Новини ДМС

Відновлення науки та інновацій в Україні

 

2 червня 2022 року у Варшаві відбулася зустріч Польської академії наук, НАН України, НАН США, Німецької НАН Леопольдіни, Королівської датської академії наук і літератури, ALLEA Європейської федерації академій наук і гуманітарних наук та Королівського товариства Великої Британії.

Метою зустрічі було обговорення та узгодження кроків для побудови потужної системи науки, інновацій, досліджень та підготовки кадрів у Україна. 10 заходів, сформульованих нижче, є практичними кроками, які можуть бути зроблені науковими співтовариствами країн, а також тими, що оточують світ. Хоча деякі дії можуть бути досягнуті в найближчій перспективі, інші будуть залежати від розвитку військової та безпекової ситуації в Україні.

  1. Підтримка інституційних філій в Україні для українських дослідників, які отримують тимчасові призначення за кордоном, з метою заохочення репатріації після припинення бойових дій та покращення загальної ситуації.
  2. Розробка конкретних програм фінансування, спрямованих на дослідників ранньої кар’єри з України та їх командам, у тому числі таких, що використовують дистанційні робочі угоди.
  3. Створити програми фінансування спільних досліджень для міжнародних команд з дослідниками, які працюють в Україні.
  4. Забезпечити доступ до спеціалізованих дослідницьких об’єктів за кордоном, особливо тих, що дублюють українські об’єкти, пошкоджені або зруйновані під час бойових дій.
  5. Надати українським науковим установам дистанційний безкоштовний доступ до наукових журналів.
  6. Звільнення від сплати зборів за обробку статей (APC), членських внесків у наукових організаціях та внесків за участь у конференціях для дослідників та науково-дослідних організацій в Україні.
  7. Встановлення заходів мозкового обігу для українських дослідників для налагодження зв’язків та взаємного навчання з колегами та організаціями у міжнародному науковому співтоваристві.
  8. Пожертвування українським установам потрібного та все ще придатного для використання лабораторного та дослідницького обладнання для заміни зруйнованого під час війни.
  9. План повоєнного відновлення науки України з урахуванням майбутніх потреб нації, включаючи модернізацію українських наукових досліджень, інноваційну діяльність на ранніх етапах та освіту.
  10. Створити координаційну раду для максимізації впливу, мінімізації надмірності та змістовного використання синергії, обліку питань, пов’язаних з дослідниками молодшого та старшого рівнів.

 

Джерело – https://www.nationalacademies.org/news/2022/06/action-steps-for-rebuilding-ukraines-science-research-and-innovation