GISU,  Новини ДМС

Новий партнер з Австралії завдяки міжнародному альянсу університетів

Цієї весни КПІ ім. Ігоря Сікорського розширив коло своїх партнерів і започаткував співпрацю ще з одним континентом. Укладено Меморандум про взаєморозуміння з провідним австралійським закладом вищої освіти – Західносіднейським Університетом (Western Sydney University, WSU) з м. Сідней. Співпраця була започаткована завдяки участі наших дослідників у проєктах та ініціативах міжнародного Альянсу університетів з міст-побратимів міста Гуанчжоу (альянс GISU). Меморандум створив основу для співпраці та продуктивних відносин між сторонами. Меморандум передбачає співпрацю щодо вивчення можливості реалізації різноманітних заходів. Серед них – спільні дослідницькі проєкти, конференції, семінари, симпозіуми, лекції, публікації та інша наукова діяльність, спільні академічні програми та навчальні плани, розвиток можливостей для викладачів і здобувачів вищої освіти, інші форми співпраці. Положення та умови здійснення таких проєктів або ініціатив будуть предметом окремих офіційних договорів або інших документів між сторонами.

На даному етапі науково-педагогічні працівники факультету менеджменту та маркетингу (ФММ) спільно з колегами факультету соціології і права (ФСП) КПІ ім. Ігоря Сікорського взяли активну участь у міжнародних заходах та ініціативах, запропонованих WSU. Зокрема, наш університетський науковий колектив спрямував свої зусилля на реалізацію дослідницького проєкту, присвяченого відновленню економік країн у період та після пандемії вірусу COVID-19. Як результат – була презентована лекція “Дослідження інновацій, стійкості та механізмів розвитку туризму: виклики та можливості для України” (“Research on innovations, sustainability and mechanisms of tourism development: challenges and opportunities for Ukraine” https://ied.kpi.ua/uk/archives/6033) у програмі Академії цифрових технологій і підприємництва альянсу GISU (Digital and Entrepreneurship Academy https://icd.kpi.ua/?p=16111). Від ФММ відповідальною особою була  Олена КОРОГОДОВА, к.е.н., доц., доцент кафедри міжнародної економіки; від ФСП – Анна ІЩЕНКО, старший викладач кафедри теорії та практики управління.

Дослідники активно брали участь у спільних наукових дослідженнях, а також виступали з доповідями на міжнародному симпозіумі “Оновлення бізнесу, сталість і креативність бізнесу у мінливому світі та постпандемічному майбутньому” (http://gisu.gzhu.edu.cn/info/1004/1283.htm), що був організований WSU у листопаді 2023 р. в м. Сідней, Австралія. Сергій ВОЙТКО, проф. ФММ, д.е.н., представив доповідь, яка викликала значний інтерес серед учасників. Водночас найактивнішою учасницею на платформі симпозіуму, до взаємодії на якій заохочували організатори, виявилася проф. ФСП, доктор наук з держ. управління Світлана ЧУКУТ. Учасники заходу запам’ятали жваве обговорення перспективних ідей та культурні заходи, що відображали особливості австралійської культури.

У результаті активної співпраці та завдяки ініціативі доцентки ФММ, к.е.н. Олени КОРОГОДОВОЇ, у березні-квітні 2024 року відбулося підписання  Меморандуму про взаєморозуміння між Західносіднейським університетом і КПІ ім. Ігоря Сікорського. Координатором виконання меморандуму визначено проф. ФММ, д.е.н. Сергія ВОЙТКА. Від партнера контактна особа – д-p Каріна ВОРДЛ, радник академічної програми з готельного менеджменту, спортивного менеджменту та міжнародного бізнесу, міжнародний науковий керівник: Школи бізнесу Південно-східної Азії. У майбутньому планується продовження спільної дослідницької діяльності (http://gisu.gzhu.edu.cn/info/1004/1263.htm), розвиток освітніх ініціатив та обмін цінним досвідом. Це особливо важливо, враховуючи, що WSU другий рік поспіль займає перше місце в міжнародному університетському рейтингу зі сталого розвитку THE (Times Higher Education University Impact Rankings https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/western-sydney-university).

За лідерства університетів WSU та Гуанчжоу (Guangzhou University) відбувається обговорення досліджень в рамках ініціативи “Net Nature Positive”, що спрямована на втілення глобального порядку денного “Nature Positive Universities”. Ця ініціатива базується на Цілях сталого розвитку, зокрема на цілях 11, 13 і 15, з метою здійснення впливу через місцеві локальні проєкти, які зосереджені на сталому розвитку міст. Координаторкою проєкту виступає Джен ДОЛЛІН (Jen DOLLIN) з WSU. Зокрема, нещодавно відбулося представлення ідеї “Підхід міжнародного альянсу до зеленого розвитку для сталого майбутнього” на Тижні співробітництва у галузі освіти між Китаєм та АСЕАН (Асоціацією держав Південно-Східної Азії) професором Гай МІДГЛІ, директоркою Джен ДОЛЛІН, координатором Бріттані ВЕРМЮЛЕН та виконавчим директором Стівом ФАРРОМ, відповідно з Університету Стелленбош, Університету Західного Сіднея та офісу Секретаріату альянсу GISU. (“An International Alliance Approach to Green Development for a Sustainable Future”, Professor Guy MIDGLEY, Director Jen DOLLIN, Coordinator Brittany VERMEULEN and Executive Director Steve FARR from Stellenbosch University, Western Sydney University and the Secretariat Office, presentation during the 2024 China-ASEAN Education Cooperation Week http://gisu.gzhu.edu.cn/info/1004/1325.htm).

