Європейський простір,  Новини ДМС

Magna Charta Observatory вітає Комюніке міністрів ЄПВО

Міністри освіти 47 країн, що входять до Європейського простору вищої освіти (ЄПВО), зустрілися в Тирані 29 травня і прийняли Комюніке, в якому на перший план висунули фундаментальні цінності.

Комюніке починається так:

“Світ стикається зі складними і взаємопов’язаними геополітичними, соціальними, економічними та екологічними викликами, включаючи зростаючу поляризацію і нерівність між народами, громадами і регіонами. Вища освіта як суспільне благо і трансформаційна сила суспільства відіграє незамінну роль у вирішенні цих викликів і просуванні демократичних суспільств”.

“Заклади вищої освіти повинні бути безпечним простором відкритості та різноманітності, і вони повинні прагнути через навчання, викладання та дослідницьку діяльність сприяти розвитку критичного мислення, толерантності, ненасильства, науково обґрунтованого діалогу та мирного обміну різними точками зору”.

“Вища освіта може повною мірою розвивати свої місії лише тоді, коли поважають її фундаментальні цінності. Хоча зараз вони перебувають під більшою загрозою, ніж десять чи навіть чотири роки тому, ми підтверджуємо наше зобов’язання захищати, просувати і підтримувати академічну свободу, як вона визначена в Римському комюніке. Крім того, ми зобов’язуємося підтримувати, просувати і захищати такі цінност”:

  • Академічна доброчесність
  • Інституційна автономія
  • Участь студентів і співробітників в управлінні вищою освітою
  • Суспільна відповідальність за вищу освіту
  • Суспільна відповідальність вищої освіти.

У Додатку 1 до Комюніке, який містить детальний опис цінностей, зазначено “Цей документ, розроблений на основі консультацій з низкою експертів та зацікавлених організацій, доповнює Римське комюніке. Разом ці документи чітко окреслюють спільне розуміння шести однаково важливих цінностей: академічна свобода, академічна доброчесність, інституційна автономія, участь студентів і співробітників в управлінні вищою освітою, суспільна відповідальність за вищу освіту та суспільна відповідальність вищої освіти. Ці цінності мають бути відображені в законах, нормативно-правових актах і структурах, а також реалізовані на практиці. Органи державної влади несуть відповідальність за створення умов, що сприяють втіленню цих цінностей у життя”.

Виступаючи під час сесії після прийняття Комюніке, Генеральний секретар Magna Charta Observatory (MCO) Девід Лок тепло привітав сильний акцент на цінностях і необхідність їх втілення на практиці. Він звернув увагу делегатів на проект MCO “Живі цінності”, який був розроблений і пілотується на міжнародному рівні з 2017 року, як ефективний засіб для університетів у впровадженні їхніх цінностей.

На завершення у комюніке зазначено: «Хоча кожна цінність є важливою, всі шість цінностей мають бути реалізовані як єдине ціле. Оскільки необхідний надійний моніторинг їх реалізації в усіх наших освітніх системах, ми вітаємо роботу над створенням технічної бази для моніторингу і просимо Групу супроводу Болонського процесу(BFUG)  прозвітувати про це на нашій Міністерській конференції 2027 року”.

І далі: “Ми будемо підтримувати заклади вищої освіти у посиленні їхнього внеску в суспільство та місцеві громади, реагуючи на Цілі сталого розвитку (ЦСР) та “зелений” перехід у сфері вищої освіти, постійну діджиталізацію та поєднання фізичного та онлайн-навчання і викладання. Ми також забезпечимо синергію з Європейським освітнім простором (ЄПВО) та Європейським дослідницьким простором (ЄДП)”.

Коментуючи після зустрічі міністрів, Девід Лок сказав: «Дуже тісне узгодження фундаментальних цінностей, перелічених у Міністерському комюніке, з принципами, цінностями та обов’язками, викладеними в Обсерваторії з принципами, цінностями та обов’язками, викладеними в БКП 2020, дуже радує. Декларацію MCU 2020 розробили представники університетів з усього світу, і її, як і її попередницю, наразі підписали 975 університетів з 94 країн світу. Проект MCO «Живі цінності» був пілотований на глобальному рівні і довів свою цінність для університетів у проясненні та впровадженні їхніх цінностей. MCO вітає запити від інших університетів, які бажають приєднатися до його спільноти та отримати вигоду від неї.

Комюніке ЄПВО, Додаток 1 про цінності та супровідні документи можна знайти за посиланням
https://ehea2024tirane.al/2024-tirana-communique/

Угоду MCU 2020 та інформацію для університетів, які бажають її підписати, можна
знайти за адресою: https://www.magna-charta.org/magna-charta-universitatum

Джерело інформації: Команда MCO
Magna Charta Observatory
Via Zamboni 25
40126 Bologna – Italy
Email: magnacharta@unibo.it
www.magna-charta.org