Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 29 листопада 2021 року

Головне за тиждень:
Відбулися заходи, пов’язані з увічненням в КПІ ім. Ігоря Сікорського пам’яті Бориса Євгеновича Патона:  відкриття пам’ятника біля корпусу №1; відкриття меморіальної дошки на будинку за адресою: проспект Перемоги, 37д, де він народився; відкриття дошки у зв’язку з присвоєнням Державному політехнічному музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського імені Бориса Патона.

Забезпечуємо протокольний супровід підготовки візиту 2 грудня віцепрем’єр-міністра України – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Андріївни Верещук. Працюємо із А.А.Мельниченком, Я.Ю.Цимбаленко, В.С.Камаєвим, М.Д.Гомелею.

На звернення Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки провели спільно з Є.М. Письменним навчальний семінар «Концепції та характеристики малих модульних реакторів США». Захід було запроваджено за підтримки Департаменту енергетики США та Аргонської національної лабораторії.

Робота з посольствами

На 3 грудня готуємо зустріч із делегацією компанії «Information Security» (м. Кобе, Японія) для обговорення питань співпраці у сфері кібербезпеки.

На 10 грудня готується перший візит до КПІ новопризначеного Посла Японії в Україні Кунінорі Мацуди. Планується ознайомити його з університетом і діяльністю Українсько-Японського центру та обговорити нові спільні проєкти.

На 16 грудня заплановано перший візит до КПІ Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського. Планується презентувати пану послу наш університет, ознайомити з діяльністю Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine», і на основі цього спільно подумати про можливість розвитку співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського з партнерами в Ізраїлі у сфері високотехнологічного розвитку, науки, інноватики.

Почали працювати з Посольством Італії, Італійським інститутом культури та Інститутом зовнішньої торгівлі Італії у питанні передачі до КПІ скульптури відомого архітектора, дизайнера, художника Паоло Койї «Італійська творча ДНК» і підготовки церемонії її встановлення  та відкриття в кампусі університету. На цьому тижні заплановано визначити місце для  встановлення скульптури (неподалік НТБ).

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

Станом на 26.11.2021 р. до КПІ ім. Ігоря Сікорського зараховано 317 іноземців (станом на аналогічний період у 2020 році – 268; у 2019-му  –  400).

Завершено набір на навчання у 2021/2022 навчальному році в бакалаврат і магістратуру: вступили 170 (у 2020 році – 188; у 2019-му – 198) і 40 (у 2020 році – 42; у 2019-му – 39) абітурієнтів відповідно.

Продовжується прийом на ПВІ (зараховано 95 слухачів; у 2020 році – 26, у 2019-му – 130) і в аспірантуру (зараховано 12; у 2020 році – 7, у 2019-му – 0).

Видано запрошень на навчання:

– студенти – 151 запрошення (у 2020 році – 130; у 2019-му – 106);

– до аспірантури – 7 запрошень (у 2020 році – 5; у 2019-му – 14);

– підготовче відділення – 185 запрошень (у 2020 році – 148; у 2019-му – 215).

Продовжується вакцинація іноземців. Вакциновано ще двоє іноземних студентів.

На пропозицію Фонду розвитку та інтернаціоналізації вищої освіти Туреччини (FIRVO)  обговорити шляхи співпраці з КПІ, на 9 грудня готуємо зустріч з керівником Фонду Гіяседдіном Хазневі (початок о 14:30). Серед цілей Фонду – наміри збільшити кількість іноземних студентів у КПІ до 2030 року в чотири і більше разів і плани щодо розвитку віртуальної освіти.

Аналіз інвестиційної привабливості міжнародних пропозицій, що адресуються до КПІ, і розвиток нормативної бази університету в міжнародній сфері

Робоча група з розвитку нормативного забезпечення міжнародної сфери університету спільно з центральними підрозділами, з юридичним управлінням і департаментом управління справами, а також з факультетами та інститутами відпрацьовує всі звернення до КПІ, що містять міжнародні пропозиції від партнерів, і – в разі інвестиційної привабливості таких пропозицій – оформлює міжнародні угоди, договори, меморандуми тощо. В роботі – 16 документів.

Спільно з НДЧ працюємо над угодами з Фондом фінансування науки і підтримки інновацій Міністерства інноваційного розвитку Республіки Узбекистан.

До кінця листопада має бути сформований новий договір з Інформаційним центром ДААД в Україні про спільну діяльність у зв’язку із внутрішніми в системі ДААД змінами його юридичного статусу в Україні.

Формується проєкт наказу, положення та ін. про створення «Відділу секторального співробітництва» на площах, що виділяються ДМС, ЦМО в корпусі №31.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Триває проведення в підрозділах семінарів-практикумів для організаторів і керівників діючих наукових груп, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності.  Наступний семінар буде проведено на ХТФ.

У рамках проєкту створення за підтримки МАГАТЕ освітньої програми «Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів» готується до відкриття на ТЕФ ще одна навчальна лабораторія. 

Під час візиту до КПІ делегації компанії «Egyptian Black Sand Company» (Арабська Республіка Єгипет) на чолі з головою її правління генерал-майором Самі Хасаном 4 грудня плануємо ознайомити делегацію з можливостями вчених НН ІМЗ здійснити проєкти зі створення в Єгипті виробництва титанового шлаку, титанової губки, діоксиду титану та злитків.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

Робоча група продовжує аналізувати результати останніх предметних рейтингів ТНЕ – за категоріями «Комп’ютерні науки» та «Інженерія», готуються відповідні аналітичні записки.

Формуємо базу даних завідувачів кафедр та гарантів тих магістерських і PhD освітніх програм, які забезпечують підготовку спеціалістів у сфері «Комп’ютерні науки», і від роботи яких залежать інтегральні параметри та місця КПІ в цьому предметному рейтингу. Їм і буде скеровано результати аналізу з метою сприяти створенню синергетичного ефекту в діях центральних структур і підрозділів для забезпечення позитивної динаміки позицій КПІ в світових рейтингах університетів.

Інші заходи

Готуємо на урочисте засідання  Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського церемонію з нагоди присвоєння звання «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академіку НАН України Ярославу Степановичу Яцківу — відомому українському фізику, астроному і геодезисту.

30 листопада відбудеться щорічна конференція компанії «HUAVEI» за участю посла Китаю Фан Сянжуна, на якій зазвичай учасників знайомлять з новими інноваціями компанії та її подальшими планами. Ми запрошені до короткого виступу.