ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 7 лютого 2022 року

6. СЛУХАЛИ:

проректора з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренка

Завершено роботу над описом проєкту створення Навчально-практичного центру з турецькою компанією «BAYKAR MAKINA». Виконано переклад проєкту англійською мовою.

Робота з посольствами іноземних держав 

Розпочато підготовку до проведення у березні-квітні 2022 року інформаційного заходу для дипломатичного корпусу зарубіжних країн, акредитованого в Україні, на якому буде представлено перспективні проєкти вчених КПІ. Мета заходу – через взаємодію з дипломатичними представництвами вивести науково-освітні проєкти КПІ на світові і європейські донорські організації, транснаціональні корпорації та отримати кошти на виконання проєктних пропозицій КПІ.

Для відбору перспективних проєктів розпочато індивідуальні зустрічі з деканами факультетів, директорами навчально-наукових інститутів, керівниками Інноваційної екосистеми «Сікорський Челендж Україна».

Інші  міжнародні  контакти

З нагоди відзначення 30-ої річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною за підтримки посла Японії в Україні, КМДА та Апарату Верховної Ради України готується проведення Українсько-Японським центром КПІ в лютому 2022 року низки виставок японських митців, зокрема всесвітньо відомих художників Шьодзо Шімамото та Ясуо Сумі, їхніх учнів та послідовників з України та Японії, представників українського і японського авангарду.

Робота координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання іноземних громадян на навчання в КПІ та роботи з ними в період навчання

З ініціативи Посольства Узбекистану в Україні та Міністерства інноваційного розвитку Узбекистану готується відеоконференція, метою якої є підготовка до підписання договірних документів навчально-наукового проєкту щодо стажування в КПІ молодих учених Узбекистану за пріоритетними напрямами наукових шкіл КПІ.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Відновлюється практика роботи керівного складу ДМС та структур проректора з науки в глибинних наукових осередках (низових ланках) з керівниками 103 кафедр, міжнародних офісів, 272 діючих наукових груп університету з метою надання допомоги в написанні проєктних пропозицій до конкурсів міжнародних проєктно-грантових програм.

Подання проєктів

Від КПІ подано 3 проєктних пропозиції на конкурси програми «Горизонт Європа». Минулого тижня подано четверту заявку від інженерно-хімічного факультету (керівник – професор Артем Юрійович Сазонов).

10 лютого робоча група КПІ візьме участь у Форумі альянсу European Clean Hydrogen Alliance, на якому планується обговорити відкриття конкурсу, який фінансуватиметься Європейською програмою водневої енергетики.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів

Минулого тижня оприлюднено світовий рейтинг Webometrix, у якому КПІ продовжує перебувати на другому місці серед 313 ЗВО України після Університету імені Тараса Шевченка. Готується аналіз динаміки позицій КПІ в цьому рейтингу за окремими складовими і за інтегральними параметрами для подальшого його направлення до підрозділів університету.

На доручення ректора готуємося взяти участь 1-3 березня у першому саміті QS Higher Education Summit, який буде присвячено питанням середовищ, що сприяють інноваціям, у регіонах Близького Сходу та Африки.

Від Вальдемара Сівінського надійшло запрошення ректору М.З. Згуровському взяти наприкінці червня участь у засіданні IREG у Варшаві.

Готуємо зустріч з Сергієм Покровським і його французьким колегою Dominique Aymerdela Chevalerie – засновником і директором компанії «Aymer Exchanges Ltd» (консалтингова компанія з питань обмінів в освіті та бізнесі між Францією і Тайванем).

Виступив М.З. Згуровський – доручив проаналізувати динаміку змін за рейтингом Webometrix. За цим рейтингом КПІ посідає 1536 місце, але воно формується з 5-6 основних показників, які змінювалися в часі. У зв’язку з цим він попросив проаналізувати зміни кожного з показників  у часі і визначити, де КПІ має від’ємну динаміку, де – позитивну і чому. Далі слід буде  здійснити зворотний зв’язок з усіма підрозділами. Він також попросив залучити до цієї роботи О.А.Жученка, оскільки це має бути пов’язано з профілями і в них враховуватися. Таку роботу потрібно буде проводити після кожного оприлюднення  рейтингів QS, Times, Webometrix та інших.