Horizon 2020/ Horizon Europe,  Проектні можливості

Рекомендації з пошуку партнерів для спільної участі в конкурсах програм ЄС

 

Шановні колеги!

В роботі по посиленню підготовки проектних пропозицій від КПІ для подачі до конкурсів європейських проектно-грантових програм важливими є практичні навички пошуку партнерів.

До нас звертаються співробітники із запитами допомогти якнайшвидше надати рекомендації в цьому плані: як можна підшукати партнерів для формування консорціумів вчених, які (консорціуми) власно і подають проектні пропозиції на конкурси.

Відповідаючи на такі запити, до Вашої уваги пропонується матеріал “Пошук партнерів для спільної участі в конкурсах програм ЄС за допомогою інструменту порталу Єврокомісії «Partner search»”.

Фактично це є інструкцією (алгоритмом) з користування інструментом «Partner search», яка допоможе нашим вченим знайти партнерів для участі в конкурсах програм “Горизонт Європа”, ERASMUS+ та інших програм.

 

 

Пошук партнерів для спільної участі в конкурсах програм ЄС за допомогою інструменту Partner search

Участь в конкурсах проєктів, які проводяться в межах рамкової науково-інноваційної програми «Горизонт Європа», освітньої програми «Еразмус+» та інших програм Європейського Союзу, здебільшого вимагає створення консорціуму організацій з різних країн Європи. Тому перед оформленням проєктних заявок науковим групам КПІ варто заручитися підтримкою представників закордонних університетів, наукових установ, підприємств або інших партнерських організацій, які готові будуть спільно з ними працювати над проєктом в складі міжнародного консорціуму. Одним із методів пошуку партнерів в конкурсах програм ЄС є використання інструменту Partner search на порталі Європейської комісії. Нижче наведена покрокова інструкція, яка допоможе науковцям КПІ знайти відповідний конкурс проєктів і скористатися цим інструментом для створення консорціуму.

  1. Як знайти відповідний конкурс проєктів:
  • Відкрийте пошукову сторінку порталу Європейської комісії за посиланням:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search

