ЗВІТИ ПРОРЕКТОРА

Звіт на засіданні ректорату 19.04.2021

1. Співпраця з впливовими міжнародними організаціями

1.1.Готуємо візит до КПІ гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі. Візит  заплановано на 26 квітня 2021 року з 14:00 до 16:30. Передбачається його відкрита лекція для слухачів освітньої магістерської програми «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів» у форматі відеоконференції. Працюємо з першим проректором Ю.І. Якименком та деканом ТЕФ Є.М. Письменним.

1.2. Для участі в робочій групі Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ з науки та освіти, засідання якої заплановано на 20.04.2021 о 10:00 у форматі відеоконференції, готується делегація у складі І.В.Коробка, Б.В.Андрейцева та В.С. Камаєва. Делегація КПІ представить доповіді «Програма КПІ з наносупутників» та «Інноваційна екосистема КПІ».

1.3. Взаємодія з польськими партнерами.

1.3.1. Готуємося до участі у вебінарі  «Моделі докторських шкіл у польських університетах – перший досвід реформування», який заплановано на 21 квітня з 14:00 до 16:00. Працюємо разом з проректорами А.А.Мельниченком, Н.В.Семінською, В.А.Пасічником та керівником відділу аспірантури і докторантури О.І.Дмитрієвою.

2. Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян

У ДМС протестовано роботу застосунку «U-APP» як маркетингової можливості із залучення абітурієнтів із країн арабського світу на навчання до КПІ. Направлено лист вдячності Послу України в Державі Кувейт О.Балануці, який рекомендував КПІ встановити безпосередній контакт зі стартапом і однойменним застосунком «U-APP» (директор Hazem Al-Essa) для інформаційної підтримки абітурієнтів у виборі університету, поданні документів, проходженні співбесід та в інших кроках, необхідних для вступу. Працюємо з проректорами А.А. Мельниченком і Н.В. Семінською. У ДМС відповідні доручення щодо розгортання роботи за цим новим для КПІ алгоритмом набору іноземних громадян із країн арабського світу на навчання в КПІ дано ЦМО.

3. Активізація міжнародної проєктно-грантової діяльності

3.1. Добра новина. Ми спостерігаємо, що інтерес молодих вчених КПІ до міжнародної проєктно-грантової діяльності посилюється. 14 квітня відбувся черговий (уже третій) вебінар із серії вебінарів ДМС «Проєктні горизонти КПІ», які проводитимуться у квітні – червні 2021 року виключно для молодих вчених КПІ. У даному вебінарі брали участь 33 молодих вчених.

Учасники зустрілися з керівником Інформаційного центру DAAD у Києві пані Гізелою Ціммерманн, яка ознайомила з механізмами пошуку партнерів у Німеччині для підготовки проєктних пропозицій до Програми ЄС «Горизонт Європа».

3.2. Ще одна добра новина. Продовжується набір слухачів-проєктних менеджерів міжнародних офісів факультетів, інститутів на весняний курс підвищення кваліфікації «Міжнародні проєкти: написання, подання, виконання» в Інституті післядипломної освіти. Цього року результатом для кожного слухача стане самостійно підготовлена проєктна заявка (його випускна робота), яку буде подано на конкурс обраної слухачем міжнародної проєктно-грантової програми.

3.3. Відпрацьовуємо лист від 8.04.2021 р. Єврокомісара з питань внутрішнього ринку ЄС Террі Бретона (Thierry Breton) про подання проєктних пропозицій для реалізації концепції низьковуглецевих водневих технологій в Європі до 2030 року (EU Hydrogen Strategy). Нагадаємо, що КПІ подав заявку на вступ до European Clean Hydrogen Alliance, і хоча офіційної відповіді ми ще не отримали, але запрошення від єврокомісара Террі Бретона означає реальне залучення КПІ до участі в EU Hydrogen Strategy.

Крім подання до ЄС профільних проєктів у сфері водневої і відновлюваної енергетики, КПІ запрошено також до участі у «Водневому форумі» Європейського Союзу 17-18 червня 2021 року. ДМС глибше вивчає пропозиції від Террі Бретона, на поточному тижні відповідні розгорнуті матеріали будуть направлені керівництву університету і доведені до підрозділів і наукових груп університету, а також оприлюднені в соцмережах, на сайтах і в акаунтах  ДМС і НКП.

3.4. У Польщі 16 квітня 2021 року відбулася інавгураційна онлайн-конференція програми «Горизонт Європа». Конференція стала прикладом державної підтримки участі вчених у цій програмі ЄС. Були презентовані Європейська інноваційна рада, Європейські інноваційні екосистеми, кластери та місії – нові у другому ключовому напрямі Програми «Глобальні виклики та європейська індустріальна конкурентоспроможність».

4. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

4.1. Відбулася перевірка даних, поданих до рейтингу QS World University Ranking 2022 (WUR 2022), який має бути оприлюднений у червні.

4.2. На запрошення редакційної колегії світового електронного журналу QS Global Education News спільно із М.Ю. Ільченком та із В.А. Пасічником готуємо статтю, присвячену досягненням Космічної програми КПІ  (в частині запусків супутників класу «нано»).

5. Інші заходи

5.1. Надано протокольне забезпечення:

  • візиту делегації Офісу Президента України для ознайомлення з Космічною програмою КПІ ім. Ігоря Сікорського;
  • візиту делегації компанії «Spacebi» (Велика Британія). Ця компанія братиме участь у  місії «Astrobotic», яка передбачає висадку на Місяць першого британського пересувного роботизованого місяцеходу. Обговорено можливі сфери взаємного інтересу для започаткування співпраці і укладено відповідний меморандум.

5.2. На 28 квітня 2021 р. (з 10:00 до 12:00) готується проведення в КПІ круглого столу «Атомна енергетика: історія, сучасність, майбутнє» та відкриття пам’ятника Герою України (посмертно), випускнику КПІ Олександрові Лелеченку.