ATHENA,  Анонси подій,  Європейський простір,  Новини ДМС

Чергова зустріч учасників лекторію ATHENA Talks

Цикл лекцій ATHENA Talks Європейського університету ATHNA продовжиться цієї п’ятниці, 24 листопада 2024 року, о 12:00 за центральноєвропейським часом з виступом пані Мільви Карбонаро (Міжнародна група з геоінформаційних систем – GISIG, Італія) та пана Денні Ванденбруке (Левенський університет).

Лектори проведуть семінар-презентацію на тему “Космос та геодані для сприяння інноваціям та створенню нових робочих місць”. Доповіді орієнтовані на науковців, а також студентів.

Більше про цей семінар можна прочитати тут: https://sites.google.com/view/athenaunicolloquialtalks/the-speakers-2024

Для участі необхідно зареєструватися тут: https://forms.gle/CjBoZfKJJaByrZwK8

Аннотація

Сектор космічної та геоінформаційної діяльності, який покладається на EO (спостереження Землі) і GNSS (Глобальну навігаційну супутникову систему), має стратегічне значення і великий потенціал для підтримки багатьох європейських, національних і субнаціональних політичних пріоритетів.

У контексті сучасної цифрової парадигми космічні дані мають потенціал для прискорення переходу до економіки з нульовим рівнем викидів, надаючи цінну інформацію і відомості для різних секторів.

Ці дані використовуються в усьому світі для різноманітних цілей, надаючи користь громадянам і суспільству та забезпечуючи унікальну інформацію для кількох сегментів ринку, таких як сільське господарство, боротьба зі стихійними лихами, прогноз морської погоди, планування та моніторинг (критичної) інфраструктури, авіація та дрони, біорізноманіття, екосистеми та природний капітал, кліматичні послуги, потреби споживачів, туризм та охорона здоров’я, управління надзвичайними ситуаціями та гуманітарна допомога, моніторинг навколишнього середовища, рибальство та аквакультура, лісове господарство, страхування та фінанси, морські та внутрішні водні шляхи, залізниця, містобудування та культурна спадщина, дорожнє та автомобільне господарство, енергетика та сировинні ресурси, космос, безпека та оборона, тощо.

Стрімка еволюція політики ЄС щодо обробки інформації, спрямована на довгострокову підтримку міцної економіки даних, вже проклала шлях до створення низки нових робочих місць, що вимагатиме підвищення кваліфікації і перекваліфікації працівників та шукачів роботи в космічній галузі та геоінформаційному секторі.

Під час дискусії спікери представлять космічну галузь та геоінформаційний сектор з особливим акцентом на кар’єрних можливостях для студентів та нинішньої робочої сили в цій конкретній галузі, де зростаючий ринок потребує талантів з відповідними навичками для залучення інноваційних та наукомістких підприємств, що мають високу вартість, та більш легкої адаптації до вимог сучасного технологічного середовища.

Відеозаписи усіх раніше проведених лекцій можна переглянути на YouTube-каналі: https://www.youtube.com/playlist?list=PL3OWQw2onmC_fjutflKRDT0OVw_1z0XFW