Проектна діяльність,  Розсилки МОН для науковців

Розсилка для науковців №49

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ ВІД КРАЇН СВІТУ

🇺🇸 Управління науки Міністерства енергетики США y зв’язку зі збройною агресією рф проти України надає фінансування для оплати праці українських учених. Фінансуються наукові установи США (не безпосередньо українці), що заохочує працевлаштовувати українських студентів, викладачів та науковців (забезпечує оплату праці та видатки, пов’язані з працевлаштуванням, переїздом до США, надає візову підтримку тощо). 

Термін дії програми – один рік. Заявки можна надсилати на grants.gov через відкритий конкурс (Continuation of Solicitation for the Office of Science Financial Assistance Program, currently DE-FOA0002562) за посиланням

 

🇺🇸 Американське хімічне товариство приєднується до Національної академії наук США, щоб підтримати дослідників, які змушені були покинути Україну. Програма NAS Scientists and Engineers in Exile or Displaced (SEED) допомагає вченим переїхати та продовжити свою роботу в Польщі та інших сусідніх країнах. Вся інформація – за посиланням.

 

🇩🇪Німецька служба академічних обмінів (DAAD) запустила вебсайт Національного академічного контактного центру для України. Ця платформа містить інформацію та пропозиції підтримки для українських студентів і науковців щодо проживання, використання обладнання університетів, навчання та досліджень, повсякденного життя в Німеччині.

 

🇸🇪 Шведська королівська академія наук допомагає постраждалим від війни українським науковцям.  Академія та шведські заклади вищої освіти спільними зусиллями залучають українських дослідників. Детальна інформація щодо порядку подачі українськими науковцями на грантове фінансування та необхідні контакти – за посиланням.

 

🇫🇮 Фінське наукове товариство відкрило конкурс на отримання грантів для українських науковців у Фінляндії. Неоподатковувані гранти можна використати на витрати на відрядження та проживання до 2040 євро на місяць. Гранти будуть застосовуватися, доки триває війна проти рф.

Заявки, включаючи план дослідження, розклад, резюме дослідника, бюджет та згоду приймаючої установи у Фінляндії, слід надсилати на societas@scientiarum.fi. Більше інформації надає постійний секретар Товариства, професор Матс Гілленберг (Mats Gyllenberg): secretarius@scientiarum.fi.

 

🇦🇹Австрійська академія наук пропонує екстрений виклик українських дослідників у межах своєї програми академічної мобільності «Спільні досягнення в галузі науки та гуманітарних наук» (JESH). Метою JESH-Україна є підтримка українських вчених, які змушені були залишити свою країну, для тимчасового виконання наукового проєкту в австрійській дослідницькій установі.

Заявки приймаються від громадян України, які закінчили навчання в докторантурі/PhD, а також є науковцями в університетській чи неуніверситетській дослідницькій установі в Україні. Більше інформації – ось тут

 

🇫🇷 Французька наукова програма PAUSE відкрила спеціальний проєкт для надання невідкладної допомоги українським науковцям, які знаходяться в групі ризику після розв’язаної росією війни. Приймаючим закладам, які будуть брати участь у цьому проєкті, надається невідкладна матеріальна допомога для фінансування перебування українського дослідника/дослідниці та його/її сім’ї у разі потреби на три місяці.

 

🇫🇷 Французька асоціація науковиць Femmes&Sciences для допомоги постраждалим від розв’язаної рашистами війни українським науковицям, які опинилися чи планують тимчасово виїхати до Франції, створили спеціальний сайтПартнери готові визначити приймаючі факультети, проводити супроводження, щоб скористатися перевагами програми PAUSE або інших програм, допомогти знайти роботу. Питання можна з’ясувати за support.ukrainiennes@femmesetsciences.fr.

 

ОПИТУВАННЯ ПРО ПОТРЕБИ НАУКОВЦІВ В УКРАЇНІ

Національний фонд досліджень України закликає взяти участь в опитуванні з метою визначення потреб учених, які наразі перебувають в Україні під час воєнних дій або виїхали на тимчасове перебування в іншу країну.

Опитування є початковим етапом проєкту UAScience.Reload, ініціатори якого прагнуть максимально допомогти кожному вченому з України в ці складні часи та планують організувати всебічну підтримку української науки, залучивши усіх стейкхолдерів, зокрема міжнародних партнерів.

Опитування є анонімним, його результати будуть використані в узагальненому вигляді. Це потребуватиме до 15 хвилин часу. Посилання на опитування – uascience-reload.org/opytuvannya/.

 

УКРАЇНСЬКІ ВЧЕНІ НА КРИГОЛАМІ «НООСФЕРА» ВІДНОВИЛИ ГЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, ЯКІ БУЛИ ПЕРЕРВАНІ НА 20 РОКІВ

Попри те, що через війну більшу частину наукової програми першого рейсу «Ноосфери» довелося скасувати, наші вчені все ж змогли провести з борту судна заплановані геологічні дослідження. Уперше за 20 років українською експедицією були відібрані проби донних відкладів в океані.

Їхнє вивчення допоможе ліпше з’ясувати складну геологічну та кліматичну історію Антарктики. Це своєю чергою дозволить покращити оцінку перспектив пошуку там корисних копалин.

Крім того, «Ноосфера» замість російського судна перезмінила полярників на польській антарктичній станції «Арцтовський». 

Буквально за тиждень після початку війни польські колеги спитали, чи новий український криголам не погодиться обслуговувати їхню антарктичну станцію. До цього вони зафрахтували російське судно, але після віроломного вторгнення росіян в Україну більше не хочуть витрачати на них кошти. Центр погодився на цю пропозицію, адже вона дозволить розширити співпрацю між Україною та Польщею.