CESAER,  Європейський простір,  Новини ДМС

Другий форум європейських університетських альянсів

В іспанському місті Барселона з 14 по 15 вересня 2023 року відбулося обговорення перспектив інтернаціоналізації, фінансування та моніторингу діяльності об’єднань закладів вищої освіти (ЗВО) під час проведення Другого форуму європейських університетських альянсів. Іспанське головування в Раді Європейського Союзу сприяло його проведенню, а місцем стала унікальна та символічна будівля в місті Барселона: колишня текстильна фабрика Fabra i Coats, а наразі центр культурних інновацій. Форум надав видатну можливість інтенсивного обміну досвідом між учасниками університетських альянсів. а також між альянсами та офіційними особами різних органів влади ЄС, Європейської комісії, держав-членів Європейського Союзу, Швейцарії та Великобританії, 36 студентських асоціацій та 20 агентств якості, EHEA, зацікавлених організацій та інших членів спільноти вищої освіти. У ньому взяли участь майже 400 учасників з різних груп, наприклад, CESAER, CRUE, Конференція ректорів Франції, EUA, Coimbra Group тощо.

Виконуючий обов’язки міністра у справах університетів Королівства Іспанія, Джоан Субіратс представив захід засобам масової інформації, підкресливши: «Ми підготували цей 2-й Форум альянсів з великою любов’ю та інтересом. Університетські альянси йдуть по стопах однієї з найбільш ефективних та успішних пропозицій, що мав ЄС і яка найбільше сприяла будівництву Європи: програми Erasmus. Альянси мають на меті трансформувати та зміцнити об’єднання університетів, об’єднання знань і талантів та поширити їх на світ».

Від Альянсу CESAER участь взяла радниця з питань вищої освіти Софі Реткліфф. Вона засвідчила, що багато учасників дискусії закликали національні уряди усунути правові перешкоди, що перешкоджають повноцінному розгортанню альянсів і реалізації Європейського простору вищої освіти (EHEA) та Болонського процесу.

Європейська Комісія планує створити спільноту такої практики і розробляє веб-сайт, що буде служити ресурсом для студентів, які шукають можливості для діяльності в альянсах.

Наголошувалось – структура моніторингу альянсів, яка є інструментом оцінки, що розробляється Європейською Комісією, повинна бути здатною налаштовуватися, бути чутливою до часу, гнучкою та змінюваною з плином часу.

Міжнародний вимір має вирішальне значення для альянсів європейських університетів, зі стимулами для співпраці з країнами, що беруть участь у Болонському процесі, та довгостроковими партнерами.

Щоб розробити інвестиційний шлях, цілісний механізм фінансування університетських альянсів, Європейська комісія прагне сформулювати додану вартість та переваги альянсів для освіти, досліджень, інновацій та суспільства.

Програма зустрічей охоплювала гарячі теми, пов’язані з альянсами ЗВО, зокрема про зусилля з розширення дослідницької діяльності в рамках університетських альянсів, розробку системи моніторингу та цілісного механізму фінансування за межами поточної багаторічної фінансової рамки (MFF), а також зусилля з інтернаціоналізації.

Конференція відкрилася виступом віце-президента Європейської комісії Маргарітіса Схінаса, який зазначив, що «альянси – це трансформаційний процес для університетів, а не черговий проєкт». У своєму виступі він також підкреслив, що вища освіта лежить в основі Європейського освітнього простору (EDA) і що ЗВО є спільнотами навчання, які «використовують знання з користю», вказуючи на зростаючу роль університетів у впливі та спрямуванні процесу формування освітньої політики. Схінас виокремив три ключові цілі вищої освіти в рамках EDA:

1) зробити Європу місцем для талантів всього світу;

2) впровадити систему забезпечення якості;

3) створити рамки для привабливої та стійкої кар’єри у вищій освіті, щоб визнати роль академічного персоналу.

Протягом усього форуму дискусії зосереджувалися навколо того, як ефективно керувати цим трансформаційним процесом, як альянси можуть масштабуватися, як переконати інші зацікавлені сторони зі спільноти та як поширити висновки з діяльності університетських альянсів серед решти 90% закладів вищої освіти.

Про інші ключові теми, що обговорювалися протягом відвіданих сесій, радник з питань вищої освіти Софі Реткліфф звітує на сторінці альянсу CESAER: Перспективи фінансування, інтернаціоналізації та моніторингу обговорили на Другому форумі альянсів – CESAER

Ознайомитися з програмою та матеріалами Другого форуму європейських університетських альянсів можна за адресою forumeuropeanuniversitiesalliances2023.com

З моменту свого запуску у 2017 році Ініціатива європейських університетів сприяла створенню 50 партнерств, що охоплюють понад 430 вищих навчальних закладів з 35 країн та близько 1700 партнерських установ. Зараз Ініціатива близька до досягнення своєї мети – 60 партнерств за участю 500 університетів до середини 2024 року. КПІ ім. Ігоря Сікорського активно долучився до взаємодії в межах університетських альянсів Європи та світу – ОБ’ЄДНАННЯ – INTERNATIONAL COLLABORATION DEPARTMENT (kpi.ua)