Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 20 грудня 2021 року

На доручення заступника Міністра науки і освіти України Олексія Івановича Шкуратова 21 грудня 2021 року представлятимемо КПІ на Четвертому засіданні Підкомісії з питань науково-технічного співробітництва Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР. Готуємо пропозиції і виступ за такими напрямами:

– Активізація і розширення українсько-китайського науково-технічного та інноваційного співробітництва;

– Будівництво платформи українсько-китайського інноваційного співробітництва.

За результатами домовленостей, досягнутих під час першого візиту до КПІ (до УЯЦ) новопризначеного посла Японії в Україні Кунінорі Мацуда, направили йому лист вдячності.  Йому також передано матеріали стосовно системи діяльності інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» та пропозиції щодо перших можливих стартап-проєктів за 5-ма напрямами, які він визначив як пріоритетні для розвитку економічних відносин Японії і України через науково-технічну і інноваційну співпрацю. Коли ми отримаємо реакцію посольства щодо перших запропонованих стартап-проєктів, ми спільно із В.А.Пасічником та І.Г.Малюковою приступимо до практичної роботи з посольством.

Завершено роботу над Меморандумом про співпрацю з турецькою компанією «BAYKAR MAKINA». З боку КПІ Меморандум підписав ректор. Тепер узгоджуємо з турецькою стороною варіанти церемонії підписання на цьому тижні – онлайн або офлайн.

За координації першого проректора Ю.І. Якименка та за участі проректорів за напрямами і комісій Вченої ради у відповідь на лист Міністра освіти і науки України С.Шкарлета почали готувати пропозиції щодо участі КПІ в підготовці до створення і запуску діяльності «Президентського університету». Координаційну нараду проректорів заплановано на середу 22 грудня.

Робота з посольствами

Посольство Держави Ізраїль. Перший візит до КПІ Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського планується на період після 10 січня 2022 року (візит, запланований на 21 грудня 2021 року, перенесено у зв’язку з непередбаченими обставинами в робочому графіку посла). Планується зробити для нього презентацію нашого університету, ознайомити з діяльністю Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» і на основі цього спільно подумати про можливість розвинути співпрацю КПІ ім. Ігоря Сікорського з партнерами в Ізраїлі в сфері високотехнологічного розвитку, науки, інноватики.

Посольство Республіки Узбекистан. На цей тиждень готується зустріч з представниками посольства для передачі і обговорення освітньо-наукового проєкту стажування в КПІ талановитих абітурієнтів і молодих вчених Узбекистану за пріоритетними напрямами наукових шкіл КПІ. Це буде пілотний проєкт такого роду, спрямований на підготовку фахівців для зарубіжної країни через співпрацю із Фондом підтримки талановитої молоді цієї країни для навчання і стажування в КПІ. Далі, за таким апробованим з Узбекистаном проєктом, будуватиметься співпраця з Фондами підтримки талановитої молоді Китаю, В’єтнаму, Туреччини та інших країн.

Робота з впливовими міжнародними організаціями

Група від КПІ взяла участь в «Інвестиційному форумі екоіндустріальних парків» у рамках проекту UNIDO «Глобальна програма екоіндустріальних парків в Україні»: прискорення трансформації індустріальних парків України в екоіндустріальні.

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

На доручення МОН України 20 грудня співробітники ЦМО візьмуть участь у робочій нараді з питань організації набору та навчання, стажування іноземців та осіб без громадянства, зокрема, щодо запобігання незаконному перетину державного кордону України іноземцями, які прибули в Україну з метою навчання.

На наступному тижні плануємо зустріч з представником компанії «NET24» – онлайн-платформою з 500 агенціями з набору іноземних студентів з Азії, Африки, Латинської Америки, Близького Сходу, Арабських країн і країн СНД.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Триває проведення в підрозділах семінарів-практикумів, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності, для організаторів і керівників діючих наукових груп, На минулому тижні попередній роз’яснювальний семінар було проведено для ІАТ та ІХФ. З директором Іваном Васильовичем Коробком і деканом Євгеном Миколайовичем Пановим та іншими керівниками ІАТ та ІХФ беремо курс на підготовку нового крупного проєкту до конкурсів програм «Горизонт Європа» та ERASMUS+, КА2 (розвиток потенціалу вищої школи).

Почали працювати з професором Іденом Мамутом (BSUN) над підготовкою входженню КПІ до консорціуму для виконання проєкту «4Biz – Boosting Black Sea Blue Biz», що стосується проблем «Blue Growth» («Блакитної економіки») для країн BSUN. Орієнтовний бюджет, який нам пропонують виділити, знаходиться в діапазоні 50 000 євро на два роки, але він також залежить від типу участі, який ми хотіли б мати. Участь КПІ в проєкті координують директор ІЕЕ Сергій Петрович Денисюк та директорка ДМС Алла Василівна Ковтун.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

За координації першого проректора  Ю.І.Якименка аналізували результати КПІ в офіційно оголошеному регіональному рейтингу QS для європейських країн, що розвиваються, та країн Центральної Азії (Emerging Europe and Central Asia) – QS EECA University Rankings 2022.

У рейтинг цього року увійшли 451 ЗВО, в т.ч. – 42 українські університети.

Кількість університетів у рейтингу в цьому році збільшилась у порівняні з минулим роком, тобто конкуренція посилилась.

До переліку 100 найкращих університетів цьогорічного рейтингу включено 3 українських заклади:  Київський національний університет ім. Тараса Шевченка – 35 місце (33 місце у 2021 р.), НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського» – 63 місце (66 місце у 2021 р.) та Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна – 69 місце (67 місце у 2021 р.).

КПІ піднявся на три сходинки в порівнянні з позицією, яку він обійняв торік, і, займаючи 63 місце, увійшов до 14% найкращих університетів регіону. Overall score (у КПІ) – 54%. КПІ зміг покращити свої «інтегральні параметри» за 3-ма категоріями з 10, за якими рейтинг оцінює ЗВО: оцінювання КПІ академічними експертами; оцінювання КПІ роботодавцями; мережування в наукових дослідженнях. Слід зауважити, що з-поміж 10 інтегральних параметрів КПІ в цьому рейтингу Academic Reputation (ваговий коефіцієнт – 30%) і Employer Reputation (ваговий коефіцієнт – 20%) є для КПІ найкращими. Це важливо на фоні загального зниження репутаційних (і наукометричних) показників університетів України в рейтингу. Але відбулося і погіршення за такими інтегральними параметрами: співвідношення викладачі/студенти; кількість викладацького складу з науковими ступенями; цитування в розрахунку на одну статтю; кількість публікацій на одного викладача; кількість візитів професорів; кількість іноземних студентів; представлення у Web-просторі.

Інші заходи

Готуємо урочисту церемонію присвоєння звання «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Яросла́ву Степа́новичу Яцкі́ву – українському астроному, фізику, геодезисту. Вона відбудеться 23 грудня в залі засідань Адміністративної ради.