Новини ДМС

Інформація щодо перетину кордону та перебування в суміжних з Україною країнах

Члени Ради Європейського Союзу домовилися активувати Директиву про тимчасовий захист для громадян та мешканців України, які рятуються від війни, яку розпочала Росія. Тимчасовий захист надає, зокрема, право на проживання, доступ до ринку праці, медичних послуг та соціальної допомоги у країнах Євросоюзу. Скористатися нею зможуть громадяни України, громадяни третіх країн, які постійно проживали в Україні, а також біженці та шукачі притулку в Україні. Цей захист діятиме протягом одного року, але якщо ситуація не покращиться, то термін її дії автоматично триватиме на шість місяців. Продовжити термін можна лише двічі.

Громадяни України, які подорожують згідно безвізового режиму, мають право вільно пересуватися в межах ЄС після в’їзду на його територію протягом 90 днів.

Після того, як держава-членна дала вам тимчасовий захист, ви все ще маєте право подорожувати в межах ЄС до 90днів протягом 180 денного періоду, але користатися правами тимчасового захисту лише в державі-члені, яка надала вам дозвіл на проживання.

Директива про тимчасовий захист діє у всіх країнах-членах ЄС окрім Данії. Вона не застосовується в країнах Шенгенської зони (Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейн, Ісландії).

 

Черги на західному кордоні

https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon  

Польща

Польський уряд запустив сайт pomagamukrainie.gov.pl, на якому координується допомога Україні. Сайт доступний також українською мовою. Українці, які потребують допомоги, щоб вибратися зі своєї країни або які вже перебувають у Польщі та шукають підтримки, знайдуть там усю інформацію. Сайт також може використовуватись компаніями та людьми, які хочуть допомогти.

Листівка для біженців з України

>>> Юридична інформація для громадян України

На сайті є кілька контактних форм, через які збирається інформація:

  • про людей, які шукають допомоги як у Польщі, так і в Україні,
  • про ініціативи щодо надання допомоги приватним, корпоративним та місцевим органам влади.

Перетин польського кордону

Якщо Ви рятуєтеся від російської військової агресії проти України, Вас пустять до Польщі. Якщо у Вас немає місця перебування в Польщі, зверніться до найближчого пункту прийому (на сайті є посилання на декілька таких пунктів).

У пунктах прийому громадяни України отримають інформацію про перебування в Польщі, допомогу у тимчасовому житлі, а також гарячу їжу, воду, медичну допомогу та місце для відпочинку.

Увага: реєстрація у пунктах прийому не є обов’язковою.

Адреси пунктів прийому у пунктах пропуску на кордоні:

Дорохуськ-Ягодин

Pałac Suchodolskich Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki, ul. Parkowa 5, 22-175 палац Суходольских Районний центр культури та туризму Дорохуск (карта)

Долгобичув-Угринів

Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji, ul. Spółdzielcza 8, 22-540 Прикордонний центр культури та відпочинку в Долгобичув (карта)

Зосін-Устилуг

Zespół Szkół w Horodle, ul. Piłsudskiego 58, 22-523 комплекс шкіл в Городло (карта)

Гребенне-Рава Руська

Szkoła Podstawowa w Lubyczy Królewskiej (початкова школа, задній двір спортзала), ul. Jana III Sobieskiego 5, 22-680 Лубича Крулевська (карта)

Корчова-Краківець

Зал відпочинку (świetlica), Korczowa 155, 37-552 Корчова (карта)

Медика-Шегині

Спортзал – Medyka 285, 37-732 Медика (карта)

Будомєж-Грушів

Szkoła Podstawowa w m. Krowica Sama 183, 37-625 початкова школа в Кровіца Сама (карта)

Кросценко-Смільниця

Szkoła Podstawowa w Łodynie, Łodyna 41, 38-700 початкова школа в Лодині, Устрики-Долішні (колишня школа) (карта)

Польська влада запевняє, що українці, які тікають від збройного конфлікту і не мають документів на в’їзд до Польщі, будуть пропущені через кордон без жодних проблем.

Рішення, пов’язані з рухомим майном, що перевозиться (наприклад, автомобілем), приймаються Національною податковою адміністрацією при перетині кордону.

Домашні тварини

Ті, у кого із собою домашні тварини – собаки, кішки, тхори – повинні надати документ про щеплення, а тварина повинна мати мікрочіп.

Інші – наприклад, гризуни, кролики, рептилії, декоративні водні тварини, безхребетні – можуть бути ввезені без обмежень, але рішення приймається при перетині кордону Національною податковою адміністрацією.

Перебування у Польщі

  • Ті, хто не має житла в Польщі, отримають необхідну інформацію в пунктах прийому на кордоні.
  • Громадяни України мають доступ до польської служби охорони здоров’я. http://www.archiwum.mz.gov.pl/koszyk-swiadczen-gwarantowanych/
  • Тим, хто вже перебуває в Польщі, але в них закінчується легальний термін перебування, нема про що турбуватися. Перебування на легальних засадах було продовжено.
  • Проїзд поїздами. До 25 березня 2022 року громадяни України можуть безкоштовно їздити у 2 класі поїздами ТЛК та ПКП Інтерсіті. Такі поїздки будуть можливі на підставі паспорта або іншого документа, що підтверджує громадянство України.

«Якщо громадянин України вже придбав квиток, він може його повернути. Ми повертаємо гроші за куплені квитки без жодних утримань», – повідомляє ПКП Інтерсіті.

Гаряча лінія Інтерсіті (обслуговування також українською мовою): +48 22 473 00 86.

Інформація

 

  • Польська влада запустила спеціальну гарячу лінію: +48 47 721 75 75.
  • Для отримання інформації про докладні правила перетину кордону Ви можете зателефонувати до Прикордонної служби: +48 82 568 51 19.
  • Для подорожуючих власним автотранспортом на кордоні Україна-Польща немає палива!! Заправляйте повний бак за 150-200км. 

Румунія

«Допомога RO»
https://dopomoha.ro/uk

Веб-платформа для підтримки людей з України, які хочуть звернутися за допомогою до Румунії в цей складний період. Інформація про процедуру в’їзду в країну, способи подачі заявок про надання статусу біженця українцям в Румунії, які їх права та обов’язки та корисні ресурси під час їх перебування в країні.

 

«Сильні разом»
https://vladgheorghe.ro/ajutor-pentru-refugiatii-ucraineni/
Приватна ініціатива румунських волонтерів. Допомогають громадянам, які тікають від війни в Україні в Румунію.

 

«Об‘εднанi за Украiну – United for Ukraine»

https://www.facebook.com/groups/unitipentruucraina/
У цій групі можна попросити допомогу у наших друзів з Румунії (житло, ліки, речі робота)

 

«Refugees Romania»
https://refugees.ro/
Агрегатор пропозицій від волонтерів Румунії. Притулок, проживання, робота, їжа, ліки та ішне.

 

https://www.facebook.com/Ukr.Embassy.Romania

 Запускаємо пасажирські річкові рейси з порту Ізмаїл до порту Тульча у Румунії
Уже від завтра, з 09 березня, Українське Дунайське пароплавство розпочинає регулярні безкоштовні пасажирські перевезення за маршрутом Ізмаїл (Україна) – Тульча (Румунія).
Скористатися евакуаційним рейсом зможуть жінки, діти, а також чоловіки старше 60 років, які бажають потрапити до Румунії.
Відправлення відбуватиметься від причалів морського вокзалу м. Ізмаїл 2-чі на день.
 Розклад рейсів:
 посадка (Ізмаїл) – 08:00, прибуття (Тульча) – 10:30
 посадка (Ізмаїл) – 14:00, прибуття (Тульча) – 15:30

Запитання та відповіді для громадян України, які їдуть до Румунії, у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

 

Словацька Республіка

Створено сайт для допомоги українським біженцям – https://www.ukraineslovakia.sk/

https://ua.gov.sk/?csrt=8628015423352178596

 

  1. Посольство Словацької Республіки в Україні

Для людей, які проживають в Україні та бажають приїхати до Словаччини, наразі діють 3 пункти перетину кордону: Убля, Вишнє Нємецьке та Вельке Слеменце.

На даний момент в’їзд можливий також для осіб, які не мають діючого проїзного документа (біометричного паспорта). У такому випадку необхідно попросити тимчасового або політичного притулку (азилу). Якщо вони приїжджають з малолітніми дітьми, рекомендовано мати при собі принаймні свідоцтво про народження дитини.

Особам без дійсного паспорта рекомендовано мати при собі інші документи (наприклад, посвідчення особи, водійські права, посвідку на проживання в Україні, свідоцтва про народження дітей тощо).

На кордонах Словаччини полегшений режим, достатньо внутрішнього паспорта або свідоцтва про народження.

  • Для вивезення дітей не потрібен дозвіл другого з батьків.
  • Для вивезення тварин також на даний момент не потрібні жодні документи.

Після перетину кордону кожен житель України отримає гуманітарну допомогу. Словацька Республіка надає громадянам України та членам їхніх сімей тимчасовий притулок, який включає проживання, харчування, охорону здоров’я, гігієнічні потреби та доступ до ринку праці.

Урядові та громадські організації також допомагатимуть та надаватимуть гуманітарну та базову матеріальну допомогу кожному, хто захоче сховатися в Словаччині від війни.

Транспортування від пункту перетину кордону до місця тимчасового проживання узгоджується на місці. Деякі муніципалітети надають людям, які проживають в Україні, безкоштовний приміський транспорт. Також доступні послуги таксі.

 

Гаряча лінія для довідок

+421 513 816 111

+421 259 765 111

  1. Допомога в пошуку житла з переліком державного житла та розміщення в готелях.

https://pomocpreukrajinu.sk/

  1. Якщо потрібне житло, харчування, ліки чи інший догляд, можна звернутися до будь-якої з організацій допомоги за посиланням нижче:

 

https://redcross.sk/?fbclid=IwAR16_YygcS_GVRpEE1EF5qrxvNOpQ9OU7Rof2olc-Hv8eJPVTlWTABDWUOY

https://clovekvohrozeni.sk/humanitarna-pomoc/pomoc-na-ukrajine-kontakty-a-informacie/

https://www.unicef.sk/?fbclid=IwAR2YdaibjYGJoS2qG3stU7yy7xJXltDIGffPoGJAZwlmqdd7pIlItGdp-Z4

 

  1. Міграційний центр надає детальну інформацію та роз’яснення, як отримати допомогу

 

https://www.mic.iom.sk/ru/2015-02-03-14-35-35/759-info-situacija-v-ukraine.html

Робота для українців за кордоном – https://helpukrainians.jooble.org/

Чехія

Якщо безжальна російська війна проти українського народу вигнала вас з рідної домівки й ви вирішили тимчасово зупинитися в Чехії, вам потрібно обов’язково спершу зареєструватися в одному з регіональних центрів допомоги українцям, що постраждали від війни. У центрах ви зможете оформити спеціальну візу, медичне страхування та отримати інформацію щодо можливого короткострокового працевлаштування.

У Празі Центр допомоги знаходиться за адресою: 5. května 1640/65, 140 21 Praha 4-Nusle.

Адреси інших регіональних центрів:

https://www.mvcr.cz/…/seznam-krajskych-asistencnich…

Інформація для новоприбулих громадян України: 

https://www.nasiukrajinci.cz/ua

https://www.stojimezaukrajinou.cz/ua

https://www.facebook.com/UkraineEmbassyinCzechia/

Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

 

 

Погляньте, будь ласка, на відео, що Вас чекає відразу після приїзду до Чехії

Угорщина

Всі п’ять угорсько-українські пункти пропуску (Чоп-Záhony, К-о сонь-Barabás, Вилок-Tiszebecs, Астей – Beregsurány, Дзвінкове – Lónya) працюють цілодобово (0-24), та пропускають людей без зупинки.

Необхідні документи для в’їзду, вид на проживання (ВНЖ) Громадяни України можуть в’їхати в Угорщину і без документів, але таким чином їх обов’язково перевезуть до визначених пунктах збору і там їх розмістять. Кожен, хто не має відповідних документів (ВНЖ, візи), отримає так звану «посвідку на тимчасове проживання» (ITJI) терміном на 5-90 днів. Важливо, щоб ви це зберегли, вас від його заберуть, коли виїжджатимете з країни. Ті, хто залишатимуться в Угорщині з ITJI більше як дозволених 90 днів або більше, повинні протягом цього часу отримати легальний дозвіл на проживання в Національному генеральному управлінні у справах іноземців.

  1. Посольство Угорщини в Україні та консульське відділення

З 24 лютого 2022 р. на невизначений час консульський відділ Посольства Угорщини зачинений, прийом громадян здійснюватися не буде.

Цілодобовий номер телефону Посольства Угорщини

+ 380-67-312-2247.

  1. Українські консульства, які наразі працюють:

м. Ніредьгаза, вул. Корані Фрідеш 123 – Nyíregyháza, Korányi Frigyes utca 123. Працює з 9:00 до 16:00 за середньоєвропейським часом

м. Будапешт, вул. Іштенгеді 84/б – Budapest, Istenhegyi út 84/b.

  1. Створено сайт для допомоги українським біженцям https://www.ukrainehelp.hu/uk/
  2. Якщо потрібне житло, харчування, ліки чи інший догляд, можна звернутися до будь-якої з організацій допомоги за посиланням нижче:

https://jobbadni.hu/segitseget-kerek/altalanos-tajekoztato/

https://www.maltai.hu/

https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban/

https://voroskereszt.hu/