CESAER,  Новини ДМС

ЄK закликає до відповідального використання ШІ в дослідженнях

20 березня 2023 Європейська комісія опублікувала нові рекомендації щодо використання штучного інтелекту (ШІ) в дослідженнях, заохочуючи його застосування, але попереджаючи про потенційні ризики для наукового процесу. Керівні принципи рекомендують дослідникам уникати значного використання генеративних інструментів ШІ в чутливих видах діяльності, які можуть вплинути на інших дослідників або організації, таких як експертна оцінка та оцінка дослідницьких пропозицій. Це має на меті обмежити ризик несправедливого оцінювання через упередженість наборів даних, що використовуються для навчання інструментів, а також запобігти включенню неопублікованих робіт у моделі ШІ без згоди їхніх авторів.

Настанови мають на меті надати фінансуючим установам, дослідницьким організаціям і дослідникам рекомендації щодо сприяння відповідальному використанню генеративного ШІ. Вони підкреслюють потенціал ШІ для підвищення ефективності та швидкості процесів дослідження і верифікації, створення текстів кількома мовами, а також узагальнення та контекстуалізації широких джерел знань. Керівні принципи закликають до прозорості щодо того, які генеруючі інструменти ШІ були використані в дослідницьких процесах, і застерігають дослідників, що вони несуть відповідальність за наукові результати, отримані за допомогою ШІ. Дослідницькі організації повинні забезпечувати або сприяти навчанню з використання ШІ та контролювати використання систем ШІ в своїх організаціях. Щоб забезпечити захист даних і конфіденційність, університети та інші організації повинні впроваджувати локально розміщені або хмарні генеруючі інструменти ШІ, якими вони самі керують, за можливості.

В розробці рекомендацій брали участь члени робочої групи “Відкритість науки і технологій” асоціації науково-технічних університетів Європи CESAER.

З повним текстом рекомендацій можна ознайомитись за посиланням: https://www.cesaer.org/content/10-library/2024/20240320-guidelines-ai.pdf