Новини ДМС

Онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни»

 

За участі представників КПІ ім. Ігоря Сікорського – 24 травня 2022 р. відбувся Міжнародний онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни». Модерувала захід заступниця Голови Національного агентства забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Наталія Стукало. Перед аудиторією з 30 країн українські заклади презентували, що попри режим воєнного стану та людські трагедії вища освіта не тільки існує, а й розвивається та прагне покращуватися.  

Мова йшла про головні виклики поточної ситуації в Україні, необхідність співпраці усіх гілок влади, вдячність міжнародним партнерам за підтримку, процеси дистанційної акредитації та її особливості під час воєнного стану. Окремо було презентовано шлях співпраці ОБСЄ із Україною та спільні проекти, спрощені програми вступу для тимчасово переміщених осіб із України. 

Результати проведеного в ході форуму опитування показали, що понад 80 % вважають забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану важливим. 

Були зазначені проблеми внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану, також мова йшла про активну участь у допомозі громадянам, створення гуманітарних штабів, допомогу в пошуку зниклих і продовження освітнього процесу та проведення вступної кампанії. Виступили представники таких закладів вищої освіти України: Маріупольський державний університет; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»; Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника; Національний університет «Києво-Могилянська академія»; Київський Національний університет імені Тараса Шевченка; Український католицький університет та представник департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України. 

Представники Маріупольського державного університету та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна презентували діючі проєкти університетів та можливості їх відродження незважаючи на значні руйнації корпусів цих закладів, зроблений наголос не лише на архітектурній реконструкції, а й на відбудові змістів існування закладів. 

Був презентований проєкт Національного плану дій зовнішнього забезпечення якості вищої освіти на період 2022-2023 рр., окресливши основні заходи, вектори роботи та актуальні проблеми, які можна подолати лише консолідованими силами усіх зацікавлених сторін. 

Відео заходу https://www.facebook.com/watch/?v=1158526954987732.