Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 27 вересня 2021 року

На запрошення Надзвичайного та Повноважного Посла КНР в Україні Фань Сяньжуня делегація КПІ 24 вересня взяла участь в онлайн-прийомі з нагоди 72-ої річниці утворення Китайської Народної Республіки.

На запрошення Посольства Японії в Україні відбулася зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні п. Такаші Кураі з нагоди завершення його дипломатичної  місії в Україні.

Аналізували позиції КПІ в предметному рейтингу THE в галузі фізичних наук порівняно з позиціями інших університетів України. До цієї роботи, за координації першого проректора Ю.І. Якименка, були залучені проректори А.А. Мельниченко, Н.В. Семінська і С.І. Сидоренко, декан фізико-математичного факультету проф. В.В. Ванін, директор Фізико-технічного інституту проф. О.М. Новіков, членкиня ректорату О.М. Бруй.

На підставі проведених консультацій сформовано пропозиції щодо посилення позицій КПІ в предметних світових рейтингах. Ці матеріали були направлені керівному складу і членам ректорату.

Відставання КПІ в предметному рейтингу Times Higher Education-2022 з фізичних наук визначається «просіданням» КПІ в  інтегральному параметрі  цитованості та  International Outlook – інтегральному параметрі, який розраховується за такими складовими:

  • кількість публікацій в SCOPUSівських журналах у співавторстві із зарубіжними партнерами;
  • відносна  кількість здобувачів вищої освіти – іноземних громадян.

Потребує посилення робота кафедр фізичного профілю з представлення в інформаційному просторі досягнень вчених і студентів КПІ в цій професійній сфері (що вкрай важливо для формування позитивних оцінок міжнародного експертного середовища).

Робоча група побачила в організації роботи інших університетів багато такого, що доцільно було б використати і в нашій роботі в галузі фізичних наук. Наприклад: заснування в КПІ спеціалізованого фахового журналу з фізичних наук і поступове його перетворення в імпакт-факторний SCOPUSівський журнал; розширення горизонтальних контактів вчених-фізиків КПІ із зарубіжними вченими, проведення в режимі онлайн фахових наукових конференцій, семінарів, воркшопів тощо та збільшення завдяки цьому спільної із зарубіжними вченими публікаційної активності та ін.

Робота з посольствами зарубіжних країн в Україні та з посольствами України за кордоном

Узяли участь у конференції «Українсько-італійське співробітництво в аерокосмічній галузі», організованій Посольством України в Італії і Посольством Італії в Україні та за особистою участю посла п.Ярослава Мельника і посла п.П’єра Франческа Засо. З доповіддю про розробки, інновації та стартапи КПІ в аерокосмічній галузі виступив Ю.М.Сидоренко.

З ініціативи Посольства України в Королівстві Іспанія делегація КПІ у складі Б.І. Дуди, В.І. Дмитренка, А.П. Шишоліна, О.Струцинського, В.В. Ситіна, С.І. Сидоренка 23 вересня взяла участь в онлайн-зустрічі «Malaga TechPark – UNIT.City», на якій було презентовано можливості, що відкриваються на основі взаємодії Технопарку Андалузії в місті Малага і холдингу UNIT.City, який розвивається на площах колишнього мотоциклетного заводу в м.Києві.

За результатами зустрічі делегація КПІ представить партнерам бачення КПІ щодо започаткування взаємодії Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» з Науковим парком Андалузії.

Також буде представлено інформацію щодо Рамкового договору про співробітництво між Асоціацією ректорів ВТНЗ України і Технопарком Андалузії. Документ готується до підписання.

Триває підготовка церемонії закладання «каменю спотикання» (іменного меморіального знака) Георгію Карловичу Бріфу, який був співробітником КПІ та загинув у Бабиному Яру. Захід призначений на 14:30 8 жовтня за участю Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен.

Координаційна рада з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

Зараховано 218 іноземців (станом за аналогічний період у 2020 році – 219, у 2019 – 240).

Підписано і видано 342 запрошення на навчання (у 2020 році – 235, у 2019 – 323), тобто маємо в цьому плані певний резерв.

Усього надійшло 746 звернень щодо вступу до КПІ.

