ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 24 січня 2022 року

6. СЛУХАЛИ:

Проректора з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренка


1.Робота з іноземними партнерами

Відбулася зустріч новопризначеного Посла Держави Ізраїль в України Міхаеля Бродського з ректором КПІ М.З. Згуровським. Під час зустрічі обговорювалися питання, які можуть стати основними в співпраці КПІ з партнерами в Ізраїлі – за підтримки Посольства Ізраїлю в Україні в даний час: співпраця з “ТЕХНІОНом” (з можливістю фінансової підтримки взаємодії творчих колективів КПІ із вченими “ТЕХНІОНу”); розвиток співпраці з Університетом Аріель; можливість створення на базі КПІ R&D спільного центру прикладних досліджень і розробок. Було також висловлено ідею створення спільної Українсько-Ізраїльської стартап-школи в структурі Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine».

На виконання доручення ректора щодо оформлення домовленостей про співпрацю КПІ з компанією «Baykar Makina» розроблено проєкт покрокового плану співробітництва: створення спеціалізованих лабораторій навчально-дослідницького напряму на базі ННІАТ, започаткування організації підготовки фахівців за системою дуальної освіти та ін. – у формі опису даного проєкту, що має стратегічне значення для КПІ та України. Робота над описом і деталізацією проєкту триває.

На новому етапі розпочато взаємодію співзасновників Центру ресурсоефективного та чистого виробництва (КПІ, УСПП та Науковий парк «Київська політехніка»), створеного за проєктом ЮНІДО. Робоча група ДМС у складі С.І. Сидоренка, А.В. Ковтун, А.П. Шишоліна, А.В. Ворфоломєєва готує концептуальні пропозиції щодо спільних дій КПІ та Центру ресурсоефективного та чистого виробництва на новому етапі щодо залучення коштів європейських та світових донорських структур. Для зустрічі та обговорення з ректором КПІ готуються пропозиції щодо європейських донорських програм, в яких можуть себе проявити наукові школи КПІ.

Працювали з М.Ю. Ільченком над підготовкою зустрічі 8 лютого Міністерства освіти та науки Німеччини і Міністерства освіти і науки України для презентації і обговорення проєкту створення Німецько-Українського центру ключових компетенцій «Використання штучного інтелекту для аналізу великих даних та підтримки інфраструктури передавання даних» (AIDA-TI). На даний час перед КПІ стоїть завдання підготувати концептуальні пропозиції і форму діяльності Центру (його структуру і організацію фінансування з різних джерел).

Робота з низкою Посольств, започаткована в грудні 2021 року, продовжена в середині січня:

– з Посольством Італії в Україні – з проведення церемонії відкриття скульптури “Італійська творча ДНК” в кампусі університету;

– з Посольством Японії в Україні – з обговорення перших стартап-проєктів, запропонованих від КПІ за результатами зустрічі 10 грудня посла Японії в Україні пана Мацуди та ректора КПІ М.З. Згуровського;

– підготовлено низку пропозицій у відповідь на пропозицію Посольства Республіки Корея в Україні розвинути співпрацю з Національним університетом Кьонсан в космічній та авіаційній галузі, включаючи наносупутники, безпілотні літальні апарати, дрони тощо.

Інші міжнародні контакти

– у період з 13 по 28 січня 2022 року делегація ДМС та ДНВР КПІ зустрічається з Технологічним інститутом Шібаури, Японія. Обговорюються питання співпраці.

Робота з впливовими міжнародними організаціями

Відбулися заходи за планом, затвердженим оргвідділом ДМС, і низку заходів заплановано на цей тиждень:

– у контексті взаємодії з BSUN;

– у контексті взаємодії з UNAІ;

– у контексті взаємодії з UNICA.

Серед них:

– з UNICA: 18 січня 2022 р. делегація від КПІ взяла участь у першому вебінарі серії вебінарів з докторської освіти «UNICA 2022: Вплив міжнародного досвіду на академічну кар’єру докторантів». Від КПІ взяли участь співробітники, які опікуються співпрацею з мережею UNICA;

–  з BSUN: 19 січня 2022 р. КПІ взяв участь у Міжнародній конференції «Освіта для сталого розвитку», яка була організована BSUN та Мережею рішень  сталого розвитку ООН. Конференція мала на меті запропонувати платформу для обміну ідеями між викладачами, експертами, студентами, державними установами, університетами, неурядовими організаціями та іншими різними учасниками з різних дисциплін. КПІ представив доповідь «Про Інноваційну екосистему «Sikorsky Challenge Ukraine».

