Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 25 жовтня 2021 року

Головні завдання, які виконувалися протягом минулого тижня

На розвиток контактів, які були започатковані з Ізраїльським інститутом технологій «Technion», відбулася зустріч представників ДМС та ДНВР із керівником міжнародного офісу мобільності по країнах Європи та СНД «Technion’а» Юлією Гольцман. Обговорювалися механізми у сфері міжнародної студентської мобільності, які можуть бути закріплені відповідним договором між КПІ та «Technion’ом». Під час зустрічі з Юлією Гольцман були охарактеризовані пріоритети КПІ в інноваційній сфері. До «Technion’а» скеровано матеріали, які розкривають зміст діяльності Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine», структуру її управління, організацію роботи стартап-школи і холдингу, а також пропозиції КПІ для започаткування співпраці за цим напрямом.

Робота з посольствами

Посольство Ізраїлю в Україні запрошує КПІ до участі в спільних із Холонським інститутом технологій та Охматдитом проєктах, ідеї яких пропонується обговорити. Можливі проєкти за пропозиціями вчених і розробників КПІ матимуть міждисциплінарний характер. Наприклад, бути на перетині цифрової медицини, педагогіки, художнього дизайну, роботи з дітьми з обмеженими можливостями, стартап-проєктів із залученням студентів КПІ, і мати гуманітарне спрямування. За координації першого проректора Ю.І. Якименка зустріч з представниками Посольства  Ізраїлю готується на п’ятницю, 29 жовтня (початок о  12:00).

Інші міжнародні контакти

Спільно з головою Секції вихованців КПІ в Польщі доктором Янушем Фуксою готуємо спільні заходи на ознаменування ювілею – 100 років діяльності Секції, який припадає на 6 жовтня наступного року. Починаємо здійснення плану таких заходів, готуємо проєкт відповідного розпорядження ректора.

Робота з впливовими міжнародними організаціями

На запрошення оргкомітету нової ініціативи UNICA «Green & SDGs Working Group» («Зелена UNICA і Цілі Сталого Розвитку») делегація КПІ з 31 жовтня по 12 листопада візьме участь у 26-й конференції «UN Climate Change Conference» в м. Глазго. Обговорюватимуться можливості скоординованих дій задля досягнення цілей Паризької угоди та Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату. UNICA – це Європейська асоціація університетів столиць Європи, до складу якої входять 54 університети.

Готуємо виступи від КПІ на засідання 29 жовтня 2021 р. Координаційної ради програми «UNITWIN/кафедри ЮНЕСКО» в Україні та п’ятої сесії завідувачів кафедр ЮНЕСКО в Україні.

Взаємодія з Програмою Східного партнерства. 25-29 жовтня 2021 року відбудеться 5-денний тренінг навчань з кібербезпеки, протидії кібератакам та інформаційної безпеки, який реалізується в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги EU4Digital: «Підвищення кіберстійкості в країнах Східного партнерства (EU4Digital: Improving Cyber Resilience in the Eastern Partnership Countries)» і фінансується  Європейським Союзом. У тренінгу візьмуть участь делеговані співробітники Фізико-технічного інституту та Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації.

На 25-29 жовтня 2021 р. організовуємо участь студентів ТЕФ, ІЕЕ, ФЕА в Autumn  Digital  EU4 Energy Week для студентів університетів країн Східного партнерства. Надається можливість обговорення різних аспектів енергетичного ринку ЄС та принципів його регулювання, а також особливостей Програми «Green Deal» для Європи. У програмі  заходу – конкурс для студентів-учасників за темою заходу, переможці якого будуть запрошені на тренінг до Брюсселю (поїздки за рахунок коштів проєкту). ДМС та ДНВР спільно з деканами ІЕЕ, ТЕФ, ФЕА номінують по 3 студенти від кожного підрозділу до участі в Autumn  Digital  EU4 Energy Week.

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ                                                                                                              

На навчання в КПІ зараховано (враховувалися ті студенти, які вже підписали контракти та заплатили за навчання) 299 іноземців, що на 20% більше, ніж рік тому (станом на аналогічний період в 2020 році було зараховано 251 іноземного студента; у 2019 – 349). Але через надскладну епідеміологічну ситуацію у ЦМО (4 співробітники хворі на COVID-19, 5 співробітників хворі на ГРЗ), розв’язання міграційних питань і оформлення першокурсників-іноземних громадян відбувається фактично в режимі форс-мажорних обставин.

Міжнародна проєкто-грантова діяльність

Для організаторів і керівників діючих наукових груп продовжується проведення в підрозділах семінарів-практикумів, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності. Попередній семінар проведено 20 жовтня на базі факультету електроенерготехнiки та автоматики.

Працюємо з підрозділами щодо добору кандидатур для участі в черговому щорічному конкурсі на здобуття стипендії імені Фулбрайта Fulbright Visiting Scholar Program 2022-2023. Роз’яснення давалися на зустрічі із Інною Бариш, заступницею директора, координаторкою програм обміну для молодих науковців і студентів Програми імені Фулбрайта в Україні.

Робота групи із забезпечення позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів

На вимогу упорядників рейтингу 2022 QS World University Rankings: EECA data analysis (так званий регіональний рейтинг QS для країн Східної Європи і Центральної Азії) вчасно виконано верифікацію даних КПІ.

Із структурами університету вчасно зібрано і завантажено дані від КПІ на портал рейтингу U-Multirank 2022.

Робоча група продовжує аналіз результатів останніх предметних рейтингів ТНЕ за категоріями «Інформаційні технології» та «Інженерія», готуються відповідні аналітичні записки.

Спільно з А.А. Мельниченком формуємо базу даних завідувачів кафедр і гарантів тих магістерських і  PhD освітніх програм, які забезпечують підготовку спеціалістів в «Інформаційних технологіях» і від роботи яких залежать інтегральні параметри та місця КПІ в даному предметному рейтингу. Саме цим посадовим особам і буде спрямовано результати аналізу, як це вже стає практикою адресного застосування управлінського ресурсу з метою отримання сумарного ефекту від дій центральних структур і підрозділів для забезпечення позитивної динаміки позицій КПІ у світових рейтингах університетів.