Horizon 2020/ Horizon Europe,  Проектні можливості

Звернення Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії

 

Шановний бенефіціаре проєкту програми «Горизонт 2020» або «Горизонт Європа»,

 

 

Звертаюся до Вас як до бенефіціара гранту, що фінансується ЄС в межах програми «Горизонт 2020» або «Горизонт Європа», з проханням про надання допомоги українським науковцям з огляду на складні обставини, в яких вони сьогодні опинилися.

У жовтні 2021 року Україна та Європейський Союз підписали Угоду про асоційований статус України в Рамковій дослідницько-інноваційній програмі «Горизонт Європа» та в дослідницькій і навчальній програмі «Євратом». І хоча внаслідок розв’язаної Росією загарбницької війни проти України процес ратифікації цієї угоди був призупинений,  наше прагнення зблизити між собою українську та європейські наукові спільноти день за днем тільки росне і міцніє. Навіть незважаючи на те, що Угода про асоціацію ще не набула чинності, українські організації вже мають право на отримання фінансування ЄС в межах програми «Горизонт Європа». Що стосується поточних проєктів програми «Горизонт 2020», в яких задіяні учасники з України, зараз ми підходимо до питань звітування та дотримання кінцевих термінів завершення таких проєктів максимально гнучко.   

З 22 березня на платформі Euraxess network почав діяти спеціальний портал ERA4Ukraine. На цьому порталі за принципом «єдиного вікна» зібрана інформація про різні форми підтримки, яку пропонує українським науковцям Європейський Союз, держави-члени ЄС та асоційовані країни. Зокрема, він містить інформацію про низові ініціативи підтримки, як-от ScienceforUkraine.

Цим листом я хочу попросити Вас про підтримку вчених з України, які змушені були покинути свої домівки, в межах своїх проєктів програм «Горизонт 2020» та «Горизонт Європа».

Зокрема, при розміщенні оголошень про відкриті вакансії у проєктах та при заповненні цих вакансій – будь ласка, наскільки це можливо, приділіть особливу увагу кандидатурам українських дослідників.  

Незабаром Ви отримаєте можливість розміщувати інформацію про пропозиції такого типу в межах своїх поточних проєктів на порталі Європейської комісії  Funding & Tenders Portal (через меню ‘My Projects’). Щойно ця функція стане доступною, ми детальніше розповімо Вам про неї в окремому повідомленні.  

Сподіваюся, що цим кроком нам вдасться змінити на краще життя тих, хто сьогодні потребує цього найбільше.

                

 

Щиро Ваш,

 

Жан-Ерік ПАКЕ