ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт засідання ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 13 квітня 2021 року

1. Робота з впливовими міжнародними організаціями 

1.1. Співпрацювали з МЗС України та офісом гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі у підготовці його візиту 26-27 квітня 2021 року в Україну з метою участі у заходах до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи. До КПІ він приїздить 26 квітня. Планується, що Р.М.Гроссі прочитає відкриту лекцію для студентів освітньої магістерської програми «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів» (можливо, у форматі відеоконференції).

1.2. Спільно з ДНВР готуємось до участі у вебінарі Наглядової ради Великої хартії університетів та Глобального студентського форуму 19 квітня о 18:00-19:30, який організовує Magna Charta Observatory. Вебінар буде присвячений залученню студентства до життя та розвитку університетів у міжнародній перспективі, тому до участі будуть запрошені і студентські організації університету.

1.3. На запрошення UNESСO та уряду Іспанії і за дорученням ректора почали готувати доповідь «High Education Governanse» для участі у ІІІ Світовій конференції в галузі вищої освіти (WHEC2021),  яка має відбутися 7-9 жовтня 2021 р. у Барселоні.

1.4. Спільно зі структурами першого проректора Ю.І. Якименка (П.М.Яблонський) триває робота за проєктом «Академія HUAWEI» у  КПІ. Після успішного завершення першого (випробувального) року від компанії отримано сертифікат на наступні 3 роки роботи Академії.

1.5. Співпраця з Північно-Західним Політехнічним університетом Китаю:

– на цьому тижні готується відеоконференція робочого засідання Спільного комітету лабораторії космічної науки для формування плану роботи на 2021 рік, узгодження подальших дій та орієнтирів співпраці (проєкт зі створення наносупутника з біологічним навантаженням для дослідження глибокого космосу, який включено до українсько-китайської міждержавної програми).

1.6. Надаємо допомогу ТЕФ у започаткуванні співпраці з громадською організацією WiN Ukraine – українським осередком всесвітньої некомерційної асоціації Woman in Nuclear Global (WiN Global, яка є глобальною мережею, що охоплює близько 35000 жінок-професіоналів із 129 країн світу, які займаються професійною діяльністю в галузях ядерної енергетики).

2. Робота координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання

2.1. В ДМС протестовано роботу застосунку «U-APP» як маркетингової можливості для залучення абітурієнтів із країн арабського світу на навчання до КПІ.  Відповідні доручення по розгортанню роботи за цим новим для КПІ алгоритмом набору іноземних громадян на навчання в КПІ дано ЦМО (В.О. Коваль, В.С. Овєчкін).

2.2. Із співголовою Координаційної ради проректором А.А. Мельниченком готували наказ (розпорядження) щодо визначення функцій, розподілу повноважень і відповідальності ЦМО, факультетів і відділу аспірантури та докторантури у роботі з іноземними аспірантами (прийом на навчання, організація англомовного навчального процесу, оплата за навчання, введення контингенту в БД Кампус, наукове керівництво, накази про переведення, звітність та інше).

2.3. Актуалізація перекладів з української на англійську назв 281 освітньої програми.

2.4. Про хід виконання наказу про організацію освітнього процесу у 2021/2022 навчальному році в частині англомовних освітніх програм.

2.5. Спільно з підрозділами КПІ формується комерційна пропозиція КПІ і відповідний проєкт угоди для перемовин Державного космічного агентства України з Космічним агентством Малайзії щодо щосеместрового навчання в КПІ у сфері космічних технологій 200 громадян Малайзії.

3. Активізація міжнародної проєктно-грантової діяльності

3.1. Добра новина: ми спостерігаємо, що цікавість молодих вчених КПІ до міжнародної проєктно-грантової діяльності посилюється. Наприклад, 7 квітня відбувся другий вебінар із серії вебінарів ДМС «Проєктні горизонти КПІ», які проводитимуться у квітні – червні 2021 року виключно для молодих вчених КПІ. Розглядалися питання, пов’язані з пошуками партнерів з країн ЄС для міжнародних проєктів. У вебінарі взяли участь 61 молодий вчений.

Анонси вебінарів розміщуються на сайті ДМС та в інформаційному просторі інститутів та факультетів.

3.2. Розпочався набір слухачів – проєктних менеджерів міжнародних офісів факультетів, інститутів на весняний курс підвищення кваліфікації «Міжнародні проєкти: написання, подання, виконання» в Інституті післядипломної освіти. Метою курсу є надання слухачам знань про діяльність міжнародних фондів, міжнародні програми і гранти, залучення партнерів з країн ЄС, формування практичних навичок з підготовки й подання проєктних пропозицій, виконання проєктів згідно з вимогами відповідних програм. Результатом для кожного слухача стане випускна робота – самостійно підготовлена проєктна заявка, яку буде подано за однією з обраних слухачем міжнародних проєктно-грантових програм.

3.3. Залучаємо підрозділи до участі в оголошеному конкурсі Європейської інноваційної ради (European Innovation Council) «EIC Pathfinder Open» за програмою ЄС «Горизонт Європа». Конкурс не має тематичних пріоритетів, є відкритим для проєктних заявок, що відносяться до будь-якої сфери науки та технологій. Основним очікуваним результатом проєкту має бути доведення здійсненності концепції (proof  of  principle) новітньої технології, яка пропонується в заявці, та підтвердження її науково-технологічної бази. Заявки приймаються з 8 квітня по 19 травня 2021 року.

4. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

4.1. З кожним проректором та керівниками низки університетських структур визначаємо нових відповідальних за ведення баз даних про КПІ для світових рейтингів університетів, які володіють англійською мовою.

4.2. З проректором А.А. Мельниченком працюємо над формуванням ТЗ для створення інтегрованої бази даних, які ключові світові рейтинги університетів вимагають від КПІ протягом року.

5. Інші заходи

На 28 квітня 2021 р. готується проведення в КПІ круглого столу «Атомна енергетика: історія, сучасність, майбутнє» та відкриття пам’ятника працівнику Чорнобильської АЕС, Герою України (посмертно), випускнику КПІ ім. Ігоря Сікорського Олександру Григоровичу Лелеченку. Почали передавати індивідуальні запрошення за списком, визначеним локальним організаційним комітетом.