ATHENA,  Новини ДМС

ATHENA приєднується до європейських альянсів у підтримці української вищої освіти

13 березня у Страсбурзькому університеті (Франція) відбулася конференція високого рівня на тему «Європейське та українське університетське стратегічне партнерство». У заході взяли участь представники державних органів України та Євросоюзу, Європейського парламенту, Європейської Комісії, а також керівники провідних українських та європейських університетів.

Захід у Страсбурзі проходив під патронатом віце-президентки Європейського парламенту Еви Копач, колишньої Прем’єр-міністерки Польщі. Участь у ньому також взяли заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький та заступник міністра освіти Чеської Республіки Йірі Нантл.

У фокусі зустрічі були поточні виклики та майбутні напрямки співпраці з українськими університетами на тлі викликів, пов’язаних з війною. Заступник міністра освіти Михайло Винницький детально описав труднощі, з якими зіткнулися українські заклади вищої освіти через війну, запропонувавши стратегії сталого співробітництва. Серед них – запровадження спільних дипломних програм, а також розбудова інфраструктури, зміцнення потенціалу та інституційного розвитку для запобігання відтоку мізків.

Висвітлюючи суть взаємного зростання та обміну досвідом, Світлана Шитікова з Національного Еразмус+ офісу в Україні підкреслила життєво важливу роль такої співпраці у відродженні сектору вищої освіти. Це партнерство спрямоване на виховання майбутнього покоління інтеграторів до ЄС, демонструючи спільну прихильність до відновлення освіти та суспільства.

Представники Європейської Комісії поділилися думками щодо пріоритетів України в рамках програми Erasmus+ та представили нові можливості фінансування через Український фонд. Ці дискусії підкреслили прихильність до збагачення освітньої співпраці та підтримки по всій Європі.

Наочним свідченням цього нового співробітництва є те, що Європейський університет ATHENA вже прийняв два українські університети в якості асоційованих партнерів і готується інтегрувати КПІ ім. Ігоря Сікорського в якості повноправного члена свого альянсу. Цей крок знаменує собою важливу віху в зусиллях альянсу, спрямованих на встановлення міцних освітніх зв’язків по всій Європі, сприяючи створенню середовища спільних знань і взаємної підтримки.