Новини ДМС,  Співпраця із Фінляндією

Візит ректора університету Вааса доктора Ярі КУУСІСТО

 

21 липня 2022 наш університет відвідала делегація представників академічної сфери Фінляндської Республіки. Метою зустрічі була підтримка українських колег, обмін ідеями щодо налагодження співпраці з українськими університетами.

До складу закордонної делегації увійшли ректор університету Вааса доктор Ярі Куусісто; запрошена дослідниця університету Вааса пані Олена Маслюківськата експерт пан Андре Самберг, оцінювач проєктів Єврокомісії.

В ході зустрічі ректор Ярі Куусісто наголосив: «Ми хочемо допомогти відновити Україну, нову Україну!» та висловив пропозиції щодо спільної відбудови України після війни, на даному етапі – найближчими кроками взаємодії є відбір спільних науково-дослідних команд для реалізації проєктів в таких перспективних напрямах:

  1. Космічні технології (SpaceEconomy), а саме – наносупутники;
  2. Енергетика (Energy), зокрема:
    • електроенергія, захист критичних електричних мереж (Electricity, Protection of Critical Electrical Networks);
    • перехід енергетики від викопного палива до більш досконалого водню (Energytransitionfromfossilfueltomoreadvancedhydrogen);
    • система управління відновлюваними джерелами (Systemforrenewablesourcesmanagement);
    • зарядні акумулятори (Batteries to balance);
    • моделювання використання енергії (Energyusesimulations);
    • енергія стічних вод (Energy from wastle water);
  3. Кібернетична безпека велектричних мережах (Cyber Security in Electricity Supply);
  4. SMART міста (SMART Cities).

Також у фокусі уваги була взаємодія з налагодження академічної мобільності та студентських обмінів. А після налагодження роботи дослідницьких команд можливо перейти до створення програм подвійних дипломів.

Гостей ознайомлено з основними фактами діяльності КПІ ім. Ігоря Сікорського, зокрема, з напрямом «КПІ інноваційний», представлено Інноваційну екосистему «Sikorsky Challenge Ukraine». Для гостей проведено екскурсію музеєм КПІ під відкритим небом – алеєю видатних вчених, життя і діяльність яких були тісно пов’язані з КПІ та запрошено до відвідання Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інcтитут імені Ігоря Сікорського».

Довідково.

Університет Вааса Фінляндської Республіки спеціалізується на найсучасніших міждисциплінарних дослідженнях, які фокусуються на новітніх аспектах розвитку технологій, управління та комунікаціях, з акцентом на розвитку космічних технологій та геодезичних досліджень, зеленої трансформації регіону та бізнесу, циркулярної економіки та сталого розвитку міст.

Дослідження проводяться у тісній співпраці з місцевими громадами, владою та бізнесом. Детальніше з діяльністю університету Вааса можна ознайомитися на сторінці: https://www.uwasa.fi/en.