Новини ДМС

Звіт на ректораті КПІ ім. Ігоря Сікорського 15 листопада 2021

З найважливішого

Відповідно до доручення першого заступника міністра Андрія Вітренка щодо  розвитку двостороннього співробітництва України та США у науковій і технологічній сферах підготовлено та вчасно відправлено до МОН України доповідну записку про співпрацю КПІ з партнерами в США, зокрема в наукових програмах, проєктах тощо; пропозиції щодо можливих пріоритетних напрямів подальшого розвитку співробітництва КПІ з партнерами в США у науково-технологічній сфері. Матеріали направлено також усім проректорам для формування спільного бачення тієї бази, на якій будуватиметься співпраця з партнерами зі США на новому етапі.

Італійський архітектор, дизайнер і художник Паоло Коя, який готує проєкт меморіальної дошки для встановлення на будинку по вул. Гончара в Києві, в якому проживав ректор КПІ в 1919-1920 роках проф. Де Метц, запропонував встановити в кампусі КПІ його композицію в стилі модерн. Ініціативна група (В.В. Ванін, В.Й. Котовський, В.В. Лазаренко, Б.І. Дуда, за участю проректорів В.А. Кондратюка та Н.В. Семінської, скульптора А.В. Валієва)  рекомендує встановити композицію біля Науково-технічної бібліотеки. Лист з такою пропозицією пану Коя 12 листопада направлено. У разі позитивного сприйняття цієї пропозиції в церемонії відкриття візьме участь Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо.

Робота з посольствами

Співпраця з Японією

Після вручення новопризначеним Послом Японії в Україні Кунінорі Мацудою вірчих грамот на 18-19 листопада планується його перший візит в КПІ для ознайомлення з діяльністю Українсько-Японського центру і обговорення нових спільних проєктів.

На  16 листопада спільно з І.Г. Малюковою готуємо онлайн-зустріч ректора М.З.Згуровського з працівниками «Mitsubishi Research & Consulting», які представляють Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA), для ознайомлення останніх з діяльністю Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine».

Щодо відкриття в КПІ нової магістерської програми «Зняття АЕС з експлуатації». Робота ведеться за координації першого проректора Ю.І. Якименка та у взаємодії з проректором з навчальної роботи А.А. Мельниченком. Першими направлено звернення ректора М.З. Згуровського до Міненерго та до МЗС України. Готуються наступні кроки з МЗС України та МАГАТЕ.

На звернення Посольства Республіки Узбекистан готуємо делегацію КПІ для онлайн-участі у Міжнародному тижні інноваційних ідей «InnoWeek.Uz-2021» 22-27 листопада 2021 року в Ташкенті. Це нагода познайомитися з потенційними технологічними та бізнес-партнерами з Узбекистану і країн Азії та Тихоокеанського регіону. Працюємо із Г.С.Васильєвим та І.Г. Малюковою.

Інші міжнародні контакти

Співпраця з американськими  партнерами

Готуємо спільно з Є.М. Письменним на 24 листопада навчальний семінар «Концепції та характеристики малих модульних реакторів США», щоб ознайомити викладачів і студентів КПІ з інноваційними ядерними технологіями та передовими проєктами у сфері малих модульних реакторів США. Захід запроваджується за підтримки Департаменту енергетики США та Аргонської національної лабораторії.

Співпраця з польськими партнерами

На ознаменування 100-річного ювілею діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі видано розпорядження ректора університету, яким затверджено відповідний план заходів.

Спільно з головою Секції доктором Янушем Фуксою почали реалізацію спільних заходів. Ця робота віддзеркалюється на сторінках газети «Київський політехнік» (в рубриці «Українсько-Польський центр інформує»), на сайті Українсько-Польського центру, на сторінках ДМС і ДНВР у соціальних мережах. Отож у день відзначення національного свята Республіки Польща – Дня незалежності – силами НТБ  було організовано лекцію «Видатні поляки – вихованці київських навчальних закладів». Лекція стала першою з серії, присвяченої 100-річному ювілею Секції вихованців КПІ в Польщі. Відеозапис лекції надсилається голові Секції Янушу Фуксі.

Робота із впливовими міжнародними організаціями – відбулася низка заходів. Серед них: 

– у контексті взаємодії з ініціативою ЄС «Фонд розвитку блакитної економіки в Чорному морі», куди входять також Грузія, Туреччина, Болгарія, Румунія;

– у контексті взаємодії з Department of Global Communications ООН (вебінар проєкту ООН «Academic Impact Initiative» («Академічний вплив»);

– у контексті взаємодії з UNICA працювали, щоб включити інформацію про діяльність КПІ до Інформаційного бюлетеня UNICA. До складу цієї організації входять 54 університети,  причому Україну представляє лише один із них – КПІ.

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

Завершено вступну кампанію для іноземних громадян. Зараховано (враховувались ті студенти, які вже підписали контракти та заплатили за навчання) 304 іноземці – на 15% більше, ніж торік (станом за аналогічний період у 2020 році – 268).

За умов складної епідеміологічної ситуації в ЦМО (багато співробітників хворіють на COVID-19 і на гострі респіраторні захворювання) ЦМО забезпечує швидке реагування для забезпечення безперебійного вирішення міграційних питань і оформлення першокурсників – іноземних громадян.

12 листопада розпочата вакцинація іноземців. Але є складнощі, бо іноземці не мають українського ідентифікаційного коду, є проблеми з інформаційними базами медичних служб тощо. Проте  спільними зусиллями ДНВР, ЦМО та бригад з вакцинації 12 листопада вдалося зареєструвати та вакцинувати перших трьох іноземців за тією самою процедурою, що й українських громадян.

Іноземці, як і українські студенти, можуть генерувати сертифікати про вакцинацію в застосунку «Дія» та мають запис в https://helsi.me/.

Усього в нас 108 іноземців, які планують вакцинуватися.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Продовжується проведення в підрозділах семінарів-практикумів для організаторів і керівників діючих наукових груп, що присвячені методикам провадження міжнародної проєктної діяльності. Семінари були проведені 9 листопада на ФСП, 11 листопада на ФІОТ і повторно 12 листопада в ІЕЕ. Слід відзначити роль директора ІЕЕ професора С.П.Денисюка, який першим з-поміж деканів оголосив, що сам очолюватиме міжнародний офіс інституту з підготовки міжнародних проєктів.   

Делегація КПІ спільно з професором Іденом Мамутом узяла участь у круглому столі «Стратегія блакитної економіки для Чорного моря: український внесок». У ході заходу визначили напрями та конкретні теми, за якими підрозділи КПІ зможуть розпочати підготовку проєктних пропозицій до конкурсів міжнародних (європейських) проєктно-грантових програм.

Делегація КПІ, яка займається організацією взаємодії КПІ з European Clean Hydrogen Alliance, готується взяти участь у Hydrogen Forum, який відбудеться у форматі онлайн 30 листопада 2021 р. Готуємо виступ від КПІ.

Робота групи із забезпечення позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів

До рейтингу «THE» («Times Higher Education Impact Rankings 2022»), який оцінює, як 17 Цілей сталого розвитку враховуються університетом у його стратегії розвитку, всі необхідні дані від КПІ завантажено вчасно.

Тепер починаємо збирати й завантажувати дані до глобального рейтингу QS World University Rankings. Цей період розподілено в часі: окремі складові завантажуються в різні місяці. Щомісячно будемо завантажувати окремі блоки даних відповідно до графіку та вимог цього рейтингу. Загальний дедлайн 4 лютого 2022 року. Працюємо з проректорами за координацією першого проректора Ю.І.Якименка.