Новини ДМС,  Проектна діяльність

Практичне вивчення Індустрії 4.0: візит делегації КПІ до Норвегії

 

Від 28 листопада до 2 грудня 2022 р. в Норвезькому університеті природничих та технічних наук (NTNU) у м. Йовік з академічним візитом перебуває делегація КПІ ім. Ігоря Сікорського у складі тринадцяти викладачок, аспіранток і студенток. Серед них є представниці факультету менеджменту і маркетингу, механіко-машинобудівного інституту, а також факультету прикладної математики – трьох підрозділів, чия діяльність певним чином дотична до тематики Індустрії 4.0. Саме цій темі присвячений українсько-норвезький проєкт, в межах якого відбувається візит – це проєкт “NTNU-KPI Collaboration within Industry 4.0 Education” (Освітня співпраця Норвезького університету природничих та технічних наук і КПІ ім. Ігоря Сікорського в галузі Індустрії 4.0), що виконується з 2018 року за підтримки Норвезького агентства вищої освіти та професійних навичок (HK-dir).

Програма візиту делегації КПІ до Норвегії передбачає чимало різнопланових заходів та активностей. Її головним пунктом є практичний воркшоп у Норвезькому центрі технологій виробництва MTNC-“Katapult”, в якому делегація КПІ візьме участь разом зі студентами NTNU. Центр MTNC-“Katapult” знаходиться  в одному з найбільших індустріальних парків Норвегії, а його діяльність спрямована на надання норвезьким інноваційним підприємствам підтримки в розробці прототипів, проведенні промислових випробувань та моделюванні і візуалізації виробничих процесів. Через своє унікальне технічне оснащення центр користується постійним попитом з боку промислових клієнтів – проте, завдяки зусиллям організаторів, група КПІ та NTNU протягом цілого дня матиме центр у своєму розпорядженні.

Крім участі у воркшопі, під час свого візиту до Норвегії представниці КПІ матимуть можливість ознайомитися з принципом роботи «навчальних фабрик» на прикладі кіберфізичної дослідницької інфраструктури MANULAB, навчитися використанню технологій віртуальної та доповненої реальності в промисловому середовищі за допомогою обладнання RealWear, взяти участь у розборі реальних кейсів і виконати низку прикладних завдань з галузі інженерного дизайну та інтернету речей, долучитися до групової дискусії стосовно теоретичних та практичних аспектів Індустрії 4.0, а також представити норвезьким колегам власні дослідницькі проєкти зі сфери Індустрії 4.0 і отримати експертні поради.

Варто згадати, що основну частину делегації складають студентки КПІ, які на початку 2022 року взяли участь в конкурсі англомовних есе «Моє бачення проблематики Індустрії 4.0». Конкурс проводився в межах вже згаданого проєкту, а його переможці повинні були відвідати NTNU ще навесні. Повномасштабна війна, розв’язана росією проти України, дещо змінила, але не зіпсувала ці плани – і українські студентки, хоч і з багатомісячним запізненням, але все-таки дісталися до Норвегії, щоб глибше зануритися в тему Індустрії 4.0.