ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату 26 квітня 2021 року

1. Головне за тиждень

Делегація КПІ взяла участь в 4-му засіданні Робочої групи з науки та освіти (Робочої підгрупи з науки і інновацій) Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ та представила «Програму КПІ з наносупутників» та «Інноваційну екосистему КПІ».

КПІ відвідала Наталі Берас, керівниця відділу з питань культури та співробітництва Посольства Французької Республіки в Україні, директорка  Французького інституту в Києві, – з метою огляду і представлення громадськості муралу на стіні корпусу № 18 (ФІОТ) роботи французького художника-урбаніста Nelio. На 29 квітня 2021 року готується візит Й.В. Надзвичайного та Повноважного Посла Французької Республіки в Україні пана Етьєна де Понсена.

На 28 квітня 2021 року з 10:00 до 12:00 готується круглий стіл «Атомна енергетика: історія, сучасність, майбутнє» та о 12:30 – офіційне відкриття пам’ятника Олександрові Лелеченку.

На виконання доручення ректора М.З. Згуровського щодо аналізування причин, які дали підставу для зауважень до результатів роботи міжнародного напряму, опублікованих у журналі «Forbеs.Україна»,  почали цю роботу.

Робота із впливовими міжнародними організаціями.

1.1.1. Спільно з першим проректором Ю.І. Якименком, проректором А.А. Мельниченком та О.М. Новіковим, І.Г. Малюковою почали працювати над текстом угоди і проєктною пропозицією програми Cyber Security Program Фонду «CRDF Global Ukraine» з перепідготовки та перепрофілізації ветеранів АТО/ООС у галузі кібербезпеки. Для навчання Фонд планує сформувати 2 групи слухачів по 30 осіб, термін дистанційного навчання – по 3 місяці для кожної групи у першому та другому півріччях 2021 року.

Співпраця з посольствами

Відповідно до домовленостей, досягнутих під час візиту 3.03.2021 року Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Узбекистан в Україні Алішера А.Курманова, спільно з І.Г. Малюковою підготували та передали Посольству Республіки Узбекистан в Україні матеріали щодо концепції Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» та запрошення до участі у Фестивалі «Sikorsky Challenge» в серпні 2021 року.

2. Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ ім. Ігоря Сікорського та роботи з ними в період навчання

2.1. Від корпорації «Zhejiang Xipei Education Technology Co., Ltd.» отримано пропозицію від п’яти китайських університетів (Guilin University of Electronic Technology, Soochow University, Jiaxing University, Pingdingshan University, Xi`an Siyuan University) щодо створення китайсько-української спільної освітньої установи (100 студентів щороку), підготовки магістрів (30 студентів щороку), а також щодо започаткування бакалаврських програм подвійних дипломів (90 студентів щороку). Готуємо меморандуми про наміри.

2.2. За даними опитування, проведеного рейтингом QS, 86,3% абітурієнтів при вступі користуються послугами рекрутингових компаній і близько 13,7% особисто працюють із сайтами університетів, які обрали для навчання. Враховуючи це, проводимо пошук надійних компаній, що працюють на ринку України, для набору студентів до КПІ на навчання.

3. Активізація міжнародної проєктно-грантової діяльності

3.1. 21 квітня відбувся черговий (уже четвертий) вебінар для молодих вчених із серії під загальною назвою «Проєктні горизонти КПІ», їх заплановано провести протягом квітня – червня 2021 року. У вебінарі взяли участь 30 осіб. Представники Британської Ради в Україні – Юлія Соболь та Олександр Кириленко, менеджери освітніх проєктів ознайомили учасників з програмами Британської Ради в Україні та надали консультації щодо участі у поточних конкурсах. За результатами вебінару ДМС спільно з першим проректором Ю.І. Якименком та Т.М. Желясковою розпочали підготовку проєктної заявки в межах  конкурсу Британської Ради в Україні за програмою «Вдосконалення викладання у вищій освіті України».

3.2. Відпрацьовуємо лист до КПІ (8.04.2021 р.) від Єврокомісара з питань внутрішнього ринку ЄС Террі Бретона про подання проєктних пропозицій для реалізації концепції низьковуглецевих водневих технологій в Європі до 2030 року (EU Hydrogen Strategy). Працюємо з підрозділами і діючими науковими групами КПІ, які готують проєкти в галузі відновлюваних та низьковуглецевих водневих технологій для направлення до 7 травня на розгляд European Clean Hydrogen Alliance.

3.3. Працюємо над виконанням доручення органів влади України щодо реалізації Національного плану з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року, програми Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Європейської комісії з питань науки та інновацій «STIPCompass» (лист КМУ від 25.02.2021 року № 6173/0/2-21), з імплементації в КПІ положень Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

3.4. Спільно із проректором В.А. Пасічником працюємо з Національним координатором проєкту ЮНІДО «Глобальна програма екоіндустріальних парків в Україні: реалізація на місцевому рівні» Антоном Клещовим щодо надання кандидатури до складу Консультативної ради проєкту та до Наглядової ради.

4. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

4.1. Спільно з проректором А.А. Мельниченком та в координації із Ю.І. Якименком, Н.В. Семінською, В.А. Пасічником працюємо над формуванням ТЗ для створення інтегрованої бази даних, які ключові світові рейтинги університетів вимагають від КПІ протягом року.

4.2. На запрошення редакційної колегії світового електронного журналу «QS Global Education News» направили статтю від КПІ, присвячену досягненням Космічної програми КПІ університету (в частині запусків супутників класу «нано»).

4.3. 21 квітня 2021 року опубліковано світовий рейтинг університетів Times Higher Education «THE University Impact Rankings» (так званий «Рейтинг впливовості»).  Це новий рейтинг (старт відбувся у 2019 році), який побудовано за 17 цілями сталого розвитку ООН. КПІ другий рік поспіль присутній у ньому. У 2020 році КПІ займав 601+ місце з 766 учасників, у 2021 році КПІ обійняв місце в групі 800-1000, що пов’язано зі збільшенням учасників рейтингу до 1115. При цьому в 2020 році КПІ оцінювався за 4 цілями сталого розвитку, а в 2021 році – за 9