Новини ДМС

Університети Великобританії та України зміцнюють партнерські відносини 

Відтоді, як у квітні поточного року британська консультаційна компанія Cormack Consultancy Group та асоціація Universities UK International запустили ініціативу Twinning (“Побратимство”), було підтверджено 71 партнерств, причому британські заклади підписали пряме партнерство зі своїми українськими колегами терміном щонайменше на п’ять років. 

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського в рамках програми Twinning встановлює партнерські відносини з Університетом Шеффілду (The University of Sheffield). 

28 червня за сприяння Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, у партнерстві з об’єднанням університетів Великобританії (Universities UK International) та компанією Cormack Consultancy Group, за участю Посла Великобританії в Україні Мелінди Сіммонс та Посла України у Великобританії Вадима Пристайка відбулася онлайн-конференція, присвячена Ініціативі єднання між британськими та українськими університетами. 

Того ж дня уряд Великобританії оголосив про подальший раунд заходів для допомоги академічній спільноті України.  

Зокрема, на підтримку ініціативи Twinning  виділяються кошти у розмірі £190 000. 

Крім того, уряд затвердив виділення ще £9,8 млн на програму «Дослідники під загрозою», започатковану з фінансуваннями £3 млн у березні, щоб допомогти понад 130 українським вченим та іншим дослідникам продовжити роботу у Великобританії. 

Партнерство між Великобританією та Україною включає широкий спектр практичної допомоги, зокрема: 

  • Допомога у фізичній відбудові українських студентських містечок; 
  • Взаємне визнання кредитів, що дозволяє англомовним українським студентам проходити онлайн-курси в університетах Великої Британії, які зараховуються до підсумкового диплома; 
  • Дозвіл продовжувати викладання та дослідження українською мовою в лабораторіях і аудиторіях Великобританії; 
  • Спільне використання академічних ресурсів, таких як бібліотеки і технічне обладнання; 
  • Збереження українських архівів в закладах Великобританії, а також сприяння розширенню можливостей культурного та мовного обміну; 
  • Підтримка психічного здоров’я, зокрема для українських співробітників і студентів, які страждають на стресові розлади, викликані війною; 
  • Дозвіл українським студентам надолужити пропущене навчання в літніх школах, які проводяться в установах Великобританії. 

У ширшому сенсі є надія, що ця схема допоможе пом’якшити будь-який потенційний «витік мізків», допомагаючи українським університетам не лише пережити складні часи, а й надати їм можливість відігравати вирішальну роль у післявоєнній відбудові своєї країни. 

Джерело інформації: 
https://universitybusiness.co.uk/international/uk-and-ukrainian-universities-cement-relationships-in-twinning-scheme-%E2%80%AF/  

Додаткова інформація по темі:  
https://www.president.gov.ua/news/uryad-velikoyi-britaniyi-pidtrimaye-programi-partnerstva-miz-76105