2. Робота координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

Стан набору іноземних громадян:

Рік (станом на)ВсьогоЗВОстажистиПВІ
студентиаспірантив КПІЗа кордоном
14.01.206624672320152
14.01.2169955730 5260
14.01.227525964310103

20 січня проведено вебінар-презентацію спільної магістерської освітньої програми у сфері ядерної енергетики між Університетом м. Анкара (Туреччина) і КПІ ім. Ігоря Сікорського. Захід був організований ЦМО та ННІАТЕ (кафедра атомних електростанцій та інженерної теплофізики), спільно з Інститутом ядерних наук Університету м. Анкара. Метою було ознайомлення випускників освітніх програм Університету м. Анкара з «International Joint Master’s Degree Program», щоб випускники освітніх програм Університету м. Анкара змогли подати документи на навчання в КПІ у весняному семестрі 2022 навчального року. Це – спільна англомовна магістерська програма у сфері атомних електростанцій, за якою КПІ готовий надавати освітні послуги для випускників усіх освітніх програм університету м. Анкара. Угода про це між КПІ та Університетом м. Анкара була підписана в Анкарі 7 жовтня 2019 року.

На постійній основі йде робота по забезпеченню реалізації «Концепції системи роботи університету з набору іноземних громадян на навчання…».

3. Аналіз інвестиційної привабливості міжнародних пропозицій, що адресуються до КПІ, і розвиток нормативної бази університету в міжнародній сфері

Робоча група з розвитку нормативного забезпечення міжнародної сфери університету спільно з центральними підрозділами, юруправлінням та департаментом управління справами, з факультетами та інститутами відпрацьовує всі звернення до КПІ, що містять міжнародні пропозиції від партнерів, і  в разі інвестиційної привабливості таких пропозицій  оформлює міжнародні угоди, договори, меморандуми і т.ін. Усього в роботі нині  10 документів такого типу.

У зв’язку з останніми змінами законодавства України формується інструктивний лист до підрозділів з уточненням нових визначених процедур реєстрації проєктів міжнародної технічної допомоги в органах влади та подальшого моніторингу їхнього виконання.

4. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів

21 січня о 12:00 відбулася онлайн-зустріч з Subscriptions Director світового рейтингу THE Гаретом Кресвелом (Gareth Cresswell) та його колегою – регіональним директором з контентних пропозицій Саймоном Маркі (Simon Markey). На зустрічі Саймон Маркі виступив з презентацією платформ THE Campus, яка надає різноманітну інформацію в галузі вищої освіти у відкритому доступі, та THE Campus+, яка передбачає платну підписку та надає право університету публікувати свої матеріали, зокрема статті розміром 800-1000 слів, за підтримки редакційної команди ТНЕ. Гарет Кресвел презентував сайти університетів-партнерів (на сьогоднішній день їх налічується 23), які за плату можуть розміщувати на платформі ТНЕ інформацію рекламного характеру, лого та навіть витяги з наукових статей.

Представники сектору супроводження взаємодії КПІ із світовими рейтингами університетів попросили Гарета Кресвела та Саймона Маркі надіслати електронною поштою презентації та детальний прайс-лист підписки на вищевказані ресурси для розгляду керівництвом КПІ.

У шостому випуску всесвітнього журналу QS-GEN (Global Education News) опубліковано статтю про події Фестивалю «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ».

Виступив М.З. Згуровський – доручив терміново доопрацювати проєкт плану співробітництва з «Baykar Makina» і ближчим часом вислати його представникам компанії на опрацювання і висловлення їхнього бачення.  

Крім того, він також доручив організувати чергове спільне засідання з Центром ресурсоефективного та чистого виробництва ЮНІДО, під час якого провести мозковий штурм щодо того, що університет спільно з Центром може зробити в цьому напрямі. При цьому слід врахувати, що нині розробляються зміни до законодавства, в яких будуть передбачені суттєві штрафні санкції для підприємств-порушників екологічних норм і правил. Це змушуватиме промисловість модернізуватися, а краще за всіх стратегію такої модернізації з точки зору впровадження більш чистих виробництв може розробити саме Центр у співпраці з КПІ.