Новини ДМС

Освітній проєкт «Єврошколи» 

Представництво Європейського Союзу в Україні інформує про започаткування у 2022 р. нового багаторічного освітнього проєкту «Єврошколи», який триватиме до 2025 р. (Оголошення про відбір учасників опубліковане на сайті Представництва). 

Проєкт «Єврошколи» – освітній проєкт Представництва ЄС в Україні, який дає можливість більше дізнатись про Європейський Союз та відносини ЄС – України. У рамках програми студенти та школярі братимуть участь у відкритих дискусіях, майстер–класах, дебатах та іграх, які дозволять їх набути ґрунтовних навичок міжособистісного спілкування та отримати надійну інформації про ЄС. 

У 2022 році навесні та восени планується провести два цикли інтерактивних навчальних модулів. Вказані цикли включатимуть модулі на різноманітні теми, починаючи від інформації про інституції ЄС та європейські цінності до медіаграмотності, інтернет-безпеки, екологічних ініціатив тощо. Найкращі студенти будуть запрошені до участі в літніх або зимових школах в офлайн-форматі на базі ЗВО України.  

Зокрема у березні-травні 2022 р. заплановано проведення 10 онлайн модулів, кожен з яких включатиме:  

  1. лекцію або презентацію від дипломатів та експертів Представництва ЄС в Україні, провідних європейських, українських фахівців, викладачів, практиків.  
  1. відкриті дискусії, творчі майстерні, дебати, ігри та інші інтерактивні заходи на платформах Zoom/Webex.  
  1. онлайн-тести.  

Тематика модулів:  

  1. Відкриття. Відносини Україна-ЄС.  
  1. Європейські інституції, право та цінності.  
  1. Економічні та торговельні відносини в ЄС. Бюджетна політика.  
  1. Європейська інтеграція України: складові, впровадження Угоди про Асоціацію, допомога ЄС, можливості від програм ЄС.  
  1. Європейська політика сусідства та Східне Партнерство.  
  1. Політика ЄС в сфері подолання інформаційних пасток. Дезінформація, фейки та маніпуляції – як виявляти і спростовувати.  
  1. Єдиний цифровий ринок. Кібербезпека, цифрові права.  
  1. Європейський Зелений курс.  
  1. Міграція та управління кордонами.  
  1. Комунікація ЄС для його громадян та українців.  

Онлайн-навчання буде відбуватися  з 15 березня до 31 травня 2022 р.  

Учасниками програми можуть стати не тільки студенти бакалаврату та магістратури, а також аспіранти і учні 9-11 класів. 

Для участі у конкурсі на участь у програмі запрошуються студенти та аспіранти закладів вищої освіти з таких спеціальностей як міжнародні відносини, міжнародне та європейське право, європейські студії, міжнародна економіка та торгівля, фінанси, бізнес, політологія, право, філософія, історія, соціологія, культурологія, журналістика, а також інших економічних або технічних спеціальностей, які цікавляться європейською інтеграцією та бажають розширити свій світогляд.  

До участі у відборі допускаються лише особи, які не брали участі у програмах EU Study Days попередніх років.  

Конкурсний відбір проходитиме у 2 етапи:  

1) відбір за заявкою.  

2) онлайн-тестування на платформі https://www.eustudydays.in.ua/, посилання буде надіслано після проходження першого туру відбору  

Робочими мовами EU Study Days є українська та англійська. Мінімальний необхідний рівень володіння англійською мовою – В2/С1. Організатори на етапі відбору можуть провести співбесіду для перевірки цього рівня, а також залишають за собою право на будь-якому етапі не допускати до участі в програмі осіб, які виявляють недостатній рівень володіння англійською мовою. 

Для участі у конкурсі необхідно до 18.00 07 березня 2022 р. заповнити анкету за наступним посиланням https://bit.ly/3HnBsKB 

Після завершення участі у програмі надається сертифікат, який буде містити кількість кредитів ЄКТС (3 кредити) та інформацію про кількість годин і перелік лекційно-презентаційних та інтерактивних модулів.  

Проєкт «Єврошколи» виконується ГО “Молодіжна альтернатива”, Львівським національним університетом імені Івана Франка та Харківським національним економічним університетом ім. Семена Кузнеця.  

За додатковою інформацією слід звертатись до Відділу преси та інформації Представництва ЄС в України (Вікторія Довидова, Радниця з питань преси та інформації Victoria.DAVYDOVA@eeas.europa.eu) або організації- виконавця проєкту (ГО «Молодіжна Альтернатива», Людмила Кудіна yoth.alternative.ua@gmail.com).