Допомога вченим і аспірантам,  Новини ДМС

MSCA4Ukraine: Дії Марії Складовської-Кюрі для України

 

10 травня 2022 року Європейська Комісія оголосила про запуск схеми стипендій MSCA4Ukraine в контексті Програми Дій Марії Складовської-Кюрі (Marie SkłodowskaCurie Actions)

Запропонована схема підтримки наукової діяльності MSCA4Ukraine є частиною відповіді ЄС на війну, яку росія розв’язала проти України. Схема має на меті підтримати українських дослідників, які вимушені залишити країну через військову агресію росії. Схема дозволить українським вченим продовжувати роботу в Європі, а також допоможе зберегти українську систему досліджень та інновацій і захистити свободу наукових досліджень в цілому.

Із загальним бюджетом у 25 мільйонів євро MSCA4Ukraine надаватиме стипендії для аспірантів та постдокторантів. Реалізацією схеми буде займатися досвідчений консорціум (зокрема, організації проєкту InspirEurope), який має досвід у підтримці дослідників, що опинилися в зоні ризику.

В межах MSCA4Ukraine дослідники зможуть продовжити роботу в академічних або неакадемічних установах в країнах-членах ЄС або країнах, асоційованих до програми «Горизонт Європа». Ця схема також дозволить дослідникам знову влаштуватися в Україні, щоб відновити науково-дослідний та інноваційний потенціал своєї країни.

Схема MSCA4Ukraine сприятиме розвитку наукового потенціалу, отриманню нових навичок, наданню можливостей кар’єрного зростання, а також забезпечуватиме рівні можливості, інклюзивність та привабливі умови праці. Важливою частиною схеми будуть заходи з професійної підготовки, що допоможе досліднику набути ключових навичок та компетентностей. У разі прибуття дослідника із сім’єю, схема передбачатиме додаткові виплати.

Схема MSCA4Ukraine стала можливою після забезпечення відповідного фінансування та внесення уточнень у програму Horizon Europe на період 2021-2022 років.

Більш детальна інформація щодо реалізації схеми буде оприлюднена після літа 2022 року.

Детальніше за посиланням.