Допомога вченим і аспірантам,  Новини ДМС

Оголошено конкурс заявок на участь у стипендіальній програмі MSCA4Ukraine 2024 для переміщених дослідників

Оголошено про виділення 50 додаткових стипендій згідно програми MSCA4Ukraine.

У рамках реагування ЄС на повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році була створена спеціальна програма стипендій MSCA4Ukraine для підтримки переміщених дослідників з України. Ця підтримка дозволяє переміщеним докторантам та аспірантам продовжувати свою роботу в академічних та неакадемічних організаціях у країнах-членах ЄС та асоційованих країнах програми “Горизонт Європа”, зберігаючи при цьому зв’язки з дослідницькими та інноваційними спільнотами в Україні. Програма також має на меті сприяти реінтеграції дослідників в Україні, якщо будуть створені умови для безпечного повернення, щоб запобігти постійному відтоку мізків, а також сприяти зміцненню українського університетського та дослідницького сектору, його співпраці та обміну з міжнародною дослідницькою спільнотою. Програма MSCA4Ukraine є частиною програми Європейської Комісії “Дії Марії Склодовської-Кюрі”. Бюджет програми складає 35 мільйонів євро.

На першому етапі було в рамках MSCA4Ukraine виділено 150 стипендій.

Завдяки нещодавньому поповненню на 10 мільйонів євро від Європейської Комісії, ініціатива MSCA4Ukraine надасть додаткову підтримку дослідникам, переміщеним з України. З 5 серпня 2024 року портал онлайн-заявок відкрито для відповідних приймаючих організацій, які зможуть подавати заявки на отримання стипендій для переміщених дослідників з України в рамках програми MSCA4Ukraine. Посилання на портал для подання заявок буде опубліковане на веб-сайті “MSCA4Ukraine”. Портал буде закрито 5 вересня 2024 року о 23:59, і після цього часу жодні заявки не можуть бути подані через портал. Очікується, що цей конкурс призведе до присудження близько 50 докторських та постдокторських стипендій.

Для отримання майбутніх оновлень необхідно підписатися на розсилку. Додаткову інформацію також можна знайти на сторінці поширених запитань MSCA4Ukraine.

Крім того, 14 червня 2024 року відбувся стартовий захід та інформаційний день. Запис заходу можна знайти тут.

Також було проведено два вебінари у форматі “запитання-відповідь”: 20 червня (посилання для доступу тут) та 24 червня з (посилання для доступу тут).

Додаткова інформаційна сесія вебінару запланована на 28 серпня з 14.00 до 15.30 за центральноєвропейським часом.

Зверніть увагу, що аплікаційний портал “MSCA4Ukraine” буде працювати з 5 серпня 2024 року до 5 вересня 2024 року о 23.59 за центральноєвропейським часом і доступний за посиланням (прокрутіть сторінку вниз, щоб дістатися до кнопки “Подати заявку онлайн” праворуч). Для отримання технічної допомоги, будь ласка, перегляньте “Посібник для заявників про те, як подати заявку“. Усю необхідну інформацію щодо другого конкурсу заявок “MSCA4Ukraine” можна знайти на цій веб-сторінці.

 Документи та шаблони:

Часові рамки:

  • 12 червня: Інформація про конкурс та конкурсна документація, включаючи технічне завдання для заявників, була опублікована на сайті “MSCA4Ukraine”.
  • 14 червня, 14:00-16:00 за центральноєвропейським часом: Стартовий вебінар та інформаційний день
  • 20 червня, 11:00-12:30 за центральноєвропейським часом та 24 червня, 14:00-15:30 за центральноєвропейським часом: Вебінари у формі запитань та відповідей для потенційних заявників.
  • 5 серпня: Онлайн-портал відкрито для подачі заявок. Посилання на портал розміщено на сайті “MSCA4Ukraine”. Буде організовано додатковий(і) вебінар(и) з питань та відповідей для потенційних заявників.
  • 5 вересня о 23.59 за центральноєвропейським часом: Онлайн-портал буде закрито і більше не прийматиметься жодних заявок.
  • Вересень: Рішення про проведення одно- або двоетапного процесу оцінювання буде повідомлено на веб-сайті “MSCA4Ukraine”.
  • Жовтень 2024 – лютий 2025: Процес оцінки та відбору.
  • Грудень (у разі проведення двоетапного процесу оцінювання): Будуть повідомлені результати першого етапу оцінки.
  • Березень 2025 року: Засідання відбіркової комісії та оголошення пропозицій щодо стипендій.
  • Квітень-червень 2025 року: Очікуваний початок стипендій.

У разі відхилення будь-якої пропозиції стипендії Кандидатам із резервного списку буде запропоновано фінансування, доки не будуть виплачені всі наявні кошти.