ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 14 лютого 2022 року

6. СЛУХАЛИ:

проректора з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренка

Розпочато підготовку до проведення у березні-квітні 2022 року інформаційного заходу «КПІ інноваційний» для представників дипломатичного корпусу зарубіжних країн в Україні. На заході буде представлено перспективні проєкти вчених КПІ. Мета – виведення проєктних пропозицій вчених КПІ на світові і європейські донорські організації, транснаціональні корпорації і компанії та отримання коштів на виконання проєктів від КПІ. Для відбору перспективних проєктів проводяться робочі зустрічі з деканами факультетів, директорами навчально-наукових інститутів, керівниками Інноваційної екосистеми «Сікорський Челендж Україна».

Надано допомогу вченим ННІТС у підготовці протокольного забезпечення презентації Міністерству освіти та науки Німеччини і МОН України проєкту створення Німецько-українського центру ключових компетенцій «Використання штучного інтелекту для аналізу великих даних та підтримки інфраструктури передавання даних» (AIDA-TI).

Робота з впливовими міжнародними організаціями

У контексті взаємодії з BSUN узяли участь у першому засіданні оновленого складу BSUN Executive Board Meeting.

За дорученням заступника міністра з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова в межах головування України у Стратегії ЄС для Дунайського регіону (ЄСДР) рішенням Міністерства розвитку громад та територій України КПІ залучено до участі у проведенні Транснаціонального хакатону зі сталого розвитку Дунайського регіону для студентів та молоді (Хакатон EUSDR). Хакатон має на меті формування партнерської мережі та розвиток транснаціональної співпраці між країнами-учасницями ЄСДР шляхом залучення молоді.

У контексті взаємодії з UNICA 24 лютого делегація КПІ візьме участь у вебінарі UNICA Green& SDG «Партнерство для сталого розвитку: академічні мережі», що організовується Віденським університетом. На вебінарі буде розглянуто, як багатодисциплінарна співпраця та мережі можуть посилити вплив університетів на суспільство за допомогою досліджень.

Робота координаційної ради з питань набору іноземців на навчання в КПІ

Спільно з ДНВР залучили слухачів і викладачів Підготовчого відділення для іноземних громадян КПІ до участі в заходах до Дня відкритих дверей КПІАбітFest. Мета – профорієнтаційна робота зі слухачами Підготовчого відділення для іноземних громадян КПІ для формування в них свідомого рішення про подальший вступ на факультети та в інститути саме КПІ.

Міжнародна  проєктно-грантова  діяльність

Розпочато аналіз результатів міжнародної проєктно-грантової діяльності підрозділів у 2021 році в динаміці – у порівнянні з результатами 2020 та 2019 років.  За результатами буде проведено робочі зустрічі з заступниками деканів, директорів з міжнародної діяльності та заступниками деканів, директорів з наукової діяльності, з керівниками міжнародних офісів з метою забезпечення розширення міжнародної проєктно-грантової діяльності у період до 125-річчя КПІ.

Робоча група, яка організовує взаємодію вчених КПІ з European Clean Hydrogen Alliance, 10 лютого взяла участь у Форумі альянсу, на якому обговорено відкриття конкурсу проєктів за фінансування європейської програми водневої енергетики.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах

Відповідно до вимог глобального рейтингу QS World University Rankings зібрано і вчасно завантажено необхідні дані по КПІ за 2020 рік.

За результатами світового рейтингу університетів Webometrix (січень 2022 року) спільно з А.А. Мельниченком готуємо аналіз результатів КПІ в динаміці упродовж останніх років.

За координації першого проректора Ю.І. Якименка аналізуємо результати КПІ в оголошеному регіональному рейтингу QS для європейських країн, країн, що розвиваються, та країн Центральної Азії (Emerging Europeand Central Asia) – QS EECA University Rankings 2022.

Робоча група завершує аналізувати результати останнього предметного рейтингу ТНЕ-2022 за напрямом «Комп’ютерні науки». Готується аналітична записка з аналізом на рівні кафедр. Сформовано базу даних завідувачів кафедр та гарантів тих магістерських і PhD освітніх програм, які забезпечують підготовку фахівців у галузі «Комп’ютерні науки» і від роботи яких залежать інтегральні параметри та місця КПІ в рейтингу.

Наступний аналіз результатів предметного рейтингу THE-2022 робоча група здійснить за напрямом «Інженерія».

Інші заходи

Відбувся візит ректора Національної академії СБУ з метою ознайомлення з діяльністю Ситуаційного центру і Кібернетичної школи Навчально-наукового фізико-технічного інституту. 

На 16–18 лютого заплановано візит Dominique Aymerdela Chevalerie – засновника та директора приватної компанії Aymer Exchanges Ltd (консалтингова компанія з обмінів в освіті та бізнесі між Тайванем і Францією).

Виступив М.З. Згуровський – зауважив, що участь наших наукових груп у конкурсах МОН, НФДУ не може в принципі принести достатні фонди для розвитку науки в КПІ через проблеми з бюджетом України та невисокий відсоток фінансування науки в нашій країні. Тому міжнародна грантова діяльність – це ще неосвоєний нами напрям, який має набагато більше можливостей у цьому плані. Університету потрібно вчитися цієї справи, брати участь і вигравати. Ректор попросив В.А.Пасічника та С. І.Сидоренка звернути на це увагу і вважати таку діяльність одним із пріоритетів у своїй роботі.