Donation to KPI, Допомога КПІ,  Новини ДМС

КПІ ім. Ігоря Сікорського – «Мелексіс-Україна»: співпраця поглиблюється

Компанія «Мелексіс-Україна» 21 серпня передала КПІ ім. Ігоря Сікорського комплект сучасної електронної апаратури для дообладнання спільної навчально-наукової лабораторії, що працює на факультеті електроніки. Договір про приймання-передачу підписали директор підприємства Євген Васюр і ректор університету Анатолій Мельниченко.

Слід зауважити, що надання цієї апаратури – це не початок співпраці університету з підприємством, а її продовження та розширення. Насправді, співробітництво між ними розпочалося ще 2007 року з відкриття в ІПСА спільної науково-навчальної лабораторії НТУУ «КПІ» та компанії «Melexis». Згодом було засновано стипендію компанії для кращих студентів-політехніків, які проходять у ній стажування, тоді започатковано програму співробітництва з викладачами. А ще розроблено і погоджено з фахівцями дочірнього підприємства «Мелексіс-Україна» програму навчальної дисципліни «Аналогова електроніка», а в 2018 році на факультеті електроніки відкрито ще одну спільну навчально-науково-дослідну лабораторію аналогової електроніки «Melexis – КПІ ім. Ігоря Сікорського» на шість місць. Обладнання, яке передав директор ДП «Мелексіс-Україна» 21 серпня, призначено саме для неї. Воно дозволить збільшити кількість робочих місць в лабораторії до десяти і надасть можливість студентам освоювати найсучасніші інструменти для інженерної та наукової діяльності – саме такі, як і ті, що нині використовують фахівці «Melexis».

Як розповів Євген Васюр, факультету додатково передано плату setup, «розумний» блок живлення, генератор сигналів, осцилограф, яким можна проводити відповідні вимірювання, та мультиметр. Уся ця апаратура допоможе студентам, які отримали теоретичні знання, здобути практичні навички роботи на сучасному обладнанні.

Підписанню угоди передувала бесіда про подальші горизонти співпраці. Зокрема, ректор Анатолій Мельниченко вказав на цікаві перспективи, які могло б відкрити і для компанії, і для університету впровадження разом з нею на ФЕЛ навчання за моделлю дуальної освіти, підготовка сертифікатних програм тощо, і запропонував розпочати роботу над втіленням цієї ідеї у життя. До речі, для компанії це було б логічним, оскільки вже тепер, за словами її фахівчині з персоналу Ольги Приходько, приблизно 40% її працівників – це випускники КПІ

В.о. декана ФЕЛ Сергій Найда повідомив, що нове обладнання лабораторії буде використовуватися від самого початку навчального року. «У нас передбачена змішана форма освітного процесу, лабораторні роботи проводитимуться в очному режимі, – сказав він. – У лабораторії облаштовано 10 робочих місць, обладнаних сучасною аналоговою схемотехнікою. Отож у ній будуть проходити лабораторні роботи й проводитися наукові дослідження. Студенти працюватимуть у лабораторії з 3 курсу».

Довідково. «Melexis» – міжнародна високотехнологічна компанія, що створює інноваційні аналогово-цифрові інтегральні мікросхеми (різнотипні сенсори, схеми управління електродвигунами тощо), здебільшого для автомобільної промисловості, бездротові системи комунікації тощо. Штаб-квартира компанії розташована у Бельгії, а її представництва діють у