Анонси подій,  Європейський простір,  Новини ДМС

Захист фундаментальних цінностей у Європейському просторі вищої освіти

П’ятий вебінар із серії EUA “На шляху до Тирани 2024, Болонського процесу та розвитку ЄПВО” запропонує огляд поточних дискусій про фундаментальні цінності та дослідить, що вони означають для університетів Європи. Захід під назвою “Захист фундаментальних цінностей в Європейському просторі вищої освіти” відбудеться у вівторок 26 березня 2024 року з 14.00 до 15.00 за центральноєвропейським часом (за часом Києва з 15.00 до 16.30).

В останні роки склався консенсус щодо того, що фундаментальні цінності, включаючи академічну свободу і доброчесність та інституційну автономію, у деяких європейських країнах перебувають під тиском.

На цьому вебінарі будуть представлені останні дискусії про те, що таке фундаментальні цінності і як вони підриваються, а також про те, як їх можна або потрібно захищати, з акцентом на роботу, проведену в рамках Болонського процесу та в інших політичних контекстах. Крім того, вебінар висвітлить роль закладів вищої освіти – їхнього керівництва та ширших спільнот – у відстоюванні цінностей. Зокрема, буде розглянуто, як кризові ситуації вирішуються на інституційному рівні, а також буде з’ясовано, як політичні ініціативи можуть підтримати інституції у застосуванні підходів, що базуються на цінностях. Насамкінець, спікерам буде запропоновано поміркувати над протиріччями та викликами, які можуть виникнути при балансуванні між повагою до фундаментальних цінностей та ключовими стратегічними рішеннями університетів.

Доповідачі:

  • Свейн Халлштейн, спеціаліст з питань політикиГенерального директорату з освіти та культури Європейської комісії та член Болонської робочої групи з фундаментальних цінностей
  • Томаш Петржиковскі, проректор з міжнародної та внутрішньої співпраці Сілезького університету в Катовіце, Польща
  • Лівіу Матей, керівник Школи освіти, комунікації та суспільства Королівського коледжу Лондона, Великобританія

Представить та модеруватиме вебінарзаступник генерального секретаря Європейської асоціації університетів Моніка Штайнел.

Реєстрація триватиме до початку вебінару, для цього необхідно відкрити сторінку https://eua.eu/events/310-protecting-fundamental-values-in-the-european-higher-education-area.html.

Участь безкоштовна та відкрита для всіх.