CESAER,  Європейський простір,  Новини ДМС

Заява щодо принципу ” Незавдання суттєвої шкоди” (‘Do No Significant Harm’ Principle)

Як повноправний член асоціації європейських університетів науки і техніки CESAER (https://www.cesaer.org/), Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” підтримує позицію CESAER щодо т.зв. принципу “Незавдання суттєвої шкоди” – ‘Do No Significant Harm’ (DNSH) principle .

Хоча ми підтримуємо концепцію принципу DNSH і наголошуємо на нашій повній відданості цілям “зеленого” переходу, ми також вважаємо, що впровадження принципу DNSH не повинно мати контрпродуктивний характер та послаблювати внесок науково-дослідницької спільноти у досягнення цілей сталого розвитку та “зеленого” переходу.

Крім того, ми повністю підтримуємо Поправку 165, запропоновану Європейським Парламентом (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/CJ13-AM-742524_EN.html), в якій зазначається, що “програми та заходи повинні, якщо це можливо, доцільно і співмірно, згідно з відповідним галузевим правилом, реалізовуватися для досягнення поставлених цілей, не завдаючи значної шкоди екологічним цілям пом’якшення наслідків зміни клімату, адаптації до зміни клімату, сталого використання та захисту водних і морських ресурсів, переходу до економіки замкненого циклу, запобігання і контролю забруднення, а також захисту і відновлення біорізноманіття та екосистем, як це передбачено Статтею 9 Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) 2020/852”.

Ми сповнені рішучості діяти заради досягнення екологічно безпечного майбутнього і продовжуватимемо підтримувати ініціативи, які сприяють розвитку екологічно відповідальних практик.