Європейський простір,  Новини ДМС

Конференція міністрів Європейського простору вищої освіти

29 травня 2024 року розпочалася Конференція міністрів Європейського простору вищої освіти (ЕНЕА Ministerial Conference 2024) у Тирані (Албанія). 

Заступник Міністра освіти і науки УкраїниМихайло ВИННИЦЬКИЙ, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми Еразмус+ (HERE), є головою делегації від України. У складі української делегації також ректор Маріупольського державного університету Микола ТРОФИМЕНКО, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми Еразмус+ (HERE) Олена КОЗІЄВСЬКА, президентка Української асоціації студентів, експертка з акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Поліна ГОМБАЛЕВСЬКА, державний експерт із питань вищої освіти та освіти дорослих Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми Еразмус+ (HERE) Марина МРУГА. 

У заході беруть участь 47 країн-учасниць, серед яких представники міністерств, національних студентських об’єднань, особи, відповідальні за імплементацію Болонського процесу в країні та члени академічної спільноти. 

На конференції підводяться підсумки досягнень країн ЄПВО за 25 років Болонського процесу, обговорюються виклики виконання ключових зобов’язань Болонського процесу та встановлюються конкретні цілі для подальшого просування міжнародного співробітництва у сфері вищої освіти. 

На конференції очікується ухвалення Тиранського комюніке (Tirana Communique 2024), яке є важливим кроком для визначення й упровадження стратегічних пріоритетів розвитку європейської освіти в наступні 3-5 років щодо створення інклюзивного, інноваційного ЄПВО, просування інтернаціоналізації та мобільності, збереження основних академічних цінностей і соціального виміру вищої освіти, а також для продовженням блокування рф в освітньому просторі. Тиранське комюніке є подальшим розвитком Римського комюніке, ухваленого у 2020 р. 

Учасники конференції висловили солідарність з Україною, повагу до українських університетів та системи вищої освіти України в цілому, які змогли зберегти вищу освіту в умовах війни. 

Джерело інформації: 

https://erasmusplus.org.ua/