Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 13 грудня 2021 р.

ДМС уже почав вивчати положення листа Міністра науки і освіти України Сергія Шкарлета щодо сприяння створенню інноваційного та прогресивного освітнього простору, спрямованого на впровадження ефективних освітніх стратегій для реалізації інтелектуального і творчого потенціалу громадян України, формування та розвитку компетенцій, що відповідають сучасним і прогресивним потребам розвитку суспільства та ринку праці та в контексті питань створення і запуску діяльності «Президентського університету». Ми вже попередньо зустрічалися з представниками Інвестиційного офісу МОН з цього питання. За координації першого проректора Ю.І.Якименка та за участю проректорів за напрямами почали готувати пропозиції від КПІ: що КПІ може зробити, в чому може проявитися роль КПІ в цій важливій державній справі?

10 грудня відбувся перший візит до КПІ (до УЯЦ) новопризначеного посла Японії в Україні Кунінорі Мацуди і його зустріч з ректором М.З.Згуровським.

Посол Японії продемонстрував чудову обізнаність в організації співпраці УЯЦ і КПІ з партнерами в Японії, в діяльності Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» і заявив, що його головним завданням в Україні стане сприяння розвитку економічних відносин Японії і України через науково-технічну та інноваційну співпрацю за 5 напрямами: IT; космічна сфера; медицина і фармакологія; агропромисловий комплекс; дослідження і виробництво електромобілів (з урахуванням того, що Україна є видобувачем літію, розробником літієвих технологій).  Кунінорі Мацуда вважає реальним залучити японських інвесторів до економічного розвитку України за зазначеними 5 напрямами.

Пан посол висловив готовність прочитати лекції студентам КПІ з історії міжнародних відносин, стародавнього Риму, Греції (Пелопоннеські війни – в яких він є прямим фахівцем-дослідником). Він також пообіцяв підтримати розвиток співпраці КПІ з Бізнес-асоціацією Японії в Україні та з офісом JICA в Києві.

До посольства будуть надіслані лист-подяка та матеріали стосовно системи діяльності Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine», а також  пропозиції щодо перших можливих стартап-проєктів.

На 13 грудня готується зустріч із сценаристами та операторами із США, які працюють над фільмом  «Sikorsky Challenge Ukraine» та ознайомлення з історичними подіями, які відбувалися в КПІ й були пов’язані з іменем Ігоря Сікорського.

Спільно із І.В. Коробком (ІАТ) працюємо над Меморандумом про співпрацю з турецькою компанією «BAYKAR MAKINA».

Робота з посольствами

Співпраця з Ізраїлем. Перший візит до КПІ новопризначеного Посла Держави Ізраїль в Україні  Міхаеля  Бродського планується на 16 грудня на першу половину дня. Підготовчу роботу будуємо за участю першого проректора Ю.І.Якименка та проректора В.А. Пасічника.

Співпраця з Японією. 3 грудня відбулася (наша спільно із О.М. Новіковим) зустріч з делегацією компанії «Information Security» (м. Кобе, Японія), однією з провідних японських компаній в галузі кібербезпеки, безпеки залізничного і автотранспорту, убезпечення ризиків отруйних газових середовищ, нафто- і газовидобутку. Обговорювалися питання співпраці в сфері кібербезпеки. Про результати зустрічі представники компанії «Information Security» розповіли особисто Послу Японії в Україні Мацуді. ДМС відпрацьовує досягнуті під час візиту компанії до КПІ домовленості. Готуються (К.О.Луговська): лист-подяка, проєкт протоколу про наміри, а також лист до «Information Security», в якому буде віддзеркалено пропозиції щодо виділення 5 студентів ФТІ для підготовки (перепідготовки) за навчальними програмами компанії «Information Security» з метою подальшої роботи в компанії (але за умови їх повернення в Україну).

На 14 грудня 2021 року готується участь делегації КПІ у презентації 22-го випуску наукового щорічника «Україна дипломатична» та фірмових видань Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв.

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

Основний набір іноземних студентів завершено. Нагадаю: ми набрали 324 іноземних студенти, що приблизно на 11% більше, ніж торік. Але триває набір на 2021/2022 навчальний рік на підготовче відділення для іноземних громадян і до аспірантури. Зараховано 102 слухачі на ПВІ (у 2020 році – 26, у 2019 р. – 130); до аспірантури – 12 (у 2020 році – 7, у 2019 р. – жодної людини зараховано не було). Тож маємо певну позитивну динаміку.

Триває вакцинація іноземців. Вакциновано ще троє іноземних студентів.

9 грудня відбулася зустріч з делегацією Фонду розвитку та інтернаціоналізації вищої освіти Туреччини в Україні (FIRVO) на чолі з керівником Фонду паном Гіяседдіном Хазневі. Серед заявлених на зустрічі цілей цього Фонду – збільшення кількості іноземних студентів, що навчаються в КПІ (до 2030 року). Готуємо меморандум про наміри.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Триває проведення в підрозділах семінарів-практикумів для організаторів і керівників діючих наукових груп, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності. На минулому тижні попередній, роз’яснювальний семінар був проведений на ТЕФ. З деканом Є.М.Письменним та іншими керівниками факультету беремо курс на підготовку двох нових крупних проєктів до конкурсів «Горизонт Європа» (програма «Євроатом») та до Програми ERASMUS+, КА2 (розвиток потенціалу вищої школи), для якої також обрано актуальне для КПІ завдання – започаткувати освітню магістерську програму «Зняття АЕС з експлуатації».

Спільно з проректором В.А. Пасічником працювали над залученням деканів факультетів, директорів інститутів та керівників 272 наукових груп до участі 13 грудня 2021 року з 15:00 до 18:00 у вебінарі «Горизонт Європа: актуальні конкурси, умови участі», який будуть проводити експерти програми «Горизонт Європа» (https://www.facebook.com/uancphe) за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

Видано наказ ректора, яким посилюється роль факультетів, інститутів, кафедр у роботі з зовнішнім експертним середовищем.

За регламентом Світового рейтингу університетів Quacquarelli Symonds від КПІ створюються банки даних кандидатур академічних експертів та банк даних кандидатур експертів від роботодавців, які відповідно до методології рейтингу будуть оцінювати діяльність університетів світу, Європи та України (в тому числі й КПІ ім. Ігоря Сікорського) за фаховими напрямами.

Підбір кандидатур експертів є виключно відповідальним етапом підготовки КПІ ім. Ігоря Сікорського до участі в рейтингу QS в поточному році, оскільки ваговий коефіцієнт оцінок наукової і освітньої діяльності нашого університету (з боку академічних експертів) і оцінок якості підготовки випускників (з боку експертів від роботодавців) має ваговий коефіцієнт 50% – найбільший внесок у процедурах визначення позицій КПІ ім. Ігоря Сікорського в даному світовому рейтингу.