Новини ДМС

Світова академічна спільнота розширює підтримку української вищої освіти

Європейська асоціація університетів (EUA) вирішила призупинити членство 12 російських університетів через підтримку російського вторгнення в Україну.

Крім того, з моменту вторгнення Росії в Україну Європейське співтовариство вищої освіти та досліджень висловило свою непохитну підтримку українським університетам, студентам та співробітникам.

У той же час Асоціація скликає Національні конференції ректорів своїх членів, щоб визначити найкращий спосіб спільної роботи для підтримки українських членів у партнерстві з відповідними організаціями, такими як Endangered Researchers і Magna Charta Observatory.

На даний момент вона також припинить контакти та співпрацю з будь-яким центральним державним органом Російської Федерації чи будь-якої іншої країни, яка активно підтримує російську окупацію України, закликає своїх членів розглянути те саме.

Guild of European Research-Intensive Universities заявила, що установам потрібна допомога урядів, щоб мати можливість надати практичну допомогу.

«Ми закликаємо уряди дати можливість університетам підтримувати українських студентів у продовженні їхньої освіти, а також максимально підтримувати український академічний персонал, щоб їхня освіта та робота могли продовжуватися якомога легше за цих обставин», – йдеться в заяві гільдії.

Європейська рада докторантів та молодших науковців (Eurodoc) та Асоціація випускників Марії Кюрі закликали європейські уряди дозволити українським науковцям залишатися в їхніх країнах, а також попросили європейські дослідницькі установи припинити будь-яку співпрацю з Росією щодо досліджень, які можуть мати військове застосування. Останній заклик пролунав, коли деякі політики вимагали повного розриву європейських дослідницьких зв’язків з Росією.

Два профспілкові організації, Education International та Європейський профспілковий комітет з питань освіти, також опублікували спільну заяву про підтримку України та засудження вторгнення.

Європейська федерація академій наук і гуманітарних наук закликала російський уряд «поважати міжнародні конвенції про захист цивільного населення та культурних артефактів». Крім того, вона попередила, що російські вчені, «які виступили проти нинішньої агресії, так само можуть опинитися під загрозою».

Оскільки біженці стікаються до сусідніх країн, дослідники по всій Європі організували масову кампанію, щоб допомогти українським колегам. Невдовзі після початку війни Саніта Рейнсом, науковий комунікатор, що працює над проектом COST Action (European Cooperation in Science and Technology) у Східній Європі, який фінансується EU, запустила обліковий запис Science for Ukraine у Twitter і закликала європейські дослідницькі організації допомогти українським колегам.

Десятки організацій відповіли, і ініціатива перетворилася на глобальний проект із власним веб-сайтом, на якому люди можуть розміщувати вакансії в академічних та науково-дослідних установах по всьому світу. Наразі опубліковано сотні вакансій. Деякі університети перепрофілювали наявні вакансії, в той час як інші мали доступне фінансування для створення нових посад або збільшення кількості грантів на аспірантуру на 2022-23 навчальний рік.

 

Університети Центральної та Східної Європи вже почали допомагати студентам, науковцям та дослідникам, які постраждали від війни, але масштаби проблеми важко передбачити.

Університети Чеської Республіки засуджують вторгнення Росії в Україну і обіцяють підтримати українських студентів, які зараз проживають в Чехії, а також їхніх родичів із районів, постраждалих від війни.

Карловий університет виділяє щонайменше 150 ліжок у своїх гуртожитках для проживання українських студентів, співробітників та їхніх сімей. У співпраці з гуманітарними організаціями Фонд Карлового університету надаватиме також фінансову допомогу.

Чеський технічний університет у Празі навчається близько 450 студентів з України. Наразі жодних прохань від студентів про припинення навчання не надходило, а університет пообіцяв підтримувати їх усіма необхідними засобами.

Університет Нью-Йорка в Празі також висловив солідарність і підтримку. Їхня громада складається з понад 90 національностей, і вони цим пишаються.

Університет Масарика в Брно вирішив негайно розірвати угоди з чотирма російськими університетами. Це ні в якому разі не для того, щоб покарати російських студентів і вчених, а для того, щоб розірвати зв’язки з російськими університетами, які є державними установами і, отже, представляють владу

Університет готує допомогу своїм українським студентам і співробітникам – психологічні консультації та спеціальні стипендії. MU також відкрив волонтерський центр MUNI HELPS, який зв’язує студентів, які потребують допомоги, з Міністерством освіти та Міністерством закордонних справ, а також з посольством України.

Університет Коменського в Братиславі, Словаччина, вже протягує руку допомоги своїм, які постраждали від конфлікту, і відкрита для прийому . науковців – біженців з України.

