ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 10 січня 2022 року

6. СЛУХАЛИ:

Проректора з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренка

1. Відбулася зустріч ректора М.З. Згуровського з радниками з питань науки Посольства КНР в Україні та радником з питань освіти. За отриманою від них інформацією, посол Китаю Фань Сяньжун високо оцінив створення «Інституту прикладних технологій» в Чунціні й пообіцяв надавати підтримку його діяльності. Заплановано організувати і провести фінальний етап  Фестивалю «Sikorsky Challenge» наприкінці 2022 р. в КНР, в м.Чунцін.

2. На виконання підписаного 29 грудня 2021 р. Меморандуму про співпрацю з компанією «Baykar Makina» (Туреччина) департамент спільно з ННІАТ і фахівцями компанії розробляє покроковий план співробітництва: створення спеціалізованих навчально-дослідницьких лабораторій на базі ННІАТ, започаткування організації підготовки фахівців за системою дуальної освіти та іншого.

3. За координації першого проректора Ю.І.Якименка та за участю голови Вченої ради М.Ю.Ільченка, проректорів і голів комісій Вченої ради обговорено пропозиції КПІ щодо створення і запуску діяльності «Президентського університету». Пропозиції направлено до МОН України.

4. Із середини січня відновиться робота з посольствами низки держав:

– з Посольством Італії в Україні – з питань організації церемонії відкриття скульптури «Італійська творча ДНК» у кампусі університету;

– з Посольством Японії в Україні – з обговорення перших стартап-проєктів, запропонованих КПІ за результатами зустрічі 10 грудня посла Японії в Україні Мацуди та ректора КПІ М.З. Згуровського;

– з Посольством Держави Ізраїль – щодо організації візиту новопризначеного посла Держави Ізраїль в України Міхаеля Бродського;

– 12 січня 2022 р. в порядку підготовки до візиту посла Держави Ізраїль планується зустріч з помічником ректора Університету Аріель  (Ізраїль) Юрієм Острінським. Напрями співпраці, що їх пропонує цей університет, такі:

• Academic and Scientific collaboration;

• Academic mobility programs;

• Mutual teaching programs discussion;

• Scientific innovations development and technology transfer;

– на реалізацію пропозицій Посольства України в Республіці Кіпр розгортається співпраця з Університетом Кіпру та готується проєкт відповідного меморандуму.

5. Міжнародна проєктно-грантова діяльність

5.1. Здійснено розмитнення інтерактивних навчальних макетів за Проєктом міжнародної технічної допомоги від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Представництва ООН в Україні. Проєкт реалізується на ТЕФ. Його метою є вдосконалення підготовки майбутніх працівників атомної галузі.

5.2. Розпочалася співпраця з проф. Іденом Мамутом (BSUN) щодо  входження КПІ в консорціум для виконання проєкту у сфері «Blue Growth» («Блакитної економіки») в країнах BSUN. Орієнтовний бюджет, який пропонують виділити КПІ на два роки, – в діапазоні 50000 євро.

6. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

На поточному тижні відбудеться зустріч з Subscriptions Director світового рейтингу «THE»  Гаретом Кресвелом (Gareth Cresswell) та регіональним директором з контентних пропозицій цього рейтингу Саймоном (Simon). На зустрічі планується надати Гарету Кресвелу розширену інформацію про КПІ та обговорити організаційні питання, пов’язані із взаємодією КПІ зі світовим рейтингом «THE».

Виступив М.З.Згуровський – наголосив на тому, що з переліченого спектру напрямів діяльності міжнародного департаменту важливими є усі, але на цьому етапі пріоритетними є два. Перший – це створення Інституту  прикладних технологій в Китаї, яке потребує активного і компетентного супроводження. Другий – це відкриття в КПІ Центру компанії «Baykar Makina» зі створення ударних безпілотних літальних апаратів. У Білій Церкві  створюється завод з їхнього виробництва, а в університеті – Центр. Це стратегічно важливі справи для України та підвищення її обороноздатності. Для КПІ – це і передова наука, і підготовка кадрів тощо. З огляду на ці обставини ректор доручив Ю.І.Якименку, В.А.Пасічнику та С.І.Сидоренку надати максимальну увагу цьому проєкту.