ГОРИЗОНТ ЄВРОПА,  Проектна діяльність

HORIZON-WIDERA – сприяння збалансованому процесу «циркуляції» мізків – Стипендії Європейського дослідницького простору

 

Реченець: 14 вересня 2022 року (до 18:00 за київським часом)

Ідентифікаційний код конкурсу на порталі Європейської комісії: HORIZON-WIDERA-2022-TALENTS-04-01

Мета конкурсу: основою конкурсу «Сприяння збалансованому процесу ‘циркуляції’ мізків» є конкурс програми Дій Марії Складовської-Кюрі – Стипендії для постдокторантів (MSCA Postdoctoral Fellowships 2022). Цільовою групою є приймаючі установи, які розташовані в т.зв. Widening countries. До цієї категорії відносяться країни, які мають низькі показники участі в рамкових програмах ЄС, і потребують підтримки з боку інших європейських країн для нарощування свого дослідницько-інноваційного потенціалу.

  • Які країни та території входять в категорію Widening countries?

Україна входить до числа Widening countries, крім України, категорія Widening countries включає такі країни та території:

Серед країн ЄС: Болгарія, Греція, Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Чехія.

Серед країн з-поза ЄС: Албанія, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Косово, Марокко, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Туніс, Туреччина, Фарерські острови, Чорногорія.

Серед віддалених регіонів країн-членів ЄС: Азорські острови та острів Мадейра (Португалія); Канарські острови (Іспанія); Французька Гвіана, Гваделупа, Мартиніка, Реюньйон, Майотта і Сен-Мартен (Франція).

Конкурс спрямований на досягнення наступних цілей:

Для стипендіатів:

  • здобуття дослідницьких навичок та компетентностей, які розширять можливості працевлаштування та кар’єрні перспективи в науковій спільноті та поза її межами;
  • нові підходи до науково-дослідної роботи на основі міждисциплінарного, міжсекторального та міжнародного досвіду;
  • налагодження співпраці та розширення зв’язків з колегами.

Для організаційучасниць з Widening countries:

  • підвищення якості проведення досліджень;
  • підвищення привабливості та впізнаванності організації на міжнародному рівні;
  • покращення трансферу знань, а також зміцнення дослідницько-інноваційного потенціалу.

Для країн, що належать до категорії Widening countries:

  • підвищення привабливості установ з Widening countries серед дослідників, а також залучення більшої кількості постдокторантів.

Хто може брати участь у конкурсі? – В конкурсі можуть брати участь дослідники, які мають науковий ступінь PhD та до 8 років досвіду дослідницької діяльності. Для участі в конкурсі консорціум не створюється. Приймаюча організація повинна розташовуватися в країні, яка належить до категорії Widening countries. Щоб подати заявку на конкурс стипендій Європейського дослідницького простору, заявнику потрібно подати заявку на конкурс стипендій для постдокторантів за програмою «Дії Марії Складовської-Кюрі». Заявки, подані на конкурс стипендій для постдокторантів, будуть автоматично подані на конкурс стипендій Європейського дослідницького простору, якщо проєктна пропозиція не буде підтримана.

 

Як взяти участь у конкурсі? – Заявки на участь в конкурсі приймаються виключно електронним шляхом, через портал Європейської Комісії Funding & Tender Opportunities (посилання на сторінку конкурсу). Заявку подає приймаюча організація, розташована у країні, які входить до категорії Widening countries. Заявка складається з двох частин:

  • Частина А, адміністративна — заповнюється в онлайн-режимі і містить інформацію про членів консорціуму, загальний бюджет проєкту та питання, що стосуються теми проєкту;
  • Частина В, технічна – містить технічний опис проєкту. Після логування на порталі шаблон цієї форми можна буде завантажити зі сторінки конкурсу, після чого її треба буде заповнити і розмістити на порталі у форматі PDF. Загальний обсяг цієї частини не повинен перевищувати 10 сторінок.

Більш детальну інформацію про умови конкурси Ви можете дізнатися, перейшовши за посиланням:

  • сторінка конкурсу на порталі Funding & Tender Opportunities.