Пшемислав Вишевський, ректор Вроцлавського університету в Польщі, країні, яка наразі отримала найбільший наплив біженців, каже: «Ми навіть не можемо оцінити, скільки таких студентів буде у Польщі за короткий час, важко навіть уявити, скільки їх залишиться в Польщі».

Багато університетів також пропонують житло та допомогу в переїзді, в тому числі для сімей існуючих співробітників університету та студентів. «Дехто з членів сім’ї очікує приїхати до Естонії, тому ми намагаємося організувати фінансову підтримку», – каже Тоомас Асер, ректор Тартуського університету в Естонії. Університет також надає фінансову та психологічну підтримку своїм українським студентам.

Вільнюський університет у Литві заявляє, що готовий поділитися ресурсами. Якщо це станеться, це має бути європейська допомога, каже ректор Римвідас Петраускас.

 

Великобританія

Проректор і президент Університету Ньюкасла, професор Кріс Дей, і професор Джулі Сандерс, заступник проректора та ректор університету, написали всім колегам у світлі ситуації в Україні. Вони окреслили практичну підтримку та підтримку, доступну для співробітників та студентів університету.

Міністерство внутрішніх справ підтвердило, що українцям, які працюють, навчаються або відвідують візи у Великобританії, візу буде тимчасово продовжено або вони зможуть перейти на інші візові маршрути.

Нортумбрійський університет також окреслив підтримку, яку він пропонує своїм студентам, які постраждали від української кризи.

Університет Сандерленда заявив, що працює над підтримкою українських та російських студентів, незалежно від їхнього місцезнаходження, у Великобританії чи за кордоном.

Колегіальна спільнота Кембриджського університету зі зростаючим обуренням спостерігала за подіями, що розгорталися після вторгнення Російської Федерації в Україну.

Професор Стівен Дж. Туп,віце-канцлер:

«Поточні події будуть особливо хвилювати наших українських студентів та колег із родинами та друзями, які зараз безпосередньо охоплені збройним конфліктом. До співробітників та консультацій студентів університету можуть зв’язатися ті, хто потребує консультаційної підтримки – будь ласка, зверніться до веб-сайтів консультаційної служби для студентів та співробітників. Ще раз прошу, щоб співробітники, які мають стурбованість, поговорили з керівниками відділів, а також із захисниками департаменту, щоб отримати поради щодо доступних послуг підтримки. Протягом останніх кількох днів коледжі консультували своїх співробітників і студентів, і студентам, які потребують підтримки, пропонується поговорити з викладачами коледжу».

Даремський університет рішуче засудив напад на Україну з боку російського уряду та збройних сил.

 

Ізраїльські університети підтримують українців у воєнний час

Тель-Авівський університет, Єврейський університет, Техніон є серед закладів, які відкривають свої двері для колег із враженої України.

Ізраїльські університети приходять на допомогу своїм українським студентам, а також дослідникам і студентам, які постраждали від неспокійної ситуації в країні, що постраждала від війни.

Університет Бен-Гуріона в Негеві надав свої психологічні послуги для студентів, які постраждали від війни в Україні, і запросив студентів і науковців в Україні провести семестр в університеті, забезпечивши їм проживання, стипендію та допомогу в отриманні студентська віза.

Єврейський університет Єрусалиму звернувся до студентів українського походження, які постраждали від війни, пропонуючи їм негайну академічну, емоційну та фінансову підтримку. Він також запрошує студентів та науковців з України продовжити навчання або дослідження в Єрусалимі протягом кількох місяців, надаючи їм щомісячні стипендії та безкоштовне проживання та харчування в кампусі. Він також пропонує тимчасові академічні посади українським вченим та аспірантам.

Університет Райхмана, раніше відомий як IDC Herzliya, має 14 студентів з України. Університет також розіслав листа, в якому запрошує студентів та науковців з України провести рік в інституті, і виклав для цього визначений бюджет.

Тель-Авівський університет також виділив бюджет у розмірі близько 300 000 доларів, щоб запропонувати українським студентам і дослідникам провести майбутній семестр в університеті. Стипендії покриватимуть витрати на навчання та проживання.

 

США

Університет Джорджа Мейсона пропонує підтримку українським студентам.

Массачусетський технологічний інститут розірвав зв’язки щодо високотехнологічного партнерства з російським урядом.

 

Асоціація фінських університетів Universities Finland UNIFI висловлює підтримку Україні та студентам та співробітникам українських університетів і засуджує військові дії Росії в Україні.

 

Маастрихтський університет (Нідерланди): Ми шоковані та глибоко засмучені вторгненням Росії в Україну. Ми підтримуємо наших студентів та співробітників із регіону та вітаємо будь-які ініціативи щодо допомоги, започатковані в нашій громаді. намагаємося зробити все, що може, на інституційному, факультетському та індивідуальному рівні.

За матеріалами https://www.universityworldnews.com/; http://thepienews.com/news