентом CESAER на дворічний термін з 2024 по 2025 р. Вона замінить на цій посаді Ріка Ван де ВАЛЛЕ (Rik Van de Walle), ректора Гентського університету, який завершить свій другий термін на посаді президента CESAER у 2023 р. та призначений посланником CESAER за головування Бельгії в Раді ЄС. Також було обрано трьох директорів, які доповнили Раду Альянсу: Tim Bedford, Роберто Дзаніно та Katharina Füglister.

Генеральна Асамблея CESAER одноголосно прийняла декларацію «Внесок науково-технічних університетів у сталий розвиток». Університети мають унікальні соціальні ролі та обов’язки. Асоціація зобов’язується не пізніше 2028 року продемонструвати та оцінити прогрес у досягненні цілей сталого розвитку, що є екологічно обґрунтованим, соціально та економічно справедливим.

Слайд-шоу світлин з CAM 2023 ви можете переглянути за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=HfKnqVvNYWM

Розповідь членів команди PECHERA KPI про свій проєкт, відмічений журі конкурсу – за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=J1p37U9eVCI