Ми з великою вдячністю ставимося до співпраці з партнерським WSU, адже в історії сімей його працівників теж є зв’язок з Україною. Наприклад, такою історією поділилася директорка Джен ДОЛЛІН. Душевне тепло, з яким наші партнери ставляться до Батьківщини своїх предків і друзів, відчувається навіть на відстані в понад 6 тисяч км (майже 4 тисячі миль). Ми глибоко цінуємо допомогу та підтримку, що надсилають наші партнери та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю, яка приноситиме взаємну користь та розвиток обох сторін.

Сьогодні в альянсі GISU відбулися деякі зміни та події, що заслуговують на увагу. Професор Барні ГЛОВЕР, кавалер Ордена Австралії (Barney GLOVER AO), почесний професор Західносіднейського Університету  пішов у відставку з посади віце-канцлера та президента Університету Західного Сіднея, щоб заступити на посаду Уповноваженого з питань зайнятості та навичок Австралії та у цьому зв’язку залишив посаду виконавчого голови альянсу GISU (https://www.westernsydney.edu.au/about_uws/leadership/vcs_biography; https://en.wikipedia.org/wiki/Barney_Glover; https://ministers.dewr.gov.au/oconnor/new-jobs-and-skills-australia-commissioner). Він подякував членам альянсу за можливість виконувати обов’язки виконавчого голови та працювати з усіма в рамках досить успішного міжнародного альянсу: “Ми прагнули сприяти розвитку освіти, культурному обміну та академічному співробітництву. Для Західносіднейського університету було честю приймати Круглий стіл президентів університетів GISU та Щорічні збори Ради GISU, а також Міжнародний науковий симпозіум GISU 2023 року в наших кампусах у Парраматті минулого року. Я бажаю альянсу GISU всіляких успіхів у його починаннях і з нетерпінням чекаю новин про його майбутні досягнення”.

На посаду виконавчого директора альянсу призначено також представника австралійського континенту, професора Скотта БОУМАНА, кавалера Ордена Австралії (Scott BOWMAN AO), віце-ректора та президента Університету Чарльза Дарвіна, що організовує засідання Ради ректорів альянсу GISU 2025 року. https://www.cdu.edu.au/about-cdu/leadership-structure/vice-chancellor-presidenthttps://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Bowman_(academic); https://www.youtube.com/watch?v=QJvVEuYlssY. Як зазначено в статуті альянсу, офіс Секретаріату працює під керівництвом голови та виконавчого голови. Виконавчий голова відповідає за питання, що стосуються щорічної зустрічі – 2024  року вона відбудеться в Університеті Гуанчжоу, КНР.

Серед запланованих найближчим часом подій альянсу GISU:

  • протягом року проходитимуть зустрічі керівного комітету з проєктними групами для обговорень перспективних заходів зі спільних проєктів (запрошення надійдуть на адреси лідерів проєктних груп, які подавали заявки університетському координатору);
  • протягом вересня, жовтня 2023 р. триватиме подальше представлення освітніх програм у Академії цифрових технологій і підприємництва GISU https://icd.kpi.ua/?p=16111;
  • 30 жовтня 2024 р. – фінал Конкурсу міських інновацій та підприємництва у м. Гуанчжоу, КНР;
  • розглядаються міжрегіональні програми академічної мобільності студентів;
  • тривають спільні дослідження, публікаційна діяльність та обмін досвідом між дослідниками та освітянами університетів – учасників альянсу в робочих групах і на заходах, куди один одного запрошують.

Серед підсумкових заходів альянсу наприкінці 2024 р. заплановано:

  • 7 листопада 2024 – Засідання Ради альянсу, м. Гуанчжоу, КНР;
  • 8-9 листопада 2024 – Міжнародна біомедична конференція, організована членом альянсу – Гуанчжоуським медичним університетом, м. Гуанчжоу, КНР.

Наразі альянс GISU представляє собою об’єднання 23 університетів – постійних та афілійованих учасників на 5 континентах з 18 країн та 20 міст-побратимів і дружніх міст, із загальним населенням близько 40 мільйонів мешканців, серед яких 600 тисяч студентів і 64 тисячі викладачів і співробітників.

З радістю вітаємо нових учасників альянсу та висловлюємо щиру надію на успіх у плідній роботі. Наші привітання адресовані всім студентам, керівникам закладів освіти і проєктів, дослідникам, науково-педагогічним і адміністративним працівникам, випускникам та всім, хто має відношення до діяльності альянсу GISU!

Нехай ваш внесок у розвиток науки та освіти буде визнаним та високо оціненим!