ГОРИЗОНТ ЄВРОПА,  Новини ДМС

Нові цілі та плани програми “Горизонт Європа”

20 березня 2024 року Європейська Комісія ухвалила другий стратегічний план програми “Горизонт Європа”, який охоплює останні три роки програми (2025-2027). План зосереджується на трьох ключових стратегічних напрямках фінансування досліджень та інновацій ЄС, серед яких: 

  • зелений перехід, 
  • цифровий перехід,
  • більш стійка, конкурентоспроможна, інклюзивна та демократична Європа.  

Метою цих напрямів є вирішення ключових глобальних проблем, таких як зміна клімату, втрата біорізноманіття, старіння населення та цифровий перехід. Основні принципи, що застосовуються до всіх напрямів, включають відкриту стратегічну автономію та забезпечення провідної ролі Європи у розробці та впровадженні критично важливих технологій. Підвищуються амбіції щодо біорізноманіття, що передбачає виділення 10% загального бюджету на теми, пов’язані з біорізноманіттям, на період 2025-2027 рр., доповнюючи таким чином існуючі цілі щодо витрат на клімат і основні цифрові напрями діяльності. 

План запроваджує нові розробки та елементи, включаючи дев’ять нових європейських партнерств, що співфінансуються та співпрограмуються, а також огляд досягнень місій Європейського Союзу за перші роки їхньої діяльності. Програма “Новий європейський Баухаус” (NEB) представлена як новаторський рух, що заохочує співпрацю між муніципалітетами, містами, експертами, бізнесом та закладами вищої освіти для спільного створення та переосмислення інклюзивного, сталого способу життя в Європі та за її межами.  

Крім того, 25 березня 2024 року було оголошено, що до програми “Горизонт Європа” приєднається Республіка Корея.

Корея офіційно висловила свою зацікавленість у приєднанні до “Горизонт Європа”, подавши Лист про наміри 14 лютого 2022 року, і тепер у другій половині 2024 року має бути підписана Угода про асоціацію, що відкриє шлях для участі країни в “Горизонт Європа” з 2025 року. Це надасть можливість корейським організаціям і дослідникам у майбутньому отримати фінансування в рамках другого компоненту (Pillar II) із загальним бюджетом 53,5 мільярда євро – найбільшої спільної частини програми “Горизонт Європа”, спрямованої на вирішення спільних глобальних викликів у сферах енергетики, клімату, цифрової економіки та охорони здоров’я.   

Детальніше: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_1572