ATHENA,  Європейський простір,  Новини ДМС

КПІ ім. Ігоря Сікорського став повноправним членом європейського альянсу ATHENA

Рухаючись у напрямку інтеграції в європейський освітній і дослідницький простір, КПІ ім. Ігоря Сікорського у листопаді 2022 р. приєднався до  Європейського університетського альянсу ATHENA (Advanced Technology Higher Education Network Alliance) в якості асоційованого партнера, повністю розділяючи і підтримуючи його цінності, місію і цілі діяльності.

Співпраця протягом наступного року підтвердила правильність вибору, і ось 3 квітня 2024 р. альянс ATHENA офіційно привітав двох своїх нових повноправних членів: Університет Саленто (Італія) та Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського (Україна).

Рішення було прийнято одноголосно Виконавчим комітетом ATHENA, представленим ректорами всіх університетів-членів, що підкреслює прихильність альянсу до розвитку міжнародних освітніх мереж та підтримки вищої освіти.

Результати співпраці оприлюднені на сайті Департаменту міжнародного співробітництва https://icd.kpi.ua/?cat=1132 .

ATHENA: європейський університет, покликаний краще служити суспільству 

СКЛАД АЛЬЯНСУ:

Члени ATHENA 

  1. Hellenic Mediterranean University (Греція);
  2. Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute (Україна);
  3. Maria Curie-Skłodowska University in Lublin (Польща);
  4. Polytechnic Institute of Porto (Португалія);
  5. University of Maribor (Словенія);
  6. University of Orléans (Франція);
  7. University of Salento (Італія);
  8. University of Siegen (Німеччина);
  9. University of Vigo (Іспанія);
  10. Vilnius Gediminas Technical University (Литва),

 а також понад 50 асоційованих партнерів, серед яких мережі, асоціації, бізнес-структури, торговельні палати, урядові інституції, неурядові та неприбуткові організації, науково-дослідні центри, інкубатори, навчальні заклади, студентські організації.

Університет ATHENA прагне визначити загальноєвропейський підхід до наукового, суспільного та технологічного розвитку, який сприяє створенню кращого майбутнього. 

В Університеті ATHENA студенти та викладачі спільно створюють цінності разом з нашими промисловими та соціально-економічними партнерами, зосереджуючись на соціальних та екологічних викликах сьогодення. Мистецтво, соціальні та гуманітарні науки взаємодіють з природничими та інженерними науками для просування технологічних розробок, а прикладні дослідження з однаковою ймовірністю можуть сприяти фундаментальним досягненням, як і навпаки. Разом ми глибоко вплетені в наші регіони та спільноти і глобально пов’язані зі світом.

Шлях 

Створений у 2020 році, університет ATHENA формувався за принципом “знизу-вгору”, коли студентські ініціативи, нові ідеї дослідницьких груп чи наукових підрозділів, а також внески зовнішніх зацікавлених сторін вливаються в глобальну екосистему ATHENA. За останні 3 роки, об’єднавши сильні сторони, ATHENA здобув критичну масу та впізнаваність; спираючись на взаємодоповнюваність, ATHENA формує спільну ідентичність; випробовуючи нові, міждисциплінарні підходи до технологічних та наукових викликів, що надає ефективні рішення для потреб суспільства. 

Сьогодні ATHENA переходить до нового етапу – з глибшою інституційною інтеграцією, сильним управлінням, спільною стратегією в галузі освіти, досліджень, інновацій та зв’язків з громадськістю, зобов’язанням інтегрувати кадрову та бюджетну політику на основі рівних можливостей та етичних принципів. 

 Модель 

У довгостроковій перспективі Університет ATHENA бачить себе повністю об’єднаним університетом. Загальна стратегія буде визначатися на рівні ATHENA, а більшість викладацького та адміністративного персоналу буде інтегрована в загальноуніверситетські центри та кластери. Вони будуть міждисциплінарними, орієнтованими на вирішення проблем, розробленими спільно із зовнішніми зацікавленими сторонами та загальноєвропейськими за своєю природою.

3 квітня 2024 р. Альянс ATHENA на всіх своїх інформаційних каналах опублікував новину про приєднання нових членів. Запрошуємо до соціальних мереж ATHENA:

Website: https://athenauni.eu/two-new-members-join-the-athena-european-university/

LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/79400373/admin/feed/posts/

Facebook: https://www.facebook.com/photo?fbid=757437389829380&set=a.415280894045033

Instagram: https://www.instagram.com/p/C5TA6CHIDan/

(X) Twitter: https://twitter.com/athena_europe/status/1775554293489115186/photo/1