CESAER,  Новини ДМС

Зустріч в Брно: представники CESAER обговорили майбутнє технічної освіти Європи

Технічний університет Брно (BUT) 23 і 24 квітня приймав представників європейських університетів на засіданні Робочої групи з викладання і навчання CESAER – Асоціації провідних дослідницьких науково-технічних університетів Європи.

На порядку денному стояли питання просування технічної освіти, роль і моделі управління європейських університетських альянсів, пропозиції щодо більшого залучення студентів до діяльності асоціації, а також дискусії про промислові докторантури та інші аспекти докторської освіти.

Ректор BUT Ладіслав Янічек привітав гостей з десяти провідних європейських університетів. Він розпочав програму зустрічі з обговорення питання інтересу до технічних і природничих наук в країнах ЄС.

Засідання Цільової групи з викладання та навчання продовжилося обговоренням більш активного залучення студентів з університетів-членів до роботи асоціації.

Решта програми першого дня була присвячена обговоренню ролей і моделей управління європейськими університетськими альянсами. Як має виглядати майбутня співпраця між партнерами альянсу та альянсами? Як створити законодавчі, економічні та академічні рамки для цієї співпраці? Як зазначив Роберто Заніно, член ради директорів CESAER, ця тема матиме значний вплив на відносини між різними альянсами та їхніми партнерами в майбутньому.

Сара Фоукс, проектний менеджер Європейського університетського альянсу ENHANCE, представила свій досвід з цієї теми.

Роберто Заніно також нагадав про документ «Моделі управління європейських університетських альянсів», підготовлений Європейською асоціацією університетів у 2021 році. Цільова група обговорила можливість вирішення цього питання з точки зору специфіки технічних університетів.

Наступного дня зустріч була присвячена питанням, пов’язаним з підготовкою робочого потоку з європейської докторської освіти в галузі інженерії. Буде розглянуто, як підготувати докторантів до різних ролей, які вони будуть виконувати за межами академічного середовища, а також питання залучення промислових партнерів на всіх етапах докторської освіти. Івонн Кіннерд, секретар робочої групи CESAER з інновацій, виступила з доповіддю на цю тему. Вона запропонувала приклади найкращих практик промислових докторантур як інструментів інновацій для європейської промисловості.

Того ж дня робоча група опублікувала Білу книгу CESAER «Інженер майбутнього»  – огляд ключових тенденцій в європейській інженерній освіті.

«Технологічний університет Брно став ідеальним місцем, щоб відзначити початок дворічного робочого плану, присвяченого формуванню прогресу в галузі вищої освіти.  Тепер ми з нетерпінням чекаємо можливості привітати наших членів на щорічній зустрічі CESAER, яка відбудеться в Університеті Стратклайда на тему: «Інноваційні райони: від високих технологій і підприємництва до інклюзивних інновацій»,  – сказала Софі Реткліфф, радник CESAER з питань вищої освіти, підбиваючи підсумки зустрічі.

КПІ ім. Ігоря Сікорського на зустрічі представляла Желяскова Тетяна Миколаївна, начальник Навчально-методичного відділу Департаменту організації освітнього процесу. 

На фото: Ректор BUT Ладіслав Янічек розглядає питання інтересу до технічних і природничих наук. (Автор: Вацлав Конічек).

Джерело інформації: https://www.vut.cz/en/but/news-f19528/representatives-of-european-university-network-cesaer-discussed-the-future-of-technical-education-and-organisational-matters-in-brno-d257883

Короткий фоторепортаж з BUT (Автор: Вацлав Конічек):

Спільне фото робочої групи «Навчання та викладання» дослідницької мережі технічних університетів CESAER.

Юстина Шостак, член ради директорів CESAER, обговорює питання більшого залучення студентів з університетів-членів асоціації до роботи асоціації.

Представники робочої групи CEASER в офісі ректора BUT.

Презентація студентської команди Chicken Wings, яка розробляє безпілотні літальні апарати.

Презентація студентської формульної команди BUT.

Студентська космічна ініціатива YSpace.

Члени робочої групи познайомилися зі студентськими об’єднаннями BUT та їхніми проектами.

Роберто Заніно, член ради директорів CESAER.

Засідання робочої групи «Навчання та викладання»  CESAR. 

Засідання робочої групи «Навчання та викладання» CESAER.