ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 17 січня 2022 

6. СЛУХАЛИ:

Проректора з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренка


12 січня 2022 року відбулася зустріч ректора М.З. Згуровського з ректором Університету Аріель (Держава Ізраїль) Альбертом Пінхасовим. У зустрічі брали участь Б.В. Андрійцев, В.Б. Максименко, Б.І. Дуда.

На виконання положень  підписаного 29 грудня 2021 року Меморандуму про співпрацю з компанією «BAYKAR MAKINA» (Турецька Республіка) спільно з її фахівцями та Інститутом аерокосмічних технологій розробляємо покроковий план співробітництва: створення спеціалізованих лабораторій навчально-дослідницького напряму на базі ННІАТ, започаткування організації підготовки фахівців за системою дуальної освіти, ін. Цей проєкт має  для держави стратегічне значення. Посилюючи свої виробничі позиції в Україні, «BAYKAR MAKINA» створює на базі КПІ своєрідний майданчик по відпрацьовуванню тут, на місці, багатьох науково-технологічних питань, що потребуватимуть оперативного і кваліфікованого відпрацювання, а також підготовки кадрового складу.

Робота з посольствами іноземних держав

У середині січня продовжуватиметься робота з такими посольствами:

– з Посольством Італії в Україні – з питань проведення церемонії відкриття скульптури «Італійська творча ДНК» у кампусі університету;

– з Посольством Японії в Україні – з обговорення перших стартап-проєктів, запропонованих КПІ за результатами зустрічі 10 грудня посла Японії в Україні Мацуди та ректора КПІ М.З. Згуровського;

– з Посольством Держави Ізраїль – щодо організації візиту новопризначеного посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського, запланованого на 21 січня.

Окрім того, на пропозицію Посольства Республіки Корея в Україні щодо започаткування та розвитку співпраці в космічній та авіаційній галузі, включаючи наносупутники, безпілотні літальні апарати, дрони тощо з Національним університетом Кьонсан  підготовлено відповідні пропозиції. Робота проводиться в контакті з підрозділами,  підпорядкованими  В.А.Пасічнику, І.Г. Малюковій та І.В.Коробку.

.

Аналіз інвестиційної привабливості міжнародних пропозицій, що адресуються до КПІ, і розвиток нормативної бази університету в міжнародній сфері

Робоча група з розвитку нормативного забезпечення міжнародної сфери університету спільно з центральними підрозділами, юридичним управлінням і департаментом управління справами, а також з факультетами та інститутами відпрацьовує всі звернення до КПІ, що містять міжнародні пропозиції від партнерів, і  в разі інвестиційної привабливості таких пропозицій оформлює міжнародні угоди, договори, меморандуми і т.ін. Усього в роботі нині 9 документів такого типу.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Стан справ по роботі із заявками для подання на конкурси програм ЄС «Горизонт Європа»:

  • ННММІ, ФЛ, ННІЕЕ вже подали 3 проєктні пропозиції на оголошені конкурси програми ЄС «Горизонт Європа»;
  • Уперше наші кафедри розмістили на порталі Єврокомісії 35 проєктних пропозицій для спільної роботи у складі міжнародних консорціумів з формування проєктних пропозицій;
  • Уперше наші вчені отримали від закордонних партнерів 24 запрошення до входження в міжнародні консорціуми і формування проєктних заявок;
  • Уперше близько 40% проєктних пропозицій вчених КПІ про спільну підготовку проєктів отримали згоду від потенційних партнерів із Бельгії, Великої Британії, Данії, Мальти, Нідерландів, Румунії, Туреччини, Франції, Швеції та інших країн світу.

Почали працювати з проф. Іденом Мамутом (BSUN) над входженням КПІ до консорціуму для виконання проєкту 4Biz – Boosting Black Sea Blue Biz, що стосується проблем «Blue Growth» («Блакитної економіки») для країн BSUN. Орієнтовний бюджет, який нам пропонують виділити, перебуває в діапазоні 50 000 євро на два роки, але він також залежить від типу участі, який ми хотіли б мати. 5 січня 2022 року проведено зум-зустріч у рамках підготовки проєкту. Мета проекту: розробити систему співпраці, яка об’єднає зацікавлені сторони блакитної економіки в ЄС та чорноморських країнах, які не входять до ЄС, для визначення та вирішення місцевих потреб у розвитку потенціалу для стимулювання інновацій, цифровізації та інвестицій у блакитну економіку Чорного моря з основним акцентом на рибальство та аквакультуру, прибережний і морський туризм та морський транспорт.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

21 січня о 12:00 відбудеться онлайн-зустріч з Subscriptions Director світового рейтингу «THE» Гаретом Кресвелом (Gareth Cresswell) та його колегою – регіональним директором з контентних пропозицій Саймоном (Simon). На зустрічі планується надати Гарету Кресвелу додаткову інформацію про КПІ та про організаційні потреби, пов’язані із взаємодією КПІ із світовим рейтингом QS.

У шостому випуску всесвітньо відомого журналу «QS-GEN» (Global Education News) опубліковано статтю про Фестиваль «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ».