Анонси подій,  Новини ДМС

Семінари ЮНЕСКО “На шляху до Пакту заради майбутнього”

Наш світ переживає переломний момент. “Людство стоїть перед суворим і невідкладним вибором: крах або прорив”, – заявив Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш у своїй доповіді “Наш спільний порядок денний”. Складне переплетення кліматичної кризи, прискорених технологічних інновацій, зростаюча нерівність, згортання демократії, конфлікти та небезпека вимагають відтворення, виправлення, оновлення та трансформації.

22-23 вересня 2024 р. під егідою ООН відбудеться Sammit of the Future, який має на меті зміцнити міжнародне співробітництво. Раціональне підґрунтя Саміту визначає, що “багатостороннє врядування, розроблене в більш спокійніші часи, не є адекватним сучасному складному, взаємопов’язаному світу, що швидко змінюється”.

Ключовим результатом Саміту стане орієнтований на дії документ – Пакт заради майбутнього, який зобов’язуватиме до колективного вирішення глобальних викликів та зміцнення багатосторонності.

Нова серія семінарів кафедр ЮНЕСКО “На шляху до Пакту заради майбутнього” представить початковий проєкт Пакту і розгляне теми його п’яти розділів: 

(i) Сталий розвиток та фінансування розвитку;

(ii) Міжнародний мир і безпека;

(iii) Наука, технології інновації та цифрове співробітництво;

(iv) Молодь та майбутні покоління;

(v) Трансформація глобального врядування.

Кожен із семінарів стимулюватиме критичний та науково- обґрунтований діалог щодо цих тем в контексті зусиль, спрямованих на реалізацію Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року, та нагальної вимоги “Переосмислимо наше майбутнє разом”, як до цього закликає Міжнародна Комісія з питань майбутнього освіти.

Учасникам пропонується висувати ідеї, згенеровані під час попередніх семінарів кафедр ЮНЕСКО, а також зі звіту конференції Програма ЮНІТВІН/Кафедри ЮНЕСКО 2022, “Трансформація знань для справедливого та сталого майбутнього”.

До них відносяться необхідність просування трансдисциплінарності, цінувати численні системи знань і використовувати колективний інтелект для спільних дій.

Цілі:

  • cприяти підвищенню обізнаності та залученню до поточних дискусій щодо майбутнього міжнародного розвитку та співробітництва;
  • забезпечити можливості для колективної дискусії, обмін думками, діалогу та взаємного інтелектуального спілкування та дій серед дослідників, науковців, студентів та інших зацікавлених осіб;
  • зміцнювати та сприяти співпраці між членами Програми ЮНІТВІН/ Кафедри ЮНЕСКО та іншими партнерами для проведення досліджень, викладання й інших видів діяльності.

Семінари кафедр ЮНЕСКО
Серія 5: На шляху до пакту заради майбутнього
Березень – липень 2024 року

Дати проведення семінару

Теми семінару

Вівторок 5 березня 2024 року

15:00-16:30 за паризьким часом

Огляд Пакту заради майбутнього

Вівторок 9 квітня 2024 року

14:00-15:30 за паризьким часом (підлягає підтвердженню)

Сталий розвиток та фінансування розвитку

Четвер 16 травня 2024 року

14:00-15:30 за паризьким часом (підлягає підтвердженню)

Міжнародний мир і безпека

Середа 5 червня 2024 року

14:00-15:30 за паризьким часом (підлягає підтвердженню)

Наука, технології, інновації та співпраця в цифровому просторі

Середа 26 червня 2024 року

14:00-15:30 за паризьким часом (підлягає підтвердженню)

Молодь та майбутні покоління

Середа 17 липня 2024 року

14:00-15:30 за паризьким часом (підлягає підтвердженню)

Трансформація глобального управління

Джерело інформації: https://unitwinidiu.org/3661-2/