Новини ДМС

В КПІ відкривають Центр з гуманітарного розмінування і готуватимуть профільних фахівців

Враховуючи дуже високу потребу у висококваліфікованих фахівцях в галузі гуманітарного розмінування та відсутність відповідних навчальних закладів, КПІ вирішив зосередитись на комплексній підготовці фахівців, здатних ефективно впливати на ситуацію в країні. 

На початку літа 2023 року, КПІ ім. Ігоря Сікорського розпочав співпрацю із японською компанією Cognitive Research Lab Co., Ltd., яка спеціалізується на обчисленнях наступного покоління з акцентом на безпечні мережі, інноваційні рішення та штучний інтелект. З 2023 року компанія розвиває напрямок безпеки – когнітивний захист, кіберзахист і комплексні консультації з питань безпеки, в  тому числі економічної.

Після більш як піврічної напруженої роботи університет і компанія напрацювали чіткі взаємовигідні напрями співпраці:

  1. Наукові дослідження у сфері космічних технологій та кібербезпеки:

Університет та компанія активно співпрацюватимуть у розробці передових наукових розробок в областях космічних технологій, електромагнітної інженерії, штучного інтелекту та кібербезпеки.

  1. Сучасні технології гуманітарного розмінування та навчання українських фахівців:
  • підтримка науково-дослідницьких розробок і сучасних технологій розмінування.
  • розробка та впровадження бакалаврського освітнього курсу з гуманітарного розмінування.
  • короткотермінове тренування стажерів, які в подальшому займатимуться гуманітарним розмінуванням.
  1. Інноваційне підприємництво та впровадження інновацій:

Розвиток і впровадження інновацій в малий та середній бізнес, спрямоване на вирішення актуальних проблем безпеки та гуманітарного розмінування.

  1. Online освіта:

Розширення можливостей онлайн-освіти для підготовки фахівців у галузі гуманітарного розмінування.

Всі ці напрями увійшли в Меморандум про розуміння між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Cognitive Research Lab Co., Ltd., який був урочисто підписаний 31 січня 2024 року.

В рамках  запланованої співпраці передбачено, що першими спільними кроками буде освітня діяльність у сфері гуманітарного розмінування – це створення Центру технологій гуманітарного розмінування та бакалаврської програми з гуманітарного розмінування. Поштовхом до цього стала актуальна ситуація в Україні, пов’язана з високою забрудненістю території України різноманітними вибуховими речовинами (понад 170 тис. км2) та потребою у відновленні постраждалих територій.

Спільна розробка навчальних програм і забезпечення центру сучасним обладнанням забезпечить якісну підготовку фахівців та надасть необхідні інструменти для ефективної роботи в галузі гуманітарного розмінування.

Планується, що бакалаврська програма КПІ охопить геоінформаційні системи, моніторинг довкілля, теорію вибуху та розмінування, запобігання забрудненню, а також відновлення територій.

Подробиці можна переглянути на YouTube-каналі КПІ-медіа за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=KfV5NrMDGX0 (ролик від ICTV)

https://www.youtube.com/watch?v=6WcmG429Iik