ДМС, ЦМО започатковують взаємодію із «UkrainianCenter» в Азербайджані, який створено з метою сприяння набору абітурієнтів Азербайджану (оформлення документів, вступний іспит і т.д.) на навчання в університетах України, у т.ч. – в КПІ. На порядку денному – забезпечення базою даних освітніх програм КПІ на весняний семестр 2021/22 навчального року і 2022-23 академічний рік, характеристика форм навчання (очна, заочна, дистанційна), мов навчання (українська, англійська, інші), рівнів навчання (довузівська підготовка, бакалаврат, магістратура, докторантура), умов проживання, а також плати за навчання і проживання, деталізація умов прийому. Представники «UkrainianCenter» хотіли б обговорити системи наставництва для майбутніх студентів із Азербайджану (волонтерська діяльність досвідчених студентів з питань прийому, розміщення та адаптації до нового середовища щойно прибулих студентів із Азербайджану).

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Готуються до проведення в підрозділахсемінари-практикуми для організаторів і керівників діючих наукових груп, присвячені методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності, – такі, як щойно проведений силами ДМС набазіІнституту матеріалознавства та зварювання ім.Є.О.Патона. 30 вересня подібний семінар-практикум заплановано провести на базі факультету прикладної математики.

Працюємо з підрозділами з добору кандидатур для участі в черговому щорічному конкурсі на здобуття стипендії імені Фулбрайта  Fulbright Visiting Scholar Program 2022-2023.

Працюємо з низкою факультетів з питань підготовки проєктів на конкурс за ґрантовою програмою Японії «Кусаноне», яка підтримує різноманітні напрями розвитку університетів.

На звернення Посла України в Сінгапурі Катерини Зеленко ДМС спільно зі структурами проректора В.А.Пасічника та В.С.Камаєва підготували і направили перелік конкретних тем досліджень і розробок, які могли б бути покладені в основу спільних із сінгапурськими університетами, науково-дослідницькими організаціями та компаніями приватного сектору дослідницьких проєктів КПІ. Серед напрямів – інформаційні технології, штучний інтелект, робототехніка, літальні апарати (БПЛА, космічна та авіаційна техніка), біомедицина, «зелені технології», перспективні матеріали.

Працюємо з підрозділами і вченими, які виявляють інтерес до діяльності European Clean Hydrogen Alliance.Організовуємо їхню участь в онлайн-зустрічі Альянсу 30 вересня. Все це важливо для активізації участі підрозділів у міжнародній проєктно-грантовій діяльності у сфері водневої енергетики.

Робота групи із забезпечення позитивної динаміки показників діяльності КПІ у світових рейтингах університетів

23 вересня оприлюднено результати рейтингу QS Graduate Employability  Rankings 2022 (рейтингу працевлаштування випускників за методикою QS). Упорядники QS проаналізували дані 756 університетів світу, з яких 679 увійшли до рейтингу, серед яких – шість українських університетів. КПІ вперше увійшов до цього рейтингу.

Для університету важливо, що серед п’яти інтегральних параметрів у цьому рейтингу є параметри прямого вимірювання, зокрема – Graduate Employment Rate (ваговий коефіцієнт 10%), який визначається відношенням кількості випускників, які працевлаштовані протягом останніх 12 місяців після завершення навчання в університеті, до загальної кількості випускників університету протягом останніх 12 місяців.

КПІ посів 510+ місце (overall 14,8%), тобто за градаціями рейтингу КПІ увійшов у світовий Топ-550 закладів вищої освіти.

За  інтегральним параметром  Employer Reputation КПІ  посів 301+ місце, за Alumni Outcomes – 301+ місце, за Employer – Student Connections – 201+ місце, за Partnerships with Employers – 201+ місце, за Graduate Employment Rate – 201+ місце. Найкращим “інтегральним параметром” КПІ, який є параметром”прямого вимірювання”з п’яти “інтегральних показників” цього рейтингу, є Graduate Employment Rate (оцінка КПІ – 35,9%).

Що стосується позицій у цьому рейтингу інших п’яти університетів України, то лишеКиївський національний університет імені Тараса Шевченка увійшов до рейтингу в інтервалі місць  301–500. Про позиції решти чотирьох українських університетів можна сказати, що вони за межами перших 500 університетів в даному рейтингу. Назвати місця, які вони посідають, немає можливості, оскільки розподіл місць за межами перших 500 не публікується.