  • За допомогою фільтрів з лівого боку сторінки задайте потрібні параметри пошуку:
  • В поле з позначкою Type your Keywords можна вписати ключові слова та вирази, за якими шукаєте конкурс. Наприклад, “renewable energy”, “AI”, “raw materials” тощо. Можна також здійснювати пошук конкурсів без застосування фільтру ключових слів.
  • Для розширення результатів пошуку за ключовими словами та виразами приберіть прапорець з фільтру Match whole words only.
  • Приберіть прапорці з фільтрів TENDERS і Closed. Це допоможе вам відфільтрувати з результатів пошуку тендерні конкурси і конкурси, які вже завершилися.
  • В списку Programming period оберіть 2021-2027.
  • В списку Filter by Programme/Programme group оберіть програму, яка вас цікавить. Наприклад, “Horizon Europe” або “Erasmus+ Programme”.
  • Якщо ви шукаєте конкурс в межах програми «Горизонт Європа»:
    • Можете встановити портібні параметри пошуку, обравши розділ програми, який вас цікавить, зі списку Programme part. Наприклад: розділ MSCA («Дії Марії Склодовської-Кюрі») містить конкурси з організації академічних обмінів; розділ Health («Здоров’я») містить конкурси за тематикою медицини та охорони здоров’я; розділ Widening participation and spreading excellence («Розширення участі і поширення високих наукових стандартів») містить конкурси, спрямовані на залучення до програми «Горизонт Європа» учасників з країн, які розвиваються.
  • Можна додатково звузити результати пошуку за допомогою фільтрів Missions (дослідницько-інноваційні місії), Destinations (цільові підрозділи), Specific priorities (специфічні пріоритети) та ін.
  • З інформацією про структуру програми «Горизонт Європа», в тому числі – про окремі її розділи, підрозділи, місії тощо, можна ознайомитись в інформаційних буклетах, які розміщені на сторінці НКП КПІ ім. Ігоря Сікорського за посиланням https://ncp.kpi.ua/ncp-info-materials/
  • Якщо ви шукаєте конкурс в межах програми «Еразмус+», рекомендуємо вам ознайомитися зі списком усіх актуальних конкурсів або скористатися фільтром ключових слів, адже інші можливості звуження результатів пошуку за цією програмою є обмеженими.
  1. Як розібратися в умовах конкурсу:
  • Клікніть по назві конкурсу в списку результатів пошуку, щоби відкрити сторінку з його умовами.
  • Переконайтеся, що кінцева дата подання проєктних заявок в межах цього конкурсу (Deadline date) є не занадто близькою – адже створення консорціуму та підготовка якісної проєктної заявки зазвичай займає не менше 1-2 місяців.
  • Уважно ознайомтеся з базовими вимогами до учасників конкурсу в розділі Topic conditions and documents щоби дізнатися, чи для участі в ньому необхідно створити міжнародний консорціум, а також щоби переконатися, що в обраному конкурсі можуть брати участь організації з України. Зауважте, що в конкурсах програми «Горизонт Європа» Україна виступає як Associated country, а в конкурсах програми «Еразмус+» — як Partner country.
  • Прочитайте опис умов конкурсу в розділі Topic description. Зазвичай він складається з двох підрозділів: Expected outcome (очікувані результати проєктів) і Scope (проблематика проєктів). Оцініть, який внесок може зробити ваша наукова група або робоча команда в проєкт, який відповідатиме умовам цього конкурсу. При цьому пам’ятайте про те, що якщо вимоги конкурсу передбачають реалізацію проєкту міжнародним консорціумом – то кожна з партнерських організацій в межах цього проєкту відповідатиме за виконання окремих, чітко окреслених завдань відповідно до своєї експертизи і ролі в консорціумі. Наприклад, один із партнерів може відповідати за координацію та управління проєктом (роль Координатора), інші – за проведення певного комплексу досліджень, розробку експерементальних моделей, організацію тематичних заходів, взаємодію з суб’єктами підприємництва, поширення результатів проєкту тощо.
  • Якщо вам важко розібратися, чи певний конкурс підходить вам за своїми умовами – надішліть своє запитання до Відділу координації міжнародної проєктної діяльності за допомогою форми зворотнього зв’язку (https://ipd.kpi.ua/contact-us-form/), і протягом 48 годин отримаєте письмову консультацію.
  1. Як розмістити на сторінці конкурсу оголошення про пошук партнерів:
  • Сторінка кожного конкурсу проєктів, участь в якому передбачає створення міжнародного консорціуму, містить розділ Partner search announcements. Організації, які мають обліковий запис на порталі Європейської комісії (в тому числі, КПІ ім. Ігоря Сікорського), можуть публікувати в цьому розділі свої оголошення про пошук партнерів для створення консорціуму в межах проєктних конкурсів.
  • Існує два типи оголошень про пошук партнерів — Expertise Request і Expertise Offer:
    • Expertise Request («запит про залучення експертизи») – такі оголошення розміщують організації, які мають проєктну ідею і для її реалізації потребують партнерів з певними експертними знаннями, вміннями та досвідом. Зазвичай (але не завжди) організації, які публікують на порталі оголошення типу Expertise Request, готові взяти на себе роль Координатора консорціуму або входять до консорціуму, який вже має свого Координатора.
    • Expertise Offer («пропозиція експертизи») – такі оголошення розміщують організації, що не мають власної проєктної ідеї, але бажають взяти участь в конкурсі і володіють певним набором експертних знань, вмінь та досвіду, які є релевантними для цього конкурсу. Зазвичай (але не завжди) оголошення типу Expertise Offer публікують на порталі організації, які не готові брати на себе ролі Координатора консорціуму, але бажають долучитися до певного консорціуму в ролі партнера.
  • Визначтесь, який тип оголошення про пошук партнерів ви бажаєте розмістити на сторінці обраного конкурсу проєктів, і підготуйте текст цього оголошення англійською (до 500 знаків включно з пробілами).
  • Орієнтовні схеми оголошень про пошук партнерів:
    • Expertise Request:

Представлення організації (наприклад, можете вказати, чим займається ваш підрозділ або наукова група, з ким співпрацює, яку має матеріально-технічну базу тощо)

Основна ідея проєктної пропозиції (дуже коротко сформулюйте ідею проєкту, над яким бажаєте працювати, без розкриття деталей)

Інформація про партнерів, які вам потрібні (вкажіть, які компетенції вам необхідні для реалізації своєї проєктної ідеї, і партнерів якого типу ви шукаєте).

  • Expertise Offer:

Представлення організації (наприклад, можете вказати, чим займається ваш підрозділ або наукова група, з ким співпрацює, яку має матеріально-технічну базу тощо)

Висловлення зацікавленості в конкурсі (поясніть, чому ви зацікавлені участю в цьому конкурсі: які маєте напрацювання за тематикою конкурсу, який маєте релевантний досвід тощо)

Інформація про можливий внесок у проєкт (опишіть, які саме завдання ви можете виконувати в проєктах в межах цього конкурсу, які маєте для цього ресурси та компетенції).

  • Для довідки: ознайомитися з текстами оголошень про пошук партнерів, які вже були розміщені на порталі Європейської комісії представниками КПІ ім. Ігоря Сікорського, можна за посиланням: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/org-details/998145715 (див. розділ Partner search announcements наприкінці сторінки).
  • Готовий текст оголошення надішліть на адресу Відділу координації міжнародної проєктної діяльності (s.shukayev@kpi.ua). Обов’язково вкажіть у листі назву конкурсу, до якого відноситься ваше оголошення; тип оголошення (Expertise request чи Expertise offer) та ім’я і електронну адресу контактної особи, яка відповідатиме за взаємодію з потенційними партнерами в межах цього конкурсу.
  • Якщо вам складно сформулювати текст оголошення англійською, або не вдається скоротити його до 500 знаків включно з пробілами – можете надіслати на s.shukayev@kpi.ua чернетку свого оголошення англійською або українською, без урахування кількості знаків. Співробітники Відділу міжнародних проєктів допоможуть вам перекласти на англійську та/або належним чином відредагувати оголошення.
  • Після узгодження з вами всіх редакційних змін, співробітники Відділу міжнародних проєктів опублікують ваше оголошення про пошук партнерів на порталі Європейської комісії на сторінці відповідного конкурсу. Коли/якщо на ваше оголошення відгукнуться потенційні партнери, Відділ повідомить вас про це електронною поштою.
  • ВАЖЛИВО! Візьміть до уваги, що всі оголошення розміщуються на порталі Європейської комісії від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського (а не від імені окремої наукової групи, кафедри, факультету тощо). Тому дуже бажано, щоби на сторінці кожного конкурсу програм «Горизонт Європа», «Еразмус+» тощо було розміщене тільки одне оголошення від КПІ. Це дозволить потенційним партнерам уникнути плутанини при комунікації з представниками різних наукових груп університету. Тому перед підготовкою оголошення про пошук партнерів для участі в певному конкурсі просимо вас переконатися, що на сторінці цього конкурсу ще не публікувалися оголошення від імені КПІ.
  1. Як знайти на дошці оголошень конкурсу відповідного партнера:
  • Крім розміщення на сторінці конкурсу власного оголошення про пошук партнерів, ви також можете переглянути оголошення інших організацій, що зацікавлені участю в цьому конкурсі. Щоби ознайомитися з дошкою оголошень для певного конкурсу, відкрийте його сторінку і клікніть напис View/Edit в розділі Partner search announcements. Число зліва від цього напису вказує на кількість оголошень, які відносяться до даного конкурсу.
  • За допомогою фільтрів зверху сторінки задайте потрібні параметри пошуку:
  • В поле з позначкою Search by name, description можна вписати ключові слова та вирази, за якими шукаєте партнерів. Наприклад, якщо вам потрібен партнер з експертизою в галузі поширення результатів проєкту, впишіть в це поле словоdissemination. Можна також здійснювати пошук партнерів без застосування фільтру ключових слів.
  • В списку Expertise request, Expertise offer поставте прапорець біля типу оголошень, які бажаєте переглянути.
  • В списку Sort by можна обрати спосіб впорядкування оголошень: наприклад, за датою публікації або за першою літерою в назві організації.
  • Якщо певне оголошення вас зацікавило – ви можете переглянути профіль організації, що його розмістила, на порталі Європейської комісії, і дізнатися більше інформації про цю організацію. Для цього клікніть назву організації над текстом оголошення.
  • Профіль організації на порталі зазвичай містить:
  • назву країни, в якій зареєстрована організація;
  • тип, до якого вона відноситься (наприклад, заклад вищої освіти, наукова установа, мале або середнє підприємство тощо);
  • короткий опис організації;
  • ключові слова та теги, за якими її можна знайти;
  • інформацію про проєкти програм ЄС, в яких брала участь організація (кількість проєктів; назви та ідентифікаційні коди кожного з проєктів; програми, в межах яких виконувалися проєкти; ролі, які організація виконувала в проєктах; міжнародні партнери, з якими співпрацювала організація тощо);
  • перелік оголошень про пошук партнерів за різними конкурсами, які організація опублікувала від моменту своєї реєстрації на порталі.
  • Щоб оцінити, наскільки перспективною може бути співпраця з організацією, яка розмістила своє оголошення про пошук партнерів, рекомендуємо вам передусім звернути увагу на наявність в неї достатнього досвіду участі в проєктах в межах програм ЄС, а також на чіткість формулювання запиту в оголошенні. Найбільш перспективними партнерами зазвичай є організації, які брали участь принаймні в 3 європейських проєктах (зокрема, в ролі Координатора), і які максимально конкретно описують свої побажання щодо інших партнерів та/або свою експертизу в межах даного конкурсу.
  • Якщо ви бажаєте відгукнутися на оголошення, яке рорзмістила певна організація – будь ласка, підготуйте текст звернення до цієї організації з пропозицією співпраці (кількість знаків необмежена) і надішліть його на адресу Відділу координації міжнародної проєктної діяльності (s.shukayev@kpi.ua). Обов’язково вкажіть у листі назву конкурсу, до якого відноситься оголошення, назву організації, до якої хочете звернутись, та ім’я і електронну адресу контактної особи, яка відповідатиме за взаємодію з цією організацією. Співробітники Відділу міжнародних проєктів надішлють ваше повідомлення вказаній організації від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського через портал Європейської комісії.

В разі виникнення будь-яких питань щодо процедури пошуку партнерів для спільної участі в конкурсах програм ЄС — будь ласка, звертайтеся до Відділу координації міжнародної проєктної діяльності за допомогою форми зворотнього зв’язку (https://ipd.kpi.ua/contact-us-form/), і протягом 48 годин отримаєте письмову консультацію.

Бажаємо плідних партнерських відносин із закордонними організаціями та успішної участі в конкурсах проєктів!