Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 20 вересня 2021 року

На запрошення Надзвичайного та Повноважного Посла КНР в Україні пана Фань Сяньжуня готуємо участь делегації КПІ на чолі з ректором М.З. Згуровським в онлайн-заході 24 вересня з нагоди 72-ої річниці утворення Китайської Народної Республіки.

На запрошення Посольства Японії в Україні 22 вересня відбудеться зустріч із Й.В. Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Кураі Такашею з нагоди завершення його дипломатичної місії в Україні.

Відбулася відеозустріч ректора КПІ М.З. Згуровського з ректором Познанської політехніки Теофілом Єсіновським. Обговорювалася участь делегації КПІ в міжнародній науково-технічній конференції на базі Познанської політехніки 15 вересня 2022 року «Our century. Science for Defense» та підготовка до завершення робіт зі створення супутника «PolyItan-3-PUT».  Ректори університетів-партнерів домовилися: 1) готувати пропозиції для спільної програми створення серії супутників на перспективу 10-15 років; 2) презентувати її в Європейській космічній агенції та в  Європейській комісії з метою отримання коштів на запуски супутників, що створюватимуться спільно.

Працювали над виконанням доручення ректора М.З. Згуровського щодо переходу до цілеспрямованого управлінського впливу на факультети, інститути, кафедри з метою досягнення синергії в роботі з посилення позицій КПІ в міжнародних рейтингах. Питання організації такого управлінського впливу розглянуто на нараді під головуванням першого проректора Ю.І. Якименка за участю проректорів за напрямами і членів ректорату О.А. Жученка та О.М. Бруй. Схвалена на нараді система моніторингу «інтегральних параметрів» КПІ в рейтингах і їхніх «складових» у розрізі факультетів, інститутів, кафедр вбудовується в уже діючу систему організації управління університетом через зворотний зв’язок: контроль якості освітнього процесу, профілі кафедр, рейтинги НПП, внесення відповідних завдань до умов контрактів з керівниками всіх рівнів і контроль виконання цих завдань.

Робота з посольствами зарубіжних країн в Україні та з посольствами України за кордоном

За результатами зустрічі з Катариною Шаупп-Карманн, керівницею відділу культури, освіти та меншин Посольства ФРН в Україні, досягнуто домовленості готувати церемонію відкриття «каменю спотикання» (іменного меморіального знаку) Георгію Карловичу Бріфу, який був співробітником КПІ та загинув у Бабиному Яру. Захід призначено на 8 жовтня. Планується, що участь у ньому братиме Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен.

На 23 вересня 2021 року заплановано взяти участь у конференції «Українсько-італійське співробітництво в аерокосмічній галузі», яка організовується Посольством України в Італії і Посольством Італії в Україні та пройде за участю Посла України в Італії Ярослава Мельника і Посла Італії в Україні  П’єра  Франческо  Дзадзо.  З доповіддю від КПІ про розробки, інновації та стартапи університету у аерокосмічній галузі виступить Ю.М. Сидоренко.

Робота з впливовими міжнародними організаціями

На запрошення генерального директора BSUN (Мережі університетів Чорноморського регіону) проф. Ідена Мамута готуємо делегацію КПІ на чолі з ректором М.З. Згуровським до участі 13-15 жовтня 2021 року в Конгресі BSUN «Роль університетів у вирішенні складних викликів сучасності: креативні рішення, пов’язані зі складними соціальними викликами сьогодення та із визначеними ООН 17 Цілями Сталого Розвитку до 2030 року».

Робота координаційної ради з питань набору іноземців на навчання в КПІ

Зараховано 200 іноземців (у 2020 році – 198, у 2019 році – 180). Враховувалися студенти, які вже підписали контракти та заплатили за навчання.

Підписано і видано 323 запрошення на навчання (у 2020 році – 321, у 2019 році – 294).  Всього надійшло 756 звернень щодо вступу до КПІ.

Інститут ядерних наук університету м. Анкара (Туреччина) та кафедра атомних електростанцій та інженерної теплофізики КПІ організовують у грудні 2021 вебінар-зустріч з  випускниками освітніх програм університету м. Анкара для ознайомлення з «International Joint Master’s Degree Program». Мета зустрічі – залучення випускників освітніх програм університету м. Анкара до подання документів на навчання в КПІ у весняному семестрі 2021/2022 навчального року. Це спільна англомовна магістерська програма щодо експлуатації атомних електростанцій, за якою КПІ готовий надавати освітні послуги для випускників освітніх програм університету м. Анкара. Відповідну угоду між КПІ та університетом м. Анкара було підписано в Анкарі 7 жовтня 2019 року.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

На виконання рішення проректорів В.А. Пасічника, А.А. Мельниченка, Н.В. Семінської, С.І. Сидоренка про створення міждепартаментської групи англомовних консультантів у  кількості 5-7 осіб, які мають досвід підготовки успішних міжнародних проєктів, відбулася нарада керівного складу з питань організації допомоги кафедрам, 272 діючим науковим групам щодо написання англомовних проєктних пропозицій для подальшого їх подання на конкурси міжнародних проєктно-грантових програм.

Наступний крок у реалізації прийнятих рішень – проведення семінару-практикуму для заступників деканів з міжнародної діяльності та заступників деканів з науки з метою роз’яснення нової системи роботи і їх навчання організаційно-методичних прийомів запуску нової системи. Проведення семінару заплановано на 23 вересня.

На базі Інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона ДМС провів семінар-практикум для організаторів і керівників діючих наукових груп, присвячений методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності з метою наблизити роботу ДМС до глибинних наукових осередків, щоб ініціювати їх участь у програмі «Горизонт Європа» та інших. Тепер такі «виїзні» заходи на факультетах і в інститутах стануть основною формою активізації роботи наших учених у роботі з підготовки проєктних пропозицій до конкурсів міжнародних проєктно-грантових програм.

Продовжується робота з підрозділами з добору кандидатур для участі у черговому щорічному конкурсі на здобуття стипендії імені Фулбрайта Fulbright Visiting Scholar Program 2022-2023, який уможливлює проведення досліджень в університетах США, дослідницьких центрах тощо від трьох до дев’яти місяців.

Спільно зі структурами департаменту наукової діяльності організовуємо участь керівників міжнародної проєктно-грантової діяльності підрозділів, діючих наукових груп університету в інформаційно-комунікаційному заході МОН України 21 вересня щодо запуску конкурсного відбору проєктів, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України за програмою «Горизонт 2020».

Робота групи із забезпечення позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів

На 23 вересня готуються до оприлюднення результати рейтингу QS Graduate Employability Rankings 2022 (рейтинг працевлаштування випускників за методикою QS). КПІ вперше увійде до цього рейтингу.

Серед п’яти інтегральних параметрів  у цьому рейтингу є параметри прямого вимірювання, зокрема Graduate Employment Rate (ваговий коефіцієнт 10%), який визначається відношенням кількості випускників, які працевлаштовані протягом останніх 12 місяців, до всієї кількості випускників протягом останніх 12 місяців. Цей параметр прямого вимірювання у КПІ високий.

На запрошення упорядників рейтингу QS 23 вересня КПІ братиме участь у вебінарі, присвяченому рейтингу працевлаштування випускників за методикою QS (2022 QS Graduate Employability Rankings).

Інші заходи

Спільно з О.М. Новіковим, Б.В. Андрєйцевим за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні готуємо зустріч з директором The Institute for Cyber Police Studies (CYBUREAU) Tal Pavel з метою обговорення умов читання в КПІ курсу з кібербезпеки.

Спільно з ФТІ (О.М. Новіков) готуємо протокольне забезпечення церемонії підписання договору з компанією «Самсунг Електронікс Україна» щодо подальшої співпраці за дуальною формою освіти.

На 22 вересня готуємо протокольне забезпечення підписання Меморандуму про співпрацю з некомерційною професійною організацією «Асоціація приватних виконавців України». Пропозиція щодо започаткування співпраці з «Асоціацією приватних виконавців України» є  інвестиційно і соціально привабливою для КПІ, зокрема для організації освітнього процесу на факультеті соціології і права за формами дуальної освіти.