Допомога вченим і аспірантам,  Новини ДМС

Партнерство ALLEA-Breakthrough Prize Foundation для підтримки вчених з України

 

ALLEA – це Європейська федерація академій наук і гуманітарних наук, яка представляє понад 50 академій з більш ніж 40 країн Європи. Спільно зі своїми академіями-членами ALLEA працює над покращенням умов для досліджень, наданням найкращих незалежних та міждисциплінарних наукових консультацій та посиленням ролі науки в суспільстві.

Крім того, ALLEA випустила два повідомлення у відповідь на війну. 25 лютого президентство ALLEA опублікувало заяву, в якій засуджує російське вторгнення та висловлює свою підтримку Україні, її громадянам та науковим установам (https://allea.org/wp-content/uploads/2022/02/ALLEA-Statement-Ukraine.pdf ). 4 березня Рада ALLEA оприлюднила другу заяву, в якій оголосила про припинення членства Російської академії наук і Національної академії наук Білорусі (https://allea.org/statement-by-the-allea-board-on-the-suspension-of-the-russian-academy-of-sciences-and-the-national-academy-of-sciences-of-belarus/ ).

ALLEA співпрацює з американським фондом Breakthrough Prize Foundation для підтримки науковців та наукових установ в Україні.

Програма, на яку виділено 1,5 млн.доларів, надасть фінансування академічним установам в Європі для прийому вчених, які змушені були покинути свої домівки. Ініціатива також піде на користь постраждалим українським університетам, академіям та науково-дослідним інститутам у підтримці їх діяльності та відбудові їхніх наукових установ і дослідницьких спільнот.

Програма має дві основні цілі:

  • надавати негайну допомогу вченим у продовженні їх досліджень у безпечному середовищі, надаючи кошти академічним приймаючим установам по всій Європі на термін до одного року.
  • сприяти підтримці українським установам у продовженні їхньої діяльності, відновленні їхніх дослідницьких мереж та сприяти поверненню науковців в Україну після війни.

Академічні установи з країн-членів Ради Європи, які приймають українських біженців, зможуть подати заявку на фінансову підтримку терміном до одного року. Це фінансування буде використано для фінансування нових або існуючих посад для докторантів, а також асистентів, доцентів або професорів, пов’язаних з українськими науково-дослідними установами.

Allea також зарезервує 20 % коштів для допомоги в обслуговуванні та відновленні українських наукових об’єктів після війни.

Більш детальна інформація за посиланням –

https://allea.org/european-fund-for-displaced-scientists/