Європейський простір,  Новини ДМС

В КПІ відбулася міжнародна конференція, присвячена актуальним проблемам очищення води

Восьма Міжнародна науково-практична конференція “Чиста вода. Фундаментальні, прикладні та промислові аспекти” відбулася 9-10 листопада 2023 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського в столиці України. Дводенний захід був присвячений 125-річчю університету.

Тематика конференції є життєво важливою для України з огляду на військову агресію з боку Росії. Ця жахлива агресія не тільки порушила роботу систем централізованого водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод, а й завдала величезної шкоди навколишньому середовищу та стану природних водойм через руйнування енергетичних об’єктів, водозабірних та водоочисних споруд. Жахливі екологічні наслідки спричинив злочинний підрив греблі Каховської ГЕС.

Конференція була організована за підтримки Київського представництва Польської академії наук, Національної академії наук України, Люблінської політехніки, Гданської політехніки, Кафедри ЮНЕСКО “Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика” та Українсько-польського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського. Захід проходив в онлайн-режимі за допомогою сервісу Zoom.

Провідні науковці КПІ та представники низки науково-дослідних інститутів Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України, Польської академії наук, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, престижних університетів України та Польщі, а також Університету прикладних наук Хоф (Німеччина) та Університету Британської Колумбії (Канада) представили свої наукові здобутки для ознайомлення та обговорення. Серед учасників конференції були представники промислових підприємств, компаній та фірм, зокрема ТОВ “ПРОМТЕХВОД” (м. Київ) та MARCOR Company Ltd (Польща).

Загалом конференція зібрала понад 100 учасників з п’яти країн світу (України, Польщі, Німеччини, Франції та Канади). Напрями їхніх досліджень відповідали тематиці цього наукового зібрання: “Технології очищення природних вод та технічні аспекти водопостачання”, “Моніторинг та прогнозування стану природних водойм в умовах інтенсивного водоспоживання”, “Технології очищення стічних вод, знешкодження осадів, біологічні та біохімічні аспекти, технічні аспекти утилізації стічних вод”, “Водопостачання та водовідведення в умовах воєнної агресії. Відновлення пошкоджених об’єктів водопостачання та водовідведення” та “Виробництво енергії та енергоносіїв з відходів”.

Пленарне засідання відкрила Лариса Саблій, професор факультету біотехнології та біотехніки КПІ ім. Ігоря Сікорського, яка виступила з доповіддю “Сучасні ефективні технології очищення промислових стічних вод в Україні”. Учасники також заслухали доповіді “Технологічні та технічні рішення для швидкого відновлення водопостачання в населеному пункті” проф. Віктора Хоружого, завідувача кафедри водопостачання та водовідведення Київського національного університету будівництва і архітектури; “Стратегії вдосконалення технології оборотного водопостачання в молочній промисловості” Яна Мар’яновського з MARCOR та Якуба Древновського з Гданського технологічного університету; “Поєднання наближених до природних та інноваційних методів очищення стічних вод як ефективна складова сталого захисту водних ресурсів у сільській місцевості” Андреаса Айхера, наукового співробітника Інституту сталих водних систем Університету Хоф та інші.

Зокрема, на сесіях були заслухані вичерпні доповіді та презентації за темами конференції.

На конференції були розглянуті важливі аспекти водопостачання, водовідведення та водопідготовки в національному та транснаціональному вимірах. Було досліджено раціональне використання водних ресурсів в Україні, Польщі, Німеччині, Франції та Канаді; проблеми забезпечення належної якості води та безпечності води для здоров’я людини. Наукові дискусії також охоплювали методи та технології водопідготовки, а також шляхи покращення роботи існуючих очисних споруд та модернізації обладнання з метою економії матеріальних та енергетичних ресурсів.

Підсумком конференції можна назвати такі ключові результати:

  •  Пропозиції щодо розробки нових методів і технологій очищення природних поверхневих і підземних вод, стічних вод різного походження як фізико-хімічними, так і біологічними методами з використанням активного мулу, іммобілізованих мікроорганізмів, асоціацій мікроорганізмів-деструкторів та анаммоксних бактерій.
  • Розгляд методів повторного використання, утилізації осадів міських та промислових стічних вод, які забезпечують раціональний та збалансований підхід до їх утилізації.
  • Визначення пріоритетних напрямків очищення природних і стічних вод, підкреслюючи важливість мінімізації економічних і матеріальних витрат при забезпеченні дотримання нормативних вимог до якості очищеної води, переробки відходів з метою отримання енергії, збереження і захисту навколишнього середовища.

Збірник матеріалів конференції можна прочитати тут: http://purewater